„A Fiala nic.“ Lipavského úřadování přimělo diplomaty vyzradit vše

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
18.10.2023 4:40 | Komentář

Vykuchané Ministerstvo zahraničí nebude schopno dělat svou práci, prosazovat národní zájmy a ztratí respekt. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak to po dvou letech vypadá v Černínském paláci, který vede pirátský politik Jan Lipavský. Podle našich zdrojů zevnitř resortu tam probíhají generační čistky a funkce získávají hlavně Piráti.

„A Fiala nic.“ Lipavského úřadování přimělo diplomaty vyzradit vše
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Původně se ministrem zahraničí vůbec neměl stát. Kvůli sporu o jeho jmenování měla svůj počátek nahnutý celá vláda Petra Fialy. Po dvou letech se ovšem Jan Lipavský v Černínském paláci zabydlel. A s ním i jeho spolustraníci z Pirátské strany. Jeden z nejdůležitějších resortů opouští zkušení diplomaté. Co na to říká premiér? Prý je mu to jedno. 

Vezměme to od počátku. ParlamentníListy.cz před několika dny v souvislosti s teroristickým napadením Izraele připomněly nedávnou historii současného šéfa české diplomacie, která je tradičně silně proizraelská. V době, kdy se po minulých sněmovních volbách formovala vláda a řešilo se obsazení resortů, zahraniční věci spadly do klína Pirátské straně.

O slovo se měl tehdy u Pirátů přihlásil právě Jan Lipavský, který díky ztrátě poslaneckého mandátu aktuálně neměl žádnou práci. Měl velký zájem o post ministra zahraničí a hájil se tím, že se zahraniční politice věnoval už v předchozím období v rámci sněmovního zahraničního výboru.

Lipavského nominace se nelíbila ani části Pirátů, jenže strana v podstatě neměla nikoho jiného, koho by mohla vytáhnout na světlo boží a říci, toto bude dobrý šéf diplomacie. To otevřelo Lipavskému cestu k židli v Černínském paláci. Koaliční partneři jakžtakž souhlasili, ale velkou překážku mu do cesty postavil vládce na Hradě.

Tehdejší prezident Miloš Zeman jasně řekl, že jmenovat ministrem zahraničních věcí právě Lipavského zcela odmítá z několika konkrétních důvodů. Hlava státu měla původně výhrady k vícero kandidátům na ministry, ale v rámci dobré vůle z těchto výhrad slevila a dále Zeman odmítal pouze Jana Lipavského.

Jak známo, hlavním důvodem byly dlouhodobé Lipavského propalestinského postoje a dokonce plán, aby Poslanecká sněmovna navázala spolupráci s palestinským parlamentem, kde většinu tvoří zástupci teroristického Hamásu. Tuto svou minulost ze sebe podle bývalé hlavy státu ministr zahraniční nesmyl ani nyní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lipavský se zpočátku zdál jako dosti submisivní člověk, kterého si staří mazáci v Černínském paláci hezky vychovají /namažou na chleba/., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejoshua , 18.10.2023 10:08:15
No a zatím před Lipavským kapituloval Zeman i staří mazáci, kteří místo tvrdého vystoupení proti nekompetentnímu šéfovi jdou jako ovce na porážku. To jen vypovídá o otrocké mentalitě státního aparátu, díky kterému tady byly vytunelovány státní podniky, banky i zlaté rezervy státu.

|  14 |  0

Další články z rubriky

ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

22:02 ANO že neposílilo? „Pokud tomu skutečně věří, měl by vyhledat pomoc.“ Babiš se u Fialy neudržel

Vládní ani opoziční tábor ve volbách neposílily. S takovým hodnocením přispěchal pár dnů po volbách …