"Dědova mísa" přežívá i do dnešních dnů

20.07.2010 0:00

Týrání seniorů není v dějinách lidstva žádnou novinkou. Už v leckterém historickém románu se setkáváme se násilím na rodičích, - výměnkářích, a ve škole jsem se, jako odstrašující příklad, učili nazpaměť báseň od Jana Nerudy "Dědova mísa".

"Dědova mísa" přežívá i do dnešních dnů
Foto:
Popisek:

Staří lidé byli vždy snadným terčem pro bezohledné násilníky bažící po penězích a trpící patologickou touhou někoho ovládat  nebo nezvládající vlastní emoce.

Situace byla stejná jako dnes. Staří lidé trpěli, vyčítali sami době, že děti špatně vychovali, že je to jejich vina, styděli se před svým okolím za své údajné selhání a když došlo na řešení problému, nechtěli se stavět proti vlastním dětem.

Okolí zase o problému leckdy vědělo, sice ho odsuzovalo, ale o zásah se málokdo pokusil, neboť se, podle vžitých tradic, jednalo o rodinnou záležitost, do které nebylo radno zasahovat.

Stejný názor přežívá ještě dnes a je nově znásoben strachem z násilníka, který se už dávno nebojí ostudy a může ohrožovat i člověka, který na problém upozornil. Svět postupně ovládá citová deprivace a náš právní systém není stále ještě natolik vyspělý, aby dokázal ochránit jak týraného, tak toho, kdo se mu snaží pomoci.

Ze své praxe mohu uvést případ paní, která si se svým manželem vzala do péče vnuka, kterého její dcera opustila. Když její manžel zemřel, žili ve společné domácnosti a jen díky tomu, že se vnuk dostal do hledáčku sociální sféry kvůli kriminalitě  a drogám bylo zjištěno, že nyní už téměř nemohoucí babičku bije, týrá hlady, bere jí peníze a dokonce ji sexuálně zneužívá.
Přesvědčit starou paní, aby na něho podala trestní oznámení si vyžádalo půl roku soustředěné péče sociálních pracovníků. Když se to konečně podařilo a případ se dostal před soud, dostal pachatel několikaměsíční podmíněný trest, který měl odsezený ve vazbě a mohl se prakticky ihned vrátit do bytu ke své babičce. Odklidit ji během dvou dnů z jeho dosahu si vyžádalo akci hodnou seriálu Kobra 11 a na vnuka následně ještě přešlo užívací právo na byt babičky, kterou se podařilo umístit v ústavním zařízení.

Objevit domácí násilí na seniorech je z tohoto pohledu, při troše pozornosti a snahy příslušných institucí a součinnosti jejich okolí, méně složité, než je přesvědčit, aby svou situaci řešili. Je k tomu nutné získat jejich důvěru a poskytnout jim jistotu, že jim opravdu a účinně pomůžete.

Součástí osvěty v oblastech, kde bydlí starší lidé, by měly být přinejmenším snadno a anonymně dostupné kontakty na intervenční centra, bezplatné telefonické linky nebo alespoň kontakty na sociální odbory obecních a městských úřadů, kde lze najít pomoc nebo alespoň směr, kudy se při řešení této svízelné situace vydat dál.

Nejdůležitější však je výrazná změna legislativy, která by byla schopna oběť jakéhokoliv násilí bezpečně, okamžitě  a účinně ochránit a násilníka tvrdě potrestat.

ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…