12. května je Mezinárodní den sester

11.05.2016 0:00

Ve světě se slaví již téměř 50 let

12. května je Mezinárodní den sester
Foto: dodavatel TZ
Popisek: dětský pacient

Psal se 12. květen 1820. V italské Florencii se do vzdělané a vlivné anglické šlechtické rodiny Nightingalových narodila druhá dcera. Dostala jméno Florence. O pár let později se Florence Nightingalová díky svému silnému sociálnímu cítění, píli a odhodlání stala nejvýznamnější sestrou v historii světového ošetřovatelství. Zcela zásadně totiž na celém světě ovlivnila zdravotní péči 19. a 20. století. Na její počest si proto v den jejího narození každoročně připomínáme Mezinárodní den sester. Zatímco po celém světě se tento den slaví již od 70. let 20. století, v České republice se tato tradice ujala teprve ve druhé polovině 90. let.

Florence Nightingalová vzorem pro Anglii a celý svět

Atmosféra 19. století nebyla pro zdravotní sestry příznivá. Práce ošetřovatelky nebyla považována za přijatelnou pro ženy, pacienty ošetřovali převážně muži. Navíc tehdy nebylo zvykem, aby vzdělané ženy z lepších rodin pracovaly. Florence Nightingalová se však vzepřela rodině i společenským konvencím, a stala se profesionální ošetřovatelkou. Úctu a respekt si získala během Krymské války, kdy zorganizovala a vedla skupinu sester pečujících o raněné britské vojáky ve vojenské nemocnici. Díky tvrdé práci a novým způsobům péče o nemocné a raněné se jí podařilo snížit úmrtnost ze 40 % na 2 %. V roce 1860 založila v Anglii první ošetřovatelskou školu, napsala přes 200 knih, článků a více jak 12 000 textů týkajících se principů profesionálního ošetřovatelství. Bojovala za práva pacientů, zasloužila se o zlepšení péče a podmínek v nemocnicích a významně přispěla ke zvýšení prestiže povolání zdravotní sestry.

Z historie českého ošetřovatelství

Počátky českého ošetřovatelství sice sahají již do 10. století, kdy vznikaly první hospice a náboženské řády zřizovaly první špitály, avšak tehdejší ošetřovatelství poskytovalo laickou službu a bylo prováděno bez odborného vzdělání. V Čechách se první ošetřovatelské školy po vzoru Nightingalové otevřely až v letech 1874 a 1916 a jejich absolventky byly průkopnicemi ošetřovatelského vzdělávání u nás.  O dva roky později byla v Praze zřízena vyšší sociální škola, která v rámci jednoletého studia připravovala sociální pracovníky (později diplomované sestry) pro samostatnou práci v terénu. Rozvoj zdravotnického školství v dalších letech přerušila válka, a sestry se mohly začít znovu vzdělávat až po roce 1945. Nová éra českého ošetřovatelství se datuje od roku 1989, kdy se ošetřovatelství z hlediska vzdělávání, praxe a legislativy transformovalo a zdravotní sestry od té doby mají daleko větší možnosti rozvoje a výkonu práce než dříve.  

Sestry v roce 2016 jako hybná síla změn

Zdravotní sestry představují v léčbě pacientů nezastupitelný prvek. Jsou přítomny nejen při zrodu nového života, pomáhají zmírňovat utrpení pacientů, ale mnohdy je doprovázejí i při cestě poslední. Jsou nejen zručné a obětavé, ale také vzdělané a empatické. Ocenit jejich práci je tedy více než na místě.

Při příležitosti oslav Mezinárodního dne sester vyhlašuje od roku 1988 Mezinárodní rada sester (ICN) každoročně klíčová témata v oblasti ošetřovatelství a upozorňuje na celosvětové problémy. V roce 2016 se diskuze povede nad tématem "Sestry: Hybná síla změn, zvyšování odolnosti zdravotnických systémů".

„Materiály od Mezinárodní rady sester jsou rozesílány profesním organizacím více než 160 členských států. Slouží všem sestrám a manažerkám v oboru ošetřovatelství ke vzdělávání a praktikování jejich myšlenek. Po celý rok se v dané oblasti vzdělávají, věnují se prevenci a nové poznatky pak uplatňují ve své praxi a šíří je dál,“ říká Martina Šochmanová, prezidentka České asociace sester (ČAS).

Česká asociace sester tento den oslaví slavnostním večerem v Divadle na Vinohradech v Praze. Součástí večera bude i udělení cen Florence Nightingalové ve čtyřech kategoriích: za celoživotní dílo, za rozvoj ošetřovatelství, za rozvoj České asociace sester a za rozvoj oboru. Ocenění uděluje každoročně Česká asociace sester spolu s odborným časopisem Florence.

Všem sestrám v České republice posílá k jejich svátku jménem svým i jménem Nadace Vize 97 osobní blahopřání i paní Dagmar Havlová:

„Vážené zdravotní sestry, asistentky i asistenti, vážený zdravotní personále,

při příležitosti Mezinárodního dne sester si dnes všichni připomínáme důležitost a nepostradatelnost Vaší profese. Také já se připojuji k přáním, pozdravům a poděkováním, které byste si zasloužily slyšet každý den.

Nesmírně si vážím Vaší nelehké obětavé práce, kterou jsem měla možnost důkladně poznat v situacích, které pro mě byly často velmi těžké. V běhu všedních dnů se Vám možná zdá, že to, co děláte, už je jen úmorná rutinní dřina. Ráda bych Vás ujistila a připomněla Vám, že kromě té úmorné rutinní dřiny má Vaše práce na rozdíl od většiny jiných prací hluboký lidský smysl a velký étos.

Dovolte mi, abych Vám všem touto cestou ze srdce poděkovala.“

Vaše Dagmar Havlová

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…