Bradáčová a jiní chystají protikorupční bombu. Prý začne létat peří

13.11.2012 8:47

Žalobci specializovaní na korupci - to je podle odborníků dobrá myšlenka, která může významně přispět k odhalování a hlavně stíhání korupce. „To by byl největší protikorupční krok této vlády,“ říká šéf Transparency International David Ondračka. Specializovaný útvar státních zástupců by podle něj měl být zřízen co nejrychleji. Ale objevují se i obavy, zda tak nevznikne vlivné mocenské centrum, které by mohlo prostřednictvím vyšetřování různých kauz nepřípustně ovlivňovat politickou scénu.

Bradáčová a jiní chystají protikorupční bombu. Prý začne létat peří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Anketa

Hodnotíte práci Lenky Bradáčové kladně?

75%
25%
hlasovalo: 1418 lidí

Ale tak rychle, jak by bylo potřeba, specializovaný úřad zřejmě nebude. „Vláda uložila svým usnesením ministru spravedlnosti, aby do března příštího roku předložil paragrafové znění nového zákona o státním zastupitelství. Ten by měl obsahovat i pasáž o zřízení nového úřadu. Pak samozřejmě musí proběhnout schvalování, takže já odhaduji, že dřív než v roce 2015 úřad fungovat nezačne,“ prohlásila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která tuto myšlenku stejně jako nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prosazuje.

Právník Hulík: Je to dobrá myšlenka, ale nesmí tam být někdo jako Rampula

Právníci zřízení specializovaného protikorupčního útvaru spadajícího pod Nejvyšší státní zastupitelství většinou podporují. „Je to dobrá myšlenka, určitě bych to doporučil,“ řekl ParlamentnímListům.cz advokát a člen výboru Veřejnosti proti korupci Milan Hulík. Ale současně dodává, že bude záležet i na obsazení útvaru. 

„Kdyby se tam objevil člověk jako bývalý vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula, tak by určité nebezpečí ze zneužití moci a vytvoření mocenského centra, napojeného na vlivné politiky, hrozilo, ale pokud tam budou nezávislí státní zástupci, není třeba se obávat. Myslím, že takové hlasy přicházejí z politických stran, z ODS, ale i ČSSD, které chtějí mít tyto věci pod kontrolou. Že budou rozhodovat, kdo se bude stíhat a kdo nebude,“  míní advokát, co je ve skutečnosti za oddalováním reformy státního zastupitelství.  Považuje za výhodu, že by se specializovaní žalobci soustředili na korupci a nebyli by rozptylováni „obyčejnými“ kauzami. 

Nezbytný bude přísný výběr členů týmu specialistů a jeho rotace

I pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová připouští, že „žádné řešení není stoprocentní, vždy tu jsou určitá negativa a rizika“. Ale ve prospěch této myšlenky prý svědčí všechny evropské zkušenosti, například ze Saska, kde pracuje podobná jednotka státních zástupců, kteří se specializují na vybrané kauzy. Potvrzuje slova advokáta Hulíka, že nejdůležitější je základní výběr členů týmu. „Musí být naprosto přísný, aby se eliminovala možnost nějakého infikování,“ uvedla v médiích. Proto by v takovém úřadu měla podle jejího názoru fungovat i rotace členů týmu, včetně šéfa. „Počítá se i s důkladnými prověrkami včetně majetkových i osobnostních poměrů,“ dodala Bradáčová.

Advokát Láska: Kontrola veřejnosti má sílu

„Boji s korupcí by specializace státních zástupců na korupci určitě prospěla, považuji za velmi důležité, aby to byli odborníci, o nichž by se vědělo, byli by tedy pod větší kontrolou veřejnosti,“ řekl ParlamentnímListům.cz i advokát Václav Láska.  Doufá prý v to, že kontrola veřejnosti má sílu a bude pozitivním aspektem. K tomu by podle Bradáčové mělo přispět i umístění specializovaného úřadu. Měl by sídlit v menším městě ve středních Čechách, tak by se zajistila bezpečnost státních zástupců, ale zároveň by byly lépe vidět případné nepřípustné vazby než v anonymní velké aglomeraci, jako je Praha, Brno nebo Ostrava.

Transparency International: Důležitá je systémová změna státních zastupitelství

Nevládní nezisková organizace Transparency International, která mapuje stav korupce v České republice a snaží se přispívat k jejímu omezování, zřízení útvaru nadšeně vítá. Podle šéfa české pobočky Davida Ondráčky je jediná možnost, jak účinně vyšetřovat korupci, když  se jí budou zabývat specialisté na tento druh trestné činnosti. „Takoví, kteří umí spolupracovat s policií, ví, v jakém momentu nasadit operativní techniku, a mají kontakty do zahraničí,“ vysvětlil Ondráčka. Podle něj by měl tento specializovaný úřad vzniknout co nejdříve. „Mělo by to být v dohledné době, ne až v roce 2015,“ namítá. Vláda podle něj ztratila zbytečně spoustu času hrou kolem odvolání exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila a odkládáním jmenování Lenky Bradáčové novou vrchní zástupkyní v Praze. „Jsem přesvědčen, že paragrafové znění je dávno hotové, je projednané se všemi odborníky, stačí, aby ho projednala vláda a poslala do sněmovny,“ nevěří výmluvám členů vlády Ondráčka. Důvodem obstrukcí je podle něj to, že reforma státních zastupitelství není otázkou dosazení jednoho člověka na nějakou pozici, byť je to také důležité, ale ještě důležitější je systémová změna. „Až takový útvar bude, začne lítat peří,“ slibuje si ještě razantnější změnu Ondráčka. Nepůjde prý jen o jemné náznaky, kdy se začínají vyšetřovat jednotlivé kauzy jako dnes, ale o mnohem větší záběr.

Vesecká: Lepší je správně vytvořit strukturu policie

Ale objevují se i názory proti vzniku nového útvaru. „Vytváření nového úřadu považuji za zbytečné, i když se domnívám, že specializace státních zástupců je nezbytností. Korupce zpravidla provází hospodářskou kriminalitu či trestnou činnost úředních osob,“ sdělila ParlamentnímListům.cz bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Proto míní, že rozšíření již existujících zmíněných specializací bude postačující pro postih korupce.

„V současné době fungují specialisté jak na krajských státních zastupitelstvích, tak zejména na obou vrchních státních zastupitelstvích. Pokud by byl takovýto nový úřad vytvořen, pak se nabízí otázka, zda stejná úprava bude i v soustavě soudů,“ zamýšlí se Vesecká. Nemyslí si, že by absolutní koncentrace postihu korupce do nového úřadu kromě dalších nákladů přinesla výrazně jiné výsledky než ty, které jsou známy v současnosti. „Zásadním problémem není státní zastupitelství a jeho specializace, ale odhalovací činnost policejních orgánů. V tomto směru tedy za daleko důležitější a zásadnější považuji správně koncepčně vytvořenou strukturu policie a její odbornost,“ objasnila důvody svého negativního postoje ke zřízení nového specializovaného úřadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…