Češi jedí ryby stále častěji, před českým pstruhem ale dávají přednost mořskému lososovi

02.03.2015 9:07

Podle údajů zveřejněných českými statistiky, kteří vyšli z odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), zaznamenali obchodníci s rybami v roce 2013 rekordní výši tržeb. Ta je důsledkem zvýšené spotřeby rybího masa i rostoucího objemu rybí produkce. Trend odborníci z oblasti gastronomie pociťují také v České republice. Zde je znatelný nárůst zájmu Čechů o konzumaci mořských ryb a plodů, a to často i na úkor ryb z českých vod. Této poptávce se proto stále častěji přizpůsobují také menu českých restaurací.

Češi jedí ryby stále častěji, před českým pstruhem ale dávají přednost mořskému lososovi
Foto: red
Popisek: Rodina u oběda, jídlo

FAO ve své zprávě uvedla, že se v roce 2013 celosvětově vylovilo na 160 milionů tun ryb, což bylo o 3 miliony více než v předchozím roce. Největší část obchodu s rybami představuje obchod s krevetami, který se na něm v celosvětovém měřítku podílel 15 %. V těsném závěsu jsou pak lososi a pstruzi se 14 %, s menším odstupem tresky a mořské štiky, které kryjí 10 %. Tuňáci obsadili příčku s 9 %. Obliba cizokrajných ryb se promítla i do poptávky v Česku.

"Určitě v České republice přibývá lidí, kteří si přejí konzumovat ryby. Česká nabídka je ale v tomto směru bohužel poměrně limitovaná, a proto Češi často a rádi zkouší mořské ryby, dovážené ze zahraničí. Máme dokonce zkušenost, že lidé více ocení lososa z velkochovu, než lokálního pstruha z českých vod, ačkoliv se jedná o velmi kvalitní filet," potvrzuje aktuální trend Lukáš Drlík ze společnosti Zdravé stravování. Podle údajů FAO představovaly ryby z farem 44% podíl na celosvětovém rybářském průmyslu. Každá druhá ryba, kterou sníme, je tedy dnes z umělého chovu. V roce 2030 by pak podle odhadů FAO měla pouze 1 ryba ze 3 pocházet z volné přírody. "V Česku je v posledních 2 letech citelný trend zahrnovat do jídelníčku čerstvé ryby a mořské plody. Češi mají rádi lososa, tresku či mořskou štiku na všechny možné způsoby, a preferují jídla s velkým podílem zeleniny. Mezi ty patří nejrůznější wrapy a zeleninové talíře. Nejčastěji volí přírodně zpracované pokrmy, připravené na grilu," uvádí příklady Marek Sedlák, ředitel české sítě rybích restaurací Nordsee.

Ruku v ruce s trendem se tak podle odborníků snaží jít se svými menu vstříc poptávce i tuzemské restaurace. "V Česku v každém případě přibývá restaurací, které nabízí v jídelním lístku ryby dovážené ze zahraničí. Důvodem je nejen zvýšená oblíbenost rybích pokrmů vzhledem ke zdravějšímu životnímu stylu, ale i velmi zajímavá cena těchto ryb a možnost rozšířit menu o cenově dostupné a ekonomicky výhodné položky," souhlasí Lukáš Limprecht, předseda gastronomické sekce Asociace hotelů a restaurací České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…