Češi zaostávají v úrovni zdravotní gramotnosti – co dál?

24.03.2016 0:00

Smyslem zvýšení zdravotní gramotnosti je upevnění zdraví každého občana

Češi zaostávají v úrovni zdravotní gramotnosti – co dál?
Foto: dodavatel TZ
Popisek: lékař

Když chybí zdraví, moudrost je bezradná, síla neschopná boje, bohatství bezcenné a důvtip bezmocný – to prohlásil před dvěma a půl tisíciletím řecký filosof a lékař Hérakleitos z Efesu. Zdravá populace je celonárodním pokladem, k němuž bychom měli všichni podle svých možností přispět. Bez odpovědných rozhodnutí v otázkách upevnění zdraví bude přibývat chronicky nemocných, což nejenže zatíží zdravotní a sociální systém, ale především výrazně klesne kvalita života pacientů a jejich rodin, kteří onemocněli chorobami, jimž lze předejít. Proto je tak důležitá zdravotní gramotnost.

PhDr. Zdeněk Kučera, autor výzkumu zdravotní gramotnosti v ČR uvádí konkrétní data:

„Celková zdravotní gramotnost, v porovnání s průměrem osmi zemí EU je nižší, zaostává především za zeměmi, které v této oblasti představují špičku, tj. Nizozemsko a Irsko. Za námi už jen Bulharsko. Potěšitelné pro nás však je, že do průzkumu se chtějí zapojit další země.“

Vláda ČR schválila koncem letošního srpna 13 akčních plánů, které vzniky v rámci Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí, Zdraví 2020. Akční plán pro rozvoj zdravotní gramotnosti je jedním z nich.

„Národní strategie je souhrnem opatření pro rozvoj veřejného zdraví v ČR. Jejím účelem je především stabilizace systému prevence nemocí, ochrany a podpory zdraví,“ říká hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví pro ochranu a podporu veřejného zdraví Vladimír Valenta.

Význam akčního plánu rozvoje zdravotní gramotnosti

O tom, že jde o důležitý dokument, svědčí i postoj MUDr. Vladimíra Valenty, Ph.D., v jehož gesci program Zdraví 2020 probíhá: „Základem pro zlepšování zdravotního stavu všech občanů ČR je především zvyšování zdravotní gramotnosti všech zainteresovaných, tedy nás všech. Akční plán rozvoje zdravotní gramotnosti považuji za jeden ze základních dokumentů, který v programu Zdraví 2020 vznikl.“

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., ředitelka kanceláře WHO v Praze prohlásila: „Zdravotní gramotnost je pojmem, kterému věnuje WHO v posledních letech rostoucí pozornost, ať už ve svých strategických dokumentech jako je Zdraví 2020, v monografické publikaci (The Solid Facts), nebo na nedávném Regionálním výboru Evropské kanceláře v Litvě.“

Prof. Jürgen M. Pelikan, (Ludwig Boltzmann Institute, Vídeň), garant a spolutvůrce metodiky výzkumu zdravotní gramotnosti komentoval situaci v Rakousku, kde je zdravotní gramotnost na obdobné výši jako v ČR: „Výsledky výzkumu nás vyděsily natolik, že jsme začali ihned jednat. Již máme instituci, jehož náplní činnosti je trvalé zvyšování úrovně zdravotní gramotnosti v Rakousku.“

Akční plán rozvoje zdravotní gramotnosti v ČR

Pracovní skupina ve svém akčním plánu označila šest prioritních oblastí rozvoje zdravotní gramotnosti:

  1. Strategie soustavného rozvoje zdravotní gramotnosti (příprava strategického dokumentu Národního plánu rozvoje zdravotní gramotnosti).
  2. Informace (kvalita a dostupnost, portál zdravotní gramotnosti).
  3. Výchova a vzdělávání (školy, školská zařízení, celoživotní vzdělávání, pedagogičtí pracovníci).
  4. Výzkum a hodnocení (mezinárodně srovnatelná metodika).
  5. Média (věrohodnost a kvalita informací, vzdělávání novinářů).
  6. Komunitní projekty (např. Zdravé město, Škola podporující zdraví, Podnik podporující zdraví, Nemocnice podporující zdraví, příklady dobré praxe).

„V každé uvedené oblasti byly navrženy konkrétní projekty a ukazatele umožňující hodnotit jejich průběh, výsledky i efektivitu vynaložených nákladů,“ uvádí profesor MUDr. Jan Holčík, DrSc., předseda pracovní skupiny pro zdravotní gramotnost.

Portál s garantovanými informacemi

V současné době existuje velké množství zdrojů, které na veřejných sítích poskytují informace o významných aspektech ovlivňujících zdravotní stav, životní styl i kvalitu života. Tyto zdroje mají různorodou úroveň prezentace, důvěryhodnosti, přiměřeného odborného obsahu a aktuálnosti. Vytvoření portálu zdravotní gramotnosti, jako důvěryhodného zdroje informací je jedním z konkrétních úkolů akčního plánu.

Definice, ale nejde jen o slova

Zdravotní gramotnost je schopnost přijímat správná rozhodnutí mající vztah ke zdraví v kontextu každodenního života – doma, ve společnosti, na pracovišti, ve zdravotnických zařízeních, v obchodě i politice. Je to důležitá metoda zvyšující vliv lidí na své vlastní zdraví a posilující jejich schopnost získávat a využívat informace i přijímat a nést svůj osobní díl odpovědnosti. (Ilona Kickbusch, 2001)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…