Cirhoza je nejčastější nemocí alkoholiků

19.03.2011 0:00

Nestřídmé pití alkoholu je příčinou nejen poruch mozkové činnosti, ale také cirhózy, kterou známe pod lidovým názvem "tvrdnutí jater".

Cirhoza je nejčastější nemocí alkoholiků
Foto:
Popisek:

Tato nemoc je i častou příčinou úmrtí u alkoholiků. Mohou jí ale onemocnět i lidé, kteří alkohol nepijí.

Během tohoto onemocnění živá jaterní tkáň postupně tuhne, zajizvuje se a v tomto stavu už není schopna plnit svou funkci. Proces není, bohužel, patrný hned, změny nastávají pomalu a často nepozorovaně. Játra dál pracují, ale jejich činnost se postupně omezuje a když začne mít pacient potíže, bývá už většinou pozdě. Stav je již neléčitelný a jedinou záchranou může být pouze transplantace.

Jak jsme již řekli, nejčastější příčinou cirhózy je alkohol a pokud někdo spoléhá na to, že pivo, v jehož spotřebě jsme na jednom z prvních míst na světě, do této skupiny nepatří, tak se mýlí. Varující přitom je, že se nadměrné pití alkoholu týká i žen a čím dál častěji začínají s alkoholem i děti.

Nenávratně poškodit játra však mohou i různé další látky, jejichž působení jsme v průběhu života vystaveni. Patří sem různé chemikálie, léky a také infekční hepatitida, kterou se můžeme nakazit kdekoliv a kdykoliv. Proto mezi nejohroženější skupiny obyvatel patří, kromě alkoholiků, také drogově závislí, mezi kterými je nejvíce mladých lidí.

Příznaky cirhózy se objevují pomalu, postupně a nenápadně. Začínají zažívacími potížemi, nechutenstvím, nevolnostmi a nevysvětlitelnou únavou. Vnějším příznakem bývá zažloutlé oční bělmo a také problémy se srážlivostí krve, což se může projevit modřinami a skvrnami na pokožce. V pokročilejším stádiu dochází k zvětšování objemu břicha vlivem hromadění tekutiny a otokům kotníků. Tyto stavy vyolávají komplikace, které zpravidla končí smrtí, neboť poškozená jaterní tkáň nemá regenerační schopnost.

Jednoznačně se dá onemocnění diagnostikovat na ultrazvuku, krevním rozborem či pomocí biopsie vzorku jaterní tkáně. Lékaře je třeba informovat o možných příčinách onemocnění, které, vzhledem k pomalému nástupu choroby, mohou mít kořeny hluboko v naší minulosti.

Způsoby léčby se odvíjejí od stavu pacienta a příčiny onemocnění. Ve všech případech je ale nutná přísná abstinence.

Předstupněm cirhózy jatr je steatóza. Jedná se vratný proces tukové přestavby jaterní tkáně. Pokud je léčba zahájena včas a pacient je ukázněný a dbá doporučené lékaře, poškozené jaterní buňky a celková fuknce jater se obnoví.

Játra mají v našem těle velmi důležitou úlohu. Pokud správně pracují a jsou zdravá, čistí náš organismus a zbavují jej škodlivin. Bez nich naše tělo fungovat nemůže a tak je na našem zvážení, zda nám stojí ta sklenička alkoholu navíc za to, abychom si játra nenávratně poškodili.


ml,foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…