AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří

01.05.2024 16:46 | Tisková zpráva

I letošní prodeje potvrzují, že služeb českých cestovních kanceláří a agentur využívá každoročně více turistů. Každá druhá letní dovolená v zahraničí je organizována přes CK/CA.

AČCKA: Čím dál více Čechů využívá služeb cestovních kanceláří
Foto: AČCKA
Popisek: AČCKA

České cestovní kanceláře a agentury potvrzují rostoucí zájem o své služby - i v letošním roce narůstají nejen tržby za prodej zájezdů a cestovních služeb, ale i počty klientů. Již od roku 2022, kdy se prodej zájezdů stabilizoval, se výjezdový cestovní ruch těší pozitivnímu vývoji. V loňském roce, podle ČSÚ, využilo služeb CK/CA při realizaci dovolené do zahraničí přes 2,5 mil. českých turistů. Ve srovnání s individuální organizací, tedy po vlastní ose, tvoří toto číslo podíl 44,4 % z celkového počtu dovolených.

Zájem o služby CK/CA vzrůstá především v letních měsících, jak potvrzuje níže uvedená tabulka. Ve třetím kvartálu byla zahraniční dovolená vloni organizována ve 48,6 % případů přes cestovní kancelář či agenturu. Oproti roku 2022 se jedná o nárůst o 6,5 procentních bodů. Pokračující rostoucí tendenci lze potvrdit i v letošním roce. Důvodů silného zájmu je několik:

  • nižší ceny za balíčky cestovních služeb díky obchodní spolupráci s dodavateli, oproti separátnímu nákupu jednotlivých cest. služeb,
  • pracovníci v CK/CA mají odborné znalosti o destinacích a nabízených službách,
  • CK mají zkušenosti s postupem v krizových situacích a důležité kontakty,
  • delegáti/ky CK přítomni/y v destinacích k asistenci klientům,
  • finance za zájezdy chráněny pojištěním/bankovní zárukou v případě úpadku CK.

Ke dni 18.4.2024 na českém trhu aktivně operuje celkem 594 cestovních kanceláří, které jsou pojištěny pro případ úpadku a mohou prodávat a organizovat zájezdy. Zájezdy je možné zakoupit rovněž v cestovní agentuře, jež je zprostředkovatelem prodeje a je povinna prodávat zájezdy pouze od pojištěných CK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…