Člověk z TOPky promluvil o její zkáze: Může doplatit na reformy

12.11.2011 16:28

ODA se to nepodařilo, TOPce ano. Reformy, které se snažila prosadit už někdejší středopravicová strana, se zřejmě podaří dotáhnout do zdárného konce až právě díky TOP 09. Možná ji to však může stát její politický život. Myslí si to právě někdejší člen ODA a současný zastupitel Prahy 6 za TOP 09 Ivan Mašek.

Člověk z TOPky promluvil o její zkáze: Může doplatit na reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Mašek

Penzijní, sociální, zdravotní, ale i další reformy jsou tak klíčové, že kdyby kvůli nim padla celá TOP 09, stálo by to za to. Tento názor sdílí alespoň její člen Ivan Mašek, někdejší disident a  spoluzakladatel ODA.


"I kdyby  TOPka za reformy měla zaplatit i tu nejvyšší daň, tak se to vyplatilo," řekl ParlamentnímListům.cz politik, který se v současnosti angažuje pouze na komunální úrovni. Do budoucna ale nevylučuje, že se dostane zpět do jejích vysokých pater.

TOPka je zásadní. Víc než bolševismus

To však jen v případě, že TOPka přežije. Připouští ale, že je reálné, že strana skončí. "Pokud se jí ale podaří prosadit aktuální reformy, tak to bude mít opravdu dějinný a politicky velký význam, větší než mnohé strany, které přežily všechno, bolševismem počínaje, kauzami typu Key Investments konče," řekl redakci politik. Nevylučuje tak, že by jeho současná partaj mohla skončit tak jako její předchůdkyně.

Korte: Budeme-li potrestáni, můžeme klidně spát

Podobný osud TOPky nevylučuje ani jeho spolupartajní poslanec Daniel Korte. "Nemáme se za co stydět - naopak, plníme své předvolební sliby a navíc, na rozdíl od jiných, nemáme žádné skandály. Budeme-li za své reformní úsilí voliči "potrestáni", budeme moci spát s klidným svědomím," řekl redakci Korte.

Mašek se ale na TOPku dívá i lehce kriticky.  Na rozdíl od většiny členů této strany, kteří vystupují na povrch snad až příliš idylicky, se ale nebojí poodkrýt i roušku partajního zákulisí.

  • SLEDOVALI JSME Sněm TOP 09


  • To podle něho není ani zdaleka tak ideální, jak působí. To se prý projevilo i na pohled zcela konzistentně působícím celostátním sjezdu.

    Sjezd? Lehce totalitní

    "Na sjezdu jsem nebyl, ale sledoval jsem jej v televizi. Působilo to až lehce totalitně, některé věci mě zarazily, třeba to jednomyslné hlasování, nebo některé projevy, takhle by to být nemělo. Málokdy tam zazněl polemický hlas, i když vím, že ve straně zaznívají," řekl redakci Mašek.


    Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) je ale právě výsledek sjezdu dokladem toho, že TOPka má našlápnuto na pozitivní budoucnost. "Průběh celostátního sněmu jasně potvrdil směřování strany," řekl ParlamentnímListům.cz.

    Ne idyla. Ale kvašení

    Ivan Mašek ale na rozdíl od něho vnímá v TOP 09 i nejednotnost a pnutí. "Stejně jako všude dochází i v TOPce ke kvašení. A kvašení, tak jako u nápojů, může být dobré, ale může také nápoj zkazit... ," dodal výmluvně někdejší oďák.

    I přes menší problémy, s nimiž se TOPka potýká, ji ale hodnotí veskrze pozitivně. A jako dědičku tehdejší ODA.

    Za Klause ne. Teď ano

    "Do TOPky jsem šel i proto, že prosazuje a daří se jí prosadit reformy, které se už ODA snažila tehdy přimět Klause, aby prošly. To se ale nepodařilo, Klausova vláda i kvůli financování stran padla. Na tom se ale Klaus příliš nepodílel, to nechával na jiných. Každopádně reformy se měly provést, nemuselo se na ně čekat 14 let, kdy se provádí za daleko horších podmínek," přihřál si pomyslnou polívčičku člen TOP 09. 

    Nevyloučil ani to, že se v budoucnu opět dostane do (nej)vyšších pater politiky.´"Člověk, který dělá politiku, nemůže nemít ambice. Ve vysoké politice jsem byl dlouhou dobu, nic neplánuji, ale pokud bude vůle strany, rád budu kandidovat i někam výš, rád bych se na tom podílel, považoval bych to za svou povinnost," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.


    Čtěte také:

    Foto: Hans Štembera


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

    Populismus?

    Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…