Kníže se prý spojí s ČSSD. Chce na Hrad, nechá padnout i vládu

22.10.2011 15:11

Podle šéfa Zelených Ondřeje Lišky může mít kandidatura předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga na post hlavy státu fatální důsledky pro celou českou, především tedy vládní politiku. Pokud bude budoucí hlava státu volena nepřímo, je prý pravděpodobné, že se pravicová TOPka kvůli tomu, aby na Hrad dostala svého kandidáta, spolčí se sociálními demokraty. I za cenu pádu vlády.

Kníže se prý spojí s ČSSD. Chce na Hrad, nechá padnout i vládu

Jedním z hostů na královéhradeckém volebním sněmu TOP 09 byl i šéf Strany zelených Ondřej Liška. Ač jeho projev nevzbudil mezi delegáty přílišnou odezvu, a mnozí z nich chvíle, kdy hovořil, raději trávili u  stolů s občerstvením, přesto své účasti na setkání topkařů nelitoval.

SLEDUJEME: Sněm TOP 09

Fotogalerie ze sněmu TOP 09 ZDE


ParlamentnímListům.cz poskytl rozhovor krátce poté, co si vyslechl projev předsedy TOPky, Karla Schwarzenberga. V něm kníže oficiálně oznámil, že přijímá kandidaturu na post prezidenta republiky. A to bez ohledu na to, zda bude volba hlavy státu příma či nepřímá.

  • Více o Karlu Schwarzenbergovi ZDE


Podle Ondřeje Lišky může tento krok výrazně zamávat celou českou politickou scénou. "Nebude-li přímá volba, pan Schwarzenberg může být zvolen jen za předpokladu, že získá hlasy ČSSD," řekl redakci šéf Zelených.


"A já se ptám: jak ty hlasy získá? Co třeba spolčením ČSSD a TOP 09 a pádem vlády výměnou za hlasy pro Karla Schwarzenberga?" spekuluje Liška, který soudí, že pokud bude volba přímá, je možné, že kníže může uspět.


Pro senátora TOP 09 Jaromíra Štětinu je ale otázka kupčení s hlasy velkým tabu.  "Za sebe mohu říci, že pokud bude volba nepřímá, budu volit Karla Schwarzenberga," komentoval Liškovy spekulace na královéhradeckém sněmu senátor. "Politické kšeftování činí naši politickou scénu nedůvěryhodnou," komentoval pro ParlamentníListy.cz senátor.


Právě kandidatura Schwarzenberga na post hlavy státu je zřejmě jedním z největších překvapení sjezdu. Kníže totiž oznámil, že přijímá návrh své strany, aby na prezidenta kandidoval i v případě, že dojde k nepřímé volbě. To až do minulého týdne kategoricky vylučoval. Fakt, že jej strana na tuto pozici nominuje, oznámil na sjezdu první místopředseda této strany Miroslav Kalousek.


Kníže na sjezdu uvedl, že "zápal plic pomalu ustupuje, budu ve stavu, kdy jsem schopný zátěž tohoto úřadu vydržet," řekl na sjezdu kníže.  V souvislosti s budoucností české politiky varoval před nadvládou levice. "Senát bude jako sicilský pomeranč. Na povrchu oranžový, ale když se podíváte dovnitř, tak tmavě rudý," uvedl předseda TOP 09 a prezidentský kandidát.


Karel Schwarzenberg je prvním kandidátem, který byl v souvislosti s prezidentským postem představen. Ostatní strany zatím "své" lidi tají. Anebo je nemají.

O tom, kdo v prezidentském úřadu nahradí Václava Klause, se rozhodne už v roce 2013. Zda bude budoucí hlava státu volena přímo, tedy občany ČR, nebo "klasicky", tedy přímo hlasy zákonodárců, zatím není jasné. Pravděpodobnější je ale druhá varianta.


Téma přímé volby se pravidelně objevuje v politických diskuzích zejména před volbami. Je velmi populárním tématem, které má podporu u většiny veřejnosti. Ač je často probíráno, politici se ani během několika let diskuzí neshodli, jak by měla tato forma volby vypadat v praxi.

Co prezident má a nemá moci? Nikdo neví

Velkým problémem jsou hlavně pravomoci a mantinely, jež určují prezidentovy možnosti. Ty zapřičiňují dlouhodobý spor mezi stranami, v jejichž rukou osud volby je. A tak si zřejmě i budoucího prezidenta zvolí opět "pouze" politici.

Další ostuda?

Ohledně přímé volby jsou skeptičtí i odborníci. "Kdo bude příštím prezidentem, skutečně není stěžejní otázkou těchto dní, ovšem shazovat toto téma zrovna dvakrát moudré není. Nebo snad stojíme o další ostudu při volbě a možnou ostudu i po zabydlení nové hlavy státu na Pražském hradě?" spekuloval začátkem října Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie. Politické strany si svými sliby ohledně přímé volby na sebe podle něj ušily bič.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …