Dětská oční péče v Praze je nedostatečná

31.05.2014 13:00

Dětská oční péče v Praze je nedostatečná
Foto:
Popisek:

Více než padesát pražských lékařů pro děti a dorost se podepsalo pod petici, která žádá podporu rozvoje sítě poskytovatelů specializované dětské oční péče v Praze. V Praze je celkem 79 zdravotnických zařízení pro děti a dorost kde pracuje celkem 243 lékařů. K petici se tak oficiálně připojila pětina z nich. Tato petice bude ve čtvrtek předána radnímu města Prahy pro oblast zdravotnictví doc. Ing. Mgr. Martinu Dlouhému, Dr., MSc.

Praktičtí lékaři pro děti a dorost iniciovali vznik petice, neboť nemají kam odesílat na vyšetření své pacienty. V Praze je dětská oční péče zajištěna ve třech specializovaných ambulancích a ve čtyřech nemocnicích. Objednací lhůty se pohybují okolo šesti měsíců, některá zařízení již vůbec nepřijímají nové pacienty mimo svou spádovou oblast. Dětí s očními vadami však stále přibývá, což je ovlivněno jak genetikou, tak životním stylem.

Interdisciplinární spolupráce v pediatrii zahrnuje mimo jiné i oftalmologická vyšetření. Jedná se zejména o ošetření akutních stavů, průplachy slzných kanálků, a vyšetření dětí v návaznosti na preventivní prohlídky. V těchto případech je třeba odeslat dětského pacienta na specializované pracoviště k detailnímu dovyšetření a určení následné léčby.

Brzká diagnóza a včasné zahájení léčby očních vad a onemocnění dětí je jedním ze základních předpokladů úspěchu. U dětí se jedná zejména o zachycení očních vad, které mohou způsobit tupozrakost a šilhání. Pokud nejsou tyto děti léčeny včas, může jim prodleva způsobit celoživotní zrakový hendikep. V mnoha případech je důsledkem zpoždění léčby snížení a někdy až úplná ztráta zrakové ostrosti, kterou pak lze přirovnat k částečnému oslepnutí jednoho oka. Zbytečné čekání na vyšetření v řádech několika měsíců tak v některých případech může mít fatální důsledky.

Cílem petice, pod kterou se podepsali pediatři a odborníci v péči o zdraví dětí, je zlepšit dostupnost dětské oční péče a eliminovat tak riziko vzniku očních problémů u dětí. "Petici předáváme na magistrát, protože se domníváme, že jeho představitelé nevystupují v této problematice aktivně a nepřispívají dostatečně k rozvoji sítě poskytovatelů dětské oční péče," vysvětluje Ing. Magda Pravdová, ředitelka Dětského očního centra Kukátko, která je jedním z členů petičního výboru.

Petici na podporu rozvoje sítě poskytovatelů specializované dětské oční péče může kromě odborné veřejnosti podpořit i veřejnost laická. Rodiče mohou svůj podpis připojit osobně v Dětském očním centru Kukátko nebo na serveru e-petice.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …