Refrakční operace oka - druhy operací

29.11.2013 6:07

Refrakční operace se provádějí ve speciálních refrakčních centrech. Mezi nečastěji prováděné refrakční výkony patří laserové a operační metody:

Refrakční operace oka - druhy operací
Foto:
Popisek:

První skupinu (zatím častější) tvoří operace, které mění zakřivení povrchní části oka - rohovky, druhou skupinou jsou operace nitrooční.

K rohovkovým operacím patří: LASIK, PRK, DTK, AK. K nitroočním operacím patří refrakční lensektomie, implantovatelné čočky. Všechny operace kromě implantovaných čoček (které se operují v narkóze) se většinou provádějí v místní anestezii kapkami.

LASIK - Laser In Situ Keratomileusis - se používá u nižších i vyšších dioptrických vad. Je to laserová operační technika, která je kombinací operační techniky (odříznutí povrchní vrstvičky rohovky a její odklopení) a „ofrézování“ rohovky excimer laserem do požadovaného tvaru, který nahradí funkci brýlí. Na konci operace se povrchní vrstvička rohovky opět přiklopí a uhladí. Výkon i pooperační období má minimální bolestivost. Vidění se zlepšuje již záhy po výkonu.

PRK - Photorefractive Keratectomy - je laserová technika používaná ke korekci nižších dioptrických vad. Excimer laserem je z povrchu oka „ofrézován“ takový tvar rohovky, který nahrazuje použití brýlí. Po výkonu je nasazena kontaktní čočka. Povrch se hojí několik dní a první pooperační dny je oko citlivé a vidění se upravuje teprve postupně.

DTK - Diod Laser Thermokeratoplasty - se používá u nízké dalekozrakosti. Laserovým perem je aplikována bodově laserová energie na povrch rohovky. V důsledku změn v rohovce dojde postupně k vyklenutí centra rohovky.

AK - astigmatická keratotomie - je chirurgická metoda, při které je povrchním nářezem rohovky sníženo její nadměrné vyklenutí v určité ose.

Refrakční lensektomie se používá u vysokých refrakčních vad. Je to operace, která je technicky totožná s operací šedého zákalu (viz článek Šedý zákal), jen lidská čočka je odstraněna pro nesprávnou dioptrickou sílu, nikoliv pro její zakalení, jak je tomu u šedého zákalu. Do oka se vloží umělá nitrooční čočka, která má předem vypočtenou dioptrickou hodnotu tak, aby oko po operaci nepotřebovalo brýle nebo jen slabé. Oko ztratí možnost zaostřování na blízko, proto operace není vhodná u velmi mladých lidí.

Implantovatelné čočky se používají u vysokých refrakčních vad. Do oka se k lidské čočce přidá ještě čočka umělá, která doplní nesprávnou dioptrickou hodnotu optického systému oka tak, aby paprsky dopadaly na sítnici.

Vzhledem k rozsahu tématu jej zde nelze podrobněji zpracovat a doporučuji návštěvu internetových stránek jednotlivých refrakčních center nebo přímo osobní konsultaci v centru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…