Exekutor Pavel Vyžral. To je jméno. Práce má moc, peněz málo

24.11.2011 12:23

Povolání exekutora patří v Česku k těm nejvíce kritizovaným. Jeho vykonavači jsou pranýřováni za to, že profitují na cizím neštěstí. Navíc se občas chovají jako necitlivé hyeny. Podle exekutora Pavla Vyžrala je to ale nedorozumění. "Hází na nás jen špínu," zlobí se přístupu veřejnosti k zástupcům svého řemesla. Ti si prý přitom nijak skvěle nežijou. Peníze jim jsou ubírány, zato práce přibývá...

Exekutor Pavel Vyžral. To je jméno. Práce má moc, peněz málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zpravidla to začíná stejně. Půjčkou ve výši pár tisíc Česi zalepí momentální díru v rodinném rozpočtu, přilepší si na dovolenou, nebo luxusnější vybavení domácnosti. První půjčku následuje další, dluhy se vrší a jeden se lepí druhým. Po pár relativně bezstarostných měsících či letech pak následuje tvrdý náraz.

Nemilá návštěva v podobě exekutora dokáže totiž život toho, kdo měl zpočátku jen nicotné dluhy, jež se vyšplhaly do výše statisíců či i vyšší, obrátit naruby.

K tématu Dlužníků už je tolik, že svými hlasy zahýbou příštími volbami

Své o tom ví třeba i žena z Týna nad Vltavou, která dlužila muži z Hluboké "pouhých" třicet tisíc korun. Za dva a půl roku to došlo tak daleko, že je nyní dražena její polovina rodinného domu. Za dvě třetiny ceny stanovené znalcem; ten její vlastnický podíl odhadl na 367 tisíc korun. Na případ upozornil deník Právo.

SLEDUJEME téma exekuce

Na původní třicetitisícovou částku se totiž za pár let nabalila řada dalších výdajů, třeba úroky z prodlení nebo soudní výlohy. Ženě tak nyní stejně jako tisícům dalších hrozí, že přijde úplně o všechno.

Exekutor si nevybírá, nejsme špína!

Exekutor Pavel Vyžral, který pranýřovanou exekuci nařídil, se ale nařknutím, že jde o téměř nelidský postup brání. "Deník vycházel pouze z informací od dlužníka, to je chyba. Exekutor si klienty nevybírá, musí postupovat tak, jak určí soud," řekl ParlamentnímListům.cz.

Má jen dům, práci ne. Co můžeme dělat?

"V případě konkrétní ženy jsme neměli jinou možnost, ona žádný jiný majetek než ten dům nemá, není zaměstnaná, nemá nic jiného movitého," dodal právník.

K tématu: Lucie si prošla bankrotem. Peklo. Muž přestal pracovat, začal pít

A zmínil i další aspekty své práce. Ani ta totiž není černobílá. "Špínu všichni hází na nás, ale jen nám přidávají práci a peníze ubírají," uvedl pro redakci.

Exekuce mají ale další háček. K  případům zabavování majetku dochází často ve chvíli, kdy dlužník je mimo domov. Odjíždí do zahraničí, na delší služební cestu či je zkrátka mimo. Po návratu jej často čeká nemilé překvapení. Například v podobě "vybraného" bytu.

Za všechno může... dlužník?

Podle soudní exekutorky, JUDr. Jany Fojtové, lze ale podobným případům účinně zaránit. „Prioritně jsou takové případy věcí dlužníka. Když jede na nějakou dobu do zahraniční, může uvést náhradní doručovací adresu, nebo, pokud je internetu znalý, existuje možnost datových schránek. Možností jak předejít neočekávané a samozřejmě nemilé události je celá řada," řekla ParlamentnímListům.cz právnička.

Více čtěte: Ti, co zašantročí stovky milionů, jsou v klídku. Kubera vládě: Kecy, kecy

Schovají se a myslí, že dluhu utečou. Vypátráme je všude

Vyžral připomíná ale i další aspekt celé věci. Problémy jsou totiž zejména na straně dlužníků, nebo těch, kteří jsou za ně označeni. Mohou se prý totiž bránit. "Lidé si myslí, že když se někde schovají, nikdo je nedohledá. Ale to je velký omyl," sdělil ParlamentnímListům.cz.

SLEDUJEME téma DLUHY

Pravomoce exekutorů, pro které jsou dluhy a především jejich nárůst výhodným byznysem, jsou častým tématem nejen při diskuzích běžných občanů, ale i pro neziskové organizace. Například Helena Svatošová ze společnosti Iuridica Remedia se dlouhodobě pozastavuje nad tím, že exekutoři často ani pořádně nevyzkoumají důvod a pozadí dluhu, a rovnou zabavují.

Jen si nás zažalujte. To je chyba

„Z naší činnosti zaznamenáváme opakované případy, kdy exekutoři majitele nezkoumají a věci zabavují s odkazem, ať si to dotyčný zažaluje. Někdy je to i nátlak na osoby, o kterých je zjevné, že jsou majiteli a nejsou dlužníci, aby třeba zaplatily dluh místo dlužníka," řekla v nedávném rozhovoru právnička.

O exekutorské komoře si přečtěte ZDE

Jistě, legislativa není dokonalá, ale skutečné problémy si v drtivé většině působí sami dlužníci. Justice se jim však pomoci nesnaží. Naopak.

Gramotní jsme. Nikoliv však finančně

"Jsme stále ještě gramotný národ, ale tzv. finanční gramotnost je minimální. Přitom reklam na "super půjčky" je plno. Proto je skutečně otřesné, kolika lidí se to již dnes týká. A je vskutku zarážející, jak rychle a vlastně snadno se exekuce provádí. Soukromými exekutory, pochopitelně. Možnost odvolání je pak minimální," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec za ČSSD Jiří Koskuba.

 Často tak může dojít k tomu, že je majetek zabaven třeba osobě, která dluh vůbec nezpůsobila. Byla jí třeba zcizen občanský průkaz a pachatel krádeže jezdil načerno. Dlužníkem se však stane původní držitel OP. Tedy nevinný člověk, který vždy vše řádně platil.

 Čtěte také:

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…