Expert véček Babák: O miliardách na euro snad vláda nerozhodne

14.12.2011 18:57

Podle informací, které běhaly kuloáry, měla dnes vláda jednat za přítomnosti hlavy státu o pomoci zadluženým státům eurozóny ve výši 90 miliard, jimiž by měla Česká republika přispět do společného „eurokotle“. Nakonec se tato informace nepotvrdila, protože se údajně prezident Václav Klaus už s premiérem Petrem Nečasem dohodl bez své osobní účasti.

Expert véček Babák: O miliardách na euro snad vláda nerozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Podle kuloárních hlasů ve sněmovně je patrné, že ke shodě zjevně nedojde. „Černý Petr teď zůstane v rukou České národní banky (ČNB)," řekl jeden z koaličních poslanců, který si nepřál být jmenován.

Sledujeme téma Záchrana eura

Vyplácet naslepo z našich peněz je prý ochotna pouze TOP09

S tímto postojem souhlasí také finanční expert za Věci Veřejné – Michal Babák. „Doufám, že vláda nepodepíše Evropské unii bianko-šek ve výši 90 miliard korun," říká Babák.

Dodal, že Věci Veřejné, stejně jako ODS jsou proti takovému postupu, kde není znám mechanismus, jinými slovy, jak se s penězi bude zacházet, kam a jak ty peníze půjdou.

„Podle toho, co jsem zaznamenal z médií, včetně televizního vystoupení předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga, je pro vyplacení naslepo pouze TOP09,“ dodává Babák.

Babák: Bude to na Singerovi

Podle experta zbude tak nakonec rozhodnutí na guvernérovi České národní banky Miroslavu Singerovi a jeho bankovní radě. „Zatím, pokud mohu soudit podle vystoupení pana guvernéra, je proti bezhlavému vyplacení oněch 90 miliard, stejně jako pan prezident Václav Klaus,“ tvrdí Babák. Podle Babáka je nezbytné získat více informací, plné znění související smlouvy, a ne jen nějaké dílčí fragmenty.

„Pevně proto doufám, že vláda o tom, že vyplatíme 90 miliard, nerozhodne, a bude minimálně požadovat doplňující informace. Jinou formu jednání bych považoval za mírně řečeno nezodpovědnou," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…