Exředitel dostal trafiku, mluvčí vyhozena nezákonně. Praktiky Alšovy galerie

06.10.2011 13:12

Bývalá mluvčí Alšovy Jihočeské galerie Ivana Johnová, jejímž zřizovatelem je Jihočeský kraj vyhrála spor s galerií. Zažalovala ji pro neplatnost výpovědi, kterou v roce 2008 dostala od bývalého ředitele Lubomíra Bednáře, údajně pro nadbytečnost. Zklamána je však tím, že on je nyní za vodou a za nic nenese odpovědnost.

Exředitel dostal trafiku, mluvčí vyhozena nezákonně. Praktiky Alšovy galerie
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

 Galerie vyhodila mluvčí a produkční pro nadbytečnost, jenže za krátko přijal Bednář na její místo jinou pracovnici. Vše odstartovalo tehdy, když Johnová kritizovala postup Jihočeského kraje a AJG, že zrušili výstavu jednoho z umělců jen proto, aby společnost Koh-i-noor mohla v galerii, v jízdárně zámku na Hluboké pořádat podnikový večírek. Za to dostala Johnová padáka.

Soud dal za pravdu mluvčí

Případ se dostal k soudu. Okresní soud v Českých Budějovicích konstatoval, že žena dostala výpověď neoprávněně. Alšovka se ale odvolala, vše se tedy opakovalo u Krajského soudu. Ten neplatnost výpovědi potvrdil.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

"Jsem tomu ráda a věděla jsem, že musím vyhrát," řekla pro ParlamentniListy.cz Ivana Johnová."Museli jsme zjistit to, zda rozhodnutí zaměstnavatele nesledovalo od počátku kauzy jiný cíl a zda ve skutečnosti to organizační opatření jen nepředstíral. Odvolací soud je toho názoru, že to opatření směřovalo opravdu k jinému cíli, proto jsme verdikt prvoinstančního soudu potvrdili," uvedla předsedkyně soudního senátu Iveta Jiříková.

Umělcům audit: Vztahy jsou napjaté

Ředitel, který Johnovou a některé další lidi vyhodil, letos na jaře sám rezignoval poté, co Jihočeský kraj nechal v Alšovce udělat audit, kterého se ujal scénárista a dramaturg Martin Bezouška. Ten řekl, že vztahy na pracovišti jsou napjaté a je potřeba více pracovat než "politikařit".

Odchozivšího ředitele Lubomíra Bednáře však zaměstnal Jihočeský kraj. Udělal z něj jednoho z šéfů ekonomického odboru.

Trafika jako důkaz

"A to se mi právě nelíbí. On je za vodou, přitom způsobil mne a dalším lidem řadu problémů. Dali mu trafiku, to svědčí o tom, jak to na jihu Čech vypadá. Vždyť z galerie odešlo 15 lidí, kteří za jeho éry odešli, protože neměli nervy na to, se s ním dohadovat a soudit. Ale já jsem nechtěla, aby to zůstalo jen tak: Navíc evidentně mou výpovědí porušil předpisy a zákony," dodala dnes bývalá mluvčí AJG s tím, že Bednář měl zaměstnance v době soudního sporu nutit svědčit proti Johnové a některé výpovědi byli cílené.

AJG teď musí Ivaně Johnové zaplatit 600 tisíc korun a se soudními poplatky a všemi náhradami ji spor vyjde na víc než milion korun.

Více o Alšově Jihočeské galerii ZDE

Ilustrační foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…