Fischerová: Peníze na kampaň? To ne, to je uplácení lidí

19.09.2012 10:13

Někdy občanská aktivistka, jindy herečka Táňa Fischerová má ambice být českou prezidentkou. Už jen třeba proto, že lidé v anketách prozradili, že by si přáli mít na Pražském hradě ženu. Kampaň za své zvolení ale nepovede. „Peníze na kampaň mi připadají zničující, je to způsob, jak uplácet lidi,“ vysvětlila v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MF Dnes) herečka.

Fischerová: Peníze na kampaň? To ne, to je uplácení lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Táňa Fischerová

Herečka, moderátorka řady charitativních akcí - například adventních koncertů - Táňa Fischerová byla kdysi poslankyní za koalici lidovců a Unie svobody. Nyní je předsedkyní Klíčového hnutí. Již před časem pro média uvedla, že reformy Nečasovy vlády jí připadají jako děsivé a destrukční pro budoucnost.

„Kdo mne zná, ví, že jsem poměrně pevný člověk. A co je podstatné: u mne to není nějaký americký sen, já chci být prezidentem. U mne vždy převažuje ten pocit odpovědnosti za věci veřejné, nikoliv osobní zájem,“ prozradila pak Fischerová ke své kandidatuře v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes.

Kampaň za své zvolení prý nedělá proto, že se jí nelíbí. Již dříve pro tento deník řekla, že peníze pro svou kampaň shánět prý nebude už proto, že billboardy jsou jí protivné. „Peníze na kampaň mi připadají zničující, je to způsob, jak uplácet lidi. Lidi by měli cítit, co chtějí, oni nejsou zas tak blbí,“ pronesla k tomu.

„Jsem idealista a člověk, který touží svět posunovat jinam. Systém, jak dnes funguje, funguje špatně. Poznala jsem to ve sněmovně a vidíme to všichni. A je třeba to změnit,“ vysvětlila dále své pohnutky.

Ekonomika si dnes politiku kupuje

Pokud by byla za prezidentku zvolena, hledala by třeba v rámci EU její postupnou proměnu, kde by se oddělila ekonomika, politika a kulturní sféra. „Chci, abychom přemýšleli o nových možnostech. Myslím, že toto je cesta,“ uvedla dále pro MF Dnes herečka.

Zjistila prý, že existují již rozpracované postupy, jak to dělat třeba ve Švýcarsku a Německu. „Začala bych tím, že bych nebrala podnikatele do letadla, ať si to vyjednávají sami,“ vysvětlila s tím, že ekonomika si dnes politiku kupuje tím, že se dělají zákony na míru a proto to není dobré. Naopak by jako hlava státu chránila malé a střední podniky.

S Klausem se shodnout nemůžeme

Podle jejího soudu by pracovní právo mělo být vyňato z možností ekonomiky a podniků. Co se týče EU, pak podle ní Václav Klaus směřuje svou kritiku hlavně na to, že je EU příliš socialistická, zatímco ona sama ji vidí spíše jako neoliberální. „My se nemůžeme shodnout,“ poznamenala pak na konto Klause.

„EU nikdy nebyla socialistická, byla sociální a proto fungovala. A protože se dneska neoliberální prvky objevují i tam, je čím dál těžší vnímat, jestli je to dobře. Kdyby fungovala jako dřív, měli by ji lidé raději,“ konstatovala Fischerová s tím, že naopak Klaus současně podporuje neoliberální pohled na svět, kde o všem rozhodují velcí hráči, a nemá opravdu rád občanskou společnost.

„Zatím nic. Prostě bych se pokusila shromáždit různé alternativy. Určitě bych u nás podporovala nějaké konference, shromáždění a pak bych se eventuálně pokusila s někým na této úrovni o tom mluvit,“ dodala pak kandidátka na Hrad k otázce, co by změnila ve vztahu k EU jako prezidentka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…