Genetika má na obezitu jen částečný vliv

08.05.2016 0:00

V hubnutí nám často brání jen pohodlnost...

Genetika má na obezitu jen částečný vliv
Foto: Shutter
Popisek: zadek

Kila navíc a obezita, dvě často diskutovaná témata moderní doby. Bojovat s kily navíc je spíše otázkou vzhledu, zatímco v případě obezity jde o závažné riziko pro naše zdraví a příčinu vzniku mnoha vážných nemocí. Mnoho obézních lidí se však alibisticky schovává za genetické předpoklady a utvrzují sami sebe v tom, že šance na úspěšné zhubnutí je mizivá. Geny jsou přitom překážkou v cestě za štíhlejším já jen v naprostém minimu případů.

Nemá cenu snažit se zhubnout, kypré tvary máme v rodině. Babičky je kus, maminka je také statnější, ostatně i vy jste vždycky měli nějaké to kilo navíc. Štědré zásoby tuku vás provázely už od útlého věku, a vy jste se je tak naučili vnímat jako přirozenou danost. Časem jste dokonce zpohodlněli natolik, že smůla v podobě jednou daných vrozených dispozic se pro vás stala důvodem, proč se myšlenkami na zdravější životosprávu a více pohybu vůbec nezaobírat. Jsou vám následující myšlenky povědomé a připomínají vám vlastní nastavení mysli? Pak pozor, pravděpodobně jste uvízli v začarovaném kruhu alibistických výmluv. Pravdou je, že genetika nám naděluje určitý typ tělesné konstituce, proto modelkovské míry a postava vyrýsovaného kulturisty opravdu může být pro některé stavby těla nedostižným ideálem. To však neznamená, že nelze docílit štíhlejších proporcí a celkového zlepšení fyzické kondice.

Vliv genetiky na tloušťku bývá přeceňován

Nutno podotknout, že u některých forem obezity geny skutečně ovlivňují stavbu těla natolik, že redukce hmotnosti je velmi obtížná. Takových případů je však jen mizivé procento. U většiny lidí s nadváhou je boj s nadměrnou tloušťkou spíše záležitostí motivace, úsilí a pevné vůle. Nikdy se tedy nejedná o předem ztracený boj. Lékaři udávají, že zhruba z poloviny jste vy sami faktorem, který může stávající tělo tvarovat a změnit k lepšímu. Podíl genetiky na nadměrných zásobách tuku se pohybuje mezi 40–60 procenty. Zlepšit si zdraví, fyzičku a dosáhnout esteticky líbivějšího vzhledu tak můžete zdravějším životním stylem, tedy kombinací pestré a vyvážené stravy, dostatku pohybu a psychické pohody. I když někdo z nás má kvůli genům horší startovní pozici než jiní, od přírody štíhlí jedinci s rychlými spalováním, neznamená to, že vaše tělo by nebylo proměny k lepšímu schopné.

Zdravotní pojišťovny se angažují v podpoře zdravého životního stylu

O významu prevence a dodržování zásad zdravého životního stylu jsou přesvědčeny i zdravotní pojišťovny, které už dávno svým pojištěncům neposkytují pouze příspěvky na vyšetření, očkování a atraktivní slevy u obchodních partnerů. Nadstavbové bonusové programy jsou často orientovány na zlepšení kondice a podporu zdraví. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR se již několik let prezentuje i unikátním projektem Zdraví jako vášeň, který pomáhá lidem s motivací ke změně a poskytuje jim cennou informační podporu, která je důležitá zvláště v začátcích. Máme-li vůli, ale nevíme, jak na to, často se stává, že vyhoříme hned na startu pro nedostatek kvalifikovaných informací. Služby výživového poradce či pohybového kouče si může dovolit jen zlomek z nás, proto je využívání nabídek, rad a tipů zdravotní pojišťovny skvělou alternativou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…