Havel z ČSSD: Neděkujte mi za to, co jsem udělal, když byly banky v hajzlu

03.01.2012 6:16

Ekonomický expert ČSSD a poslanec Evropského parlamentu Jiří Havel ve svém pondělním blogu rozcupoval nejen chystané vládní škrty, ale také chování bank a zástupců dalších finančních institucí.

Havel z ČSSD: Neděkujte mi za to, co jsem udělal, když byly banky v hajzlu
Foto: Štěpán Hašek
Popisek: Europoslanec Jiří Havel

"Líbí se mi názory ekonomů," tvrdí Havel, mimo jiné docent ekonomie, "kteří na všechny problémy mají jediný lék, a tedy škrtat. Případně škrtat a škrtat. Je to nepochybně skvělý lék, protože je tak možno zrušit veškerou výuku ekonomie a zařadit ekonomický axiom „škrtat“ již do osnov mateřských škol," doplňuje.

Podle jeho slov by prakticky všechny ekonomické univerzity mohly zavřít, protože je-li efektem jejich vzdělání jediná pravda „škrtat,“ jsou pak vedle mateřských škol se svou průměrnou délkou studia sedm let poněkud nadbytečné. Tím by se údajně dozajista ušetřilo mnoho veřejných peněz a vychovalo podstatně méně troubů - "jako jsem třeba já" - uvádí europoslanec.

Země se prý podle některých ekonomů mají vykašlat na zdravotnictví, vzdělání, výzkum či sociální služby.

"Země jsou tak bohaté, jako jsou jejich banky. Proto v období krize mají země investovat zejména do svých bank. A všímejte si, že opravdu vyspělé země tak v období krize skutečně činí. Dovoluji si vás tímto nenápadně upozornit, že i já jsem takto, zhruba před desetiletím, když české banky byly v hajzlu, do českých bank poslal všechny vaše peníze. V podstatě mi vděčíte za naši dnešní prosperitu," tvrdí Havel doslova.

"Ale nemusíte mi dojatě děkovat," doplňuje s tím, že české banky se nám všem bohatě odvděčily svou vyhlášenou kvalitou služeb a zejména ve světě ojedinělou úrovní poplatků. Není proto žádného, uvádí zástupce soc. dem. v nadsázce, důvodu banky daňově trestat. Bankéřům by se tak naopak měly zavést k platu ještě zvláštní příplatky státu jako vřelý dík za to, že tak srdnatě a někdy i dobře střeží naše peníze,“ uzavírá ostrý tón svého blogu sociální demokrat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…