Heger se zítra setká s hygienikem Vítem. Asi ho zbaví funkce

11.09.2012 11:05

Přestože je hlavní hygienik Michael Vít od března stále na neplacené dovolené, neboť ho policie obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku, tento týden by se mělo s konečnou platností vyřešit jeho angažmá na ministerstvu zdravotnictví. Jak připomíná Český rozhlas, Vít se má totiž sejít s ministrem Leošem Hegerem. A ten již nechce déle čekat. Víta prý chce zbavit funkce co nejdříve.

Heger se zítra setká s hygienikem Vítem. Asi ho zbaví funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Michael Vít měl podle informací médií přidělit běz výběrového řízení zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví. Za to jej policie stíhá. Ministr zdravotnictví Leoš Heger už v červnu řekl, že by stíhaný Vít mohl skončit ve funkci jeho náměstka po prázdninách.

„Tuto středu se s ním Heger sejde, aby společně vyřešili, co bude s jeho funkcí dále,“ uvedl rozhlas.

„Tato schůzka byla zorganizovaná, abychom si řekli, jak to kdo vidíme, protože tu neplacenou dovolenou, která představuje jakési provizorium, nelze protahovat donekonečna,“ zmínil k tomu pro rádio ministr Heger. A má prý i infomace přímo od policie.

"Dostal jsem mezitím několik neoficiálních informací. Ta jedna je, že policie by měla toto šetření ukončit do 20. září. Někteří lidé prý budou předvoláni na policii ještě po tomto datu, takže evidentně toto šetření ještě pokračuje,“ uvedl dále Heger s tím, že je vyloučeno, aby na rozhodnutí policie čekal třeba další rok.

Policie obvinila hlavního hygienika a náměstka ministra zdravotnictví Michaela Víta ze zneužití pravomocí úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle televize Nova ho stíhá kvůli údajnému zmanipulování zakázek pro ministerstvo zdravotnictví. Zakázku měl Vít údajně dohodit svému známému, exposlanci Otakaru Vychodilovi.

Škoda dva milióny prý není konečná

Policie začala Víta prověřovat loni v září. Škodu zatím vyčíslila na dva miliony korun.

Podle Vladana Brože z organizace Transparency International, která na Víta jako první podala trestní oznámení, poskytoval Otakar Vychodil poradenské a analytické služby, aniž by na ně ministerstvo vypsalo výběrové řízení.

„Zpětně byly zfalšovány dokumenty, dokládající, že toto poptávkové řízení bylo vypsáno. V tom byla podstata tohoto trestného činu,“ řekl Brož. Škoda dva miliony korun podle něj rozhodně není konečná.

„Pan Vychodil totiž poskytoval poradenství ministerstvu už delší dobu předtím, než jsme získali důkazy, dokládající porušení zákona. Doufáme, že policie bude schopná doložit i toto období a škoda se vyšplhá výš,“ uvedl již dříve Brož.

Michael Vít jakoukoli vinu odmítá a věří, že případný soud jeho nevinu prokáže. Pokud by se mu vina prokázala, hrozí mu až deset let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…