Heger vyhlásil částečnou prohibici, nevyloučil její rozšíření

12.09.2012 17:35

Na tiskové konferenci po zasedání vlády se mluvilo především o problému otrav metylalkoholem, na který v posledních dnech zemřelo již čtrnáct osob. Z dalších témat došlo na systemizaci policejních míst i trapasy ministryně kultury Aleny Hanákové (TOP 09).

Heger vyhlásil částečnou prohibici, nevyloučil její rozšíření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alkohol, ilustrační foto

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zopakoval na tiskové konferenci mimořádné opatření, které zveřejnil předtím na mimořádném brífinku. Podle něj je provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.Ujistil rovněž, že státní kontrolní orgány byly aktivizovány v maximální možné výši.

Policie se podle něj snaží rychle vyšetřit, odkud se to bere. Pokud budou otravy pokračovat, bude vláda nucena rozšířit prohibici na celou distribuční síť. Vzhledem k rozporuplným informacím byl ministr následně dotázán, jaký je podle oficiálních statistik aktuální počet mrtvých. Podle ministra je aktuální počet čtrnáct smrtelných otrav.  

Případné narušitele ministerského opatření ministr Heger varoval, že jeho provozovna může být i uzavřena. Premiér Nečas dodal, že se jedná o trestný čin, a proto se každý, kdo by ministerské opatření porušil, může dostat dokonce i do vězení.

Zkontrolované stovky provozoven, ale zatím žádná stopa...

Ministr zemědělství Petr Bendl doplnil, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontrolovala přes 1400 provozoven a doposud prověřené vzorky byly v pořádku. Lze však očekávat, že vzhledem k rozsahu otravy metylalkoholem se objeví i otrávené vzorky.

Ministr rovněž uvedl, že právě v současnosti se připravuje zjednodušení kontrolního systému, aby Zemědělská a potravinářská inspekce mohla kontrolovat vše od prvotní suroviny až po prodej na stánku či jiné mobilní prodejně.

Systematizace policejních míst, hasičů a ministryně kultury

Vláda přijala rovněž návrh na systemizaci policejních míst. Jak sdělil ministr vnitra Jan Kubice, stavy policistů byly pro příští rok schváleny na 38 990 míst. Oproti letošním tabulkám se jedná o snížení o víc než tisíc míst, ovšem je to o dvě stě více, než kolik policistů v současnosti je. Zároveň bylo stanoveno pro policisty maximum přesčasů na 150 hodin ročně. V rámci systemizace má rovněž dojít ke snížení počtu velitelských míst na prezidiu i krajích.

Stav Hasičského sboru byl stanoven na 9330. V rámci Hasičského sboru byl snížen počet míst v nevýjezdové části sboru, aby mohl být zvýšen počet hasičů v terénu.

Padl dotaz i na skandální odvolání ředitele Národního divadla, které ministerstvo kultury nedokázalo Ministryně Hanáková bude muset lépe vysvětlit svůj krok. "Nechci vyhrožovat, ale rezervy tam jsou, a jsou velké," řekl premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…