Hejtmani chtějí zavedení mýta na vedlejších silnicích

25.11.2011 23:07

Řidiči kamionů nechtějí platit mýtné na dálnicích, a tak volí cestu po silnicích druhé a třetí třídy. Ty však nejsou stavěny na takovou zátěž a kamiony je výrazně poškozují. Hejtmani se v pátek pokoušeli najít řešení na společném jednání. Asociace krajů navrhuje vládě zpoplatnění menších silnic a apeluje na důsledné vážení a kontroly nákladních aut.

Hejtmani chtějí zavedení mýta na vedlejších silnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

„V Pardubickém kraji je takto postiženo minimálně 250 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Ve spolupráci s ministerstvem dopravy jsme dělali rozsáhlý průzkum a tam se to jednoznačně prokázalo," uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek pro Český rozhlas.

Zavedením mýtného by se vyřešily rovnou dva problémy. Odradilo by řidiče od používání vedlejších silnic a zároveň by přineslo potřebné peníze na opravu silnic. „Peníze mají mít dvojí účel, jednak preventivní, to znamená, aby odradily řidiče zkracovat si cestu, a pokud pojedou, tak je samozřejmě jednoznačné, že peníze budou použity na opravy a údržby silnic," dodal Martínek.

Nebude to jen tak

Se zavedením mýtného to nebude tak jednoduché. Zaprvé je velmi problematické postavit mýtné brány na menších silnicích a jako řešení se nabízí spíše satelitní systém. A zadruhé má vláda uzavřenou smlouvu s firmou Kapsch a o mýtném by se tedy mohlo uvažovat nejdříve v roce 2016.

Pokud by vláda nebyl schopná zavést mýta, žádají kraje kompenzaci a trvají alespoň na častějším vážení kamionů. V krajním případě by se kraje uchýlily k dopravním značkám, které by bránily vjezdu kamionů.


Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…