Hemofilie a její léčba

01.02.2014 12:12

Hemofilie je genetická porucha, které nelze předejít. Projevuje se zvýšenou krvácivostí.

Hemofilie a její léčba
Foto:
Popisek:

Tato nemoc je léčena na hematologii. Choroba se plně rozvíjí u mužů, ženy jsou přenašečky. Porucha srážlivosti krve se projevuje zvýšenou krvácivostí a neschopností organismu zastavit krvácení vlastními silami.

Dle formy je rozlišujeme na:

  • Lehkou formu
  • Středně těžkou formu
  • Těžkou formu

Vyšetření: poruch srážlivosti krve existuje celá řada. Základem pro jejich vzájemné rozlišení je vyšetření krve. Hematologický rozbor sleduje množství destiček a testy krevní srážlivosti (koagulační testy). O přítomnosti hemofilie, jejím typu a závažnosti přesně vypovídá stanovení množství srážlivých faktorů VIII a IX v krvi nemocného.

Léčba:
Jelikož se jedná o genetickou poruchu, není možné jí jakýmkoli způsobem předejít. Léčba sestává z podávání srážejících faktorů, které jsou získávány z krevní plazmy od dárců krve. V dnešní době je ochrana před jakoukoli nákazou či virem na vysoké úrovni a příjemce se nemusí obávat. Pomocí techniky rekombinace je možné srážecí faktory vyrobit, ale vzhledem k vysoké ceně se této možnosti nevyužívá. Další možností je podávání DDVP látek, což jsou hormony podvěsku mozkového, který má schopnost stimulovat krátkodobě vzestup hladiny faktoru VIII v krvi. Pro jeho krátkodobý účinek se nepodává při těžké hemofilii. Další léky, které mohou provázet hemofilika jsou léky zastavující opětovné rozpouštění již sražené krve.

V případě lehce či středně těžkých hemofilií se léky podávají pouze v případě krvácení a většinou si je aplikuje sám pacient na základě informací od lékaře.

U těžkého hemofilika je nastaven režim, kdy pacient dostává pravidelně léky a zároveň musí pravidelně podstupovat ortopedické kontroly kvůli kloubům.

Všichni pacienti by měli v předepsaných intervalech navštěvovat hematologické oddělení, kde je jejich stav monitorován.

V případě, že pacienta čeká byť banální chirurgická zákrok, je vždy nezbytné, aby zákrok byl naplánován dopředu a byly případně podávány srážlivé faktory. Toto se týká i stomatologických zákroků.

Nemocní s hemofilií by měli vzít ohled na tuto nemoc již při výběru povolání. Předcházení úrazům a v případě dětí informovanost učitelů patří mezi základní předpoklady pro bezproblémový průchod nemoci. Stejně tak je vhodné, aby nemocní s hemofilií měli u dokladů průkaz hemofilika s číslem na ošetřujícího lékaře. V případě například dopravní nehody může tato informace zachránit hemofilikovi život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…