Hemofilie – forma a příznaky

02.02.2014 8:24

Hemofilie patří mezi geneticky podmíněné onemocnění, které se plně rozvíjí u mužů, ženy jsou pouze přenašečky.

Hemofilie – forma a příznaky
Foto:
Popisek:

Tato porucha srážlivosti krve se projevuje zvýšenou krvácivostí a neschopností organismu zastavit krvácení vlastními silami. Jde o nemoc jejíž výskyt sahá do historie a je také nazývána "nemocí modré krve". Nejznámější rod s výskytem této nemoci je rod britské královny Viktorie. Její přesná podstata byla objevena však teprve nedávno. Jedná je o onemocnění poměrně vzácné (1 nemocný připadá na 129 tis. narozených dětí). Hemofilií se zabývá hematologie.

Kde se vzala: každý zdravý člověk má v každé buňce 23 párů chromozomů. Jeden z těchto párů mimo jiné odpovídá za faktory související se srážlivostí krve a určením pohlaví. Muži mají chromozomy X a Y, ženy dva chromozomy X. Přenos nemoci se uskuteční ve formě vadné alely právě na výše zmíněném chromozómu X. Zjednodušeně řečeno pokud je matka přenašečkou a bude mít dceru, pak ta může a nemusí být přenašečkou. Pokud bude mít syna, ten stejně tak může být hemofilikem nebo nemusí. Vše záleží na tom, který ze dvou chromozónů X zdědí – zda ten zdravý či ten „špatný“. Pokud hemofilií trpí otec, pak syn se nemusí hemofilie obávat (matka, která mu předává chromozón X je zdravá a otec předává chromozón Y). Dcera však bude skrytou přenašečkou v každém případě. Muži jsou buď zdraví nebo nemocní, nikdy nemohou být skrytými přenašeči. Jelikož toto je v případě žen možné, může nastat situace, kdy po několik pokolení ani nemusí vědět, že tuto nemoc mají v rodě. Stejně tak může teoreticky nastat situace, kdy dcera může být hemofiličkou (kdyby získala jak od matky tak od otce špatný chromozón X), ale tato situace je velmi vzácná.

Onemocnění rozdělujeme na:

  • Hemofilie A = absence nebo nedostatek Faktoru srážlivosti VIII
  • Hemofilie B = absence nebo nedostatek Faktoru srážlivosti IX

Dle formy je rozlišujeme na:

  • Lehkou formu
  • Středně těžkou formu
  • Těžkou formu

Prevence hemofilie: jelikož jde o genetické onemocnění, nemůžeme mu žádným způsobem předcházet. Pokud se v rodině onemocnění vyskytlo, pak je určitě dobré v případě gravidity, nejlépe však před ní provést genetické testy a probrat se specialisty případná rizika. Při prenatální diagnostice je možné v případě chlapců zjistit formu hemofilie. Pokud jde o těžkou formu pak je rodičům vždy dána možnost umělého přerušení těhotenství z důvodu výrazně snížené kvality života jejich dítěte. Tato diagnostika se provádí od 10. týdne těhotenství. Pokud je nález pozitivní, odebere se asi o 8 týdnů později pupečníková krev, aby se zjistila forma hemofilie.

Příznaky hemofilie: forma hemofilie je závislá na kvalitě a dostatku srážecích faktorů v krvi. Lehká forma se nemusí během života vůbec projevit, pouze při závažných úrazech či operačních výkonech.  Středně těžká forma může být již provázena samovolným krvácením. Jakékoli chirurgické zákroky či úrazy jsou problematické. Nejvíce jsou ohroženy velké klouby, kde může dojít k porušení funkčnosti. Těžká forma se většinou rozpozná již při porodu a to špatně zastavitelným krvácením po přestřižení pupeční šňůry. Během života se často objevuje spontální krvácení a vznikají krevní výrony i po těch nejmenších poraněních (vpich injekce). Velké klouby jsou oteklé, bolestivé a chrupavka v nich degeneruje.

Vyšetření vedoucí k diagnóze: nemocí projevujících se poruchou srážlivosti krve existuje několik. Abychom dokázali určit správnou diagnózu, je potřeba provést vyšetření krve, kde se sleduje množství destiček a krevní srážlivost (koagulační testy). O přítomnosti hemofilie, jejím typu a závažnosti přesně vypovídá stanovení množství srážlivých faktorů VIII a IX v krvi nemocného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. „Prý je ohlídají.“

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…