Hygienici začali v restauracích kontrolovat rodné listy k alkoholu

27.11.2012 10:31

Právě dnes uplynula lhůta šedesáti dnů, v níž si měli všichni provozovatelé restaurací, hospod a barů zajistit ke všem letos vyrobeným lahvím takzvaný rodný list neboli certifikát o původu lihu. Museli o něj požádat dodavatele alkoholu, který ho zase získal od výrobce. Informuje o tom Český rozhlas.

Hygienici začali v restauracích kontrolovat rodné listy k alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba absinthu

Lhůta k obstarání si rodného listu k alkoholu byla daná ministerstvem zdravotnictví. Zda se splnila, to nyní budou muset v kontrolách zjistit  hygienici. „Kdyby narazili na alkohol bez papírů, majitel ho musí zlikvidovat,“ upozornil v této souvislosti Český rozhlas (Čro).

„S koncem lhůty, kterou ministerstvo stanovilo pro doložení dokladů k veškerým lihovinám, které jsou ve stravovacích službách a obecně v potravinářských podnicích nabízeny, s tímto zesílíme naši kontrolní činnost k ověření, zda jsou opatření skutečně dodržována,“ potvrdil rádiu ostravský hygienik Roman Letošník s tím, že do terénu nyní vyrazí s kolegy častěji, než v uplynulých týdnech.

Alkohol bez papírů tak kvůli metanolové kauze už nebudou smět mít restaurace ani ve sklepě.

Hygienik potvrdil: Alkohol bez papírů nebude možné skladovat

„Zatímco doposud měli provozovatelé povinnost doložit původ k lihovinám, které nabízeli k prodeji a měli je v konzumačních částech, tak od konce této lhůty už nebude možné nikde jinde v provozovně mít jiné lihoviny, než ty které jsou opatřeny dokladem o původu,“ vysvětlil dále hygienik Letošník.

Reportéři rozhlasu pak navštívili například restauraci na Zámeckém náměstí ve Frýdku a zjistili, že tamní provozovatelé už lahev po lahvi zkontrolovali – buď mají doklad o původu, nebo alkohol vylili.

„Máme rodné listy ke všem alkoholů, které bereme od jednoho dodavatele tady ve Frýdku. Zbytek alkoholu, co jsme měli, jsme vylili,“ potvrdil rádiu tamní provozní s tím, že hygienikům může vše předložit.

Metanolová kauza propukla počátkem září. Kvůli otrávenému alkoholu už v Česku zemřelo 38 lidí a další desítky byly hospitalizovány, řada lidí bude mít trvalé následky.

Policie již obvinila 65 lidí

Policie do dneška v metanolové kauze obvinila 65 lidí, třicet z nich je ve vazbě, i když postupně se někteří dostávají na svobodu s tím, jak končí důvody, aby ve vazbě dál zůstávali. Mezi obviněnými ale nejsou jenom podezřelí v metylalkoholové kauze, ale i lidé spojení s nelegální výrobou alkoholu - jako třeba jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík nebo podnikatel Radek Březina.

Ty policie společně s dalšími šesti lidmi zatkla na konci října a považuje je za vrchol pyramidy obchodu s nelegálním lihem. Při razii tehdy zajistila skoro 600 tisíc litrů nelegálně vyrobeného lihu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…