Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

26.04.2024 19:39 | Rozhovor

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Zmiňuje „horší zboží za více peněz“ i „množství příkazů“. Dostala se i ke slovní přestřelce s ministryní obrany a prozradila, jaké tričko jí poslala. Vysvětlila také, jak dopadl její návrh na snížení platu europoslanců. Nevynechala ani návštěvu premiéra v Bílém domě.

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko
Foto: archiv K. Konečná
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Paní poslankyně, na svém facebooku se ptáte lidí, co je nejvíc na EU štve a zda by hlasovali dnes o vstupu jinak. Co jste se dozvěděla?

To, co už nastínil dlouhodobý průzkum agentury STEM – že spokojenost se členstvím v EU u našich občanů systematicky klesá. Za dvacet let v Unii o 20 %. Podle dat z tohoto průzkumu byla v listopadu s členstvím v EU spokojena méně než polovina našich občanů. Upřímně se jim nedivím, když vidí, že ani po tolika letech v ČR neberou pracující ani polovinu toho, co v Německu, stále kupujeme horší zboží za více peněz a množství příkazů, co se na nás valí, je enormní. I proto v rámci programu uskupení STAČILO! najdete požadavek na to, aby se občané mohli po těch 20 letech opět vyjádřit, zda v tomto politickém projektu zvaném Evropská unie chtějí pokračovat i do budoucna!

Zaznamenal jsem vaši slovní přestřelku s ministryní obrany Černochovou. Jak to dopadlo?

Já mám někdy pocit, že Fialova vláda by měla ze Strakovy akademie zamířit raději do marketingového oddělení nějakého obchodu s oděvy. Paní Pekarová by propagovala svetry, pan Zdechovský maskáče a paní Černochová trička a mikiny. Míra jejich ubohosti je v tomto ohledu naprosto neměřitelná. Paní Černochová se s panem Fialou navlíkli do mikiny, kde byl český lev, jeden ze symbolů naší státnosti, vyobrazen, jak skládá munici pro Ukrajinu. Hnus.

Poslala jsem jí proto triko STAČILO! s osobním vzkazem, že „válka je vůl a mír je cool“. Protože zatímco česká vláda je na straně války, já rozhodně na straně míru. Třeba se v něm taky vyfotí a dá tu fotku na sítě.

Hodně se už delší dobu diskutuje o Green Dealu. Je podle vás nějaká šance tuto cestu zmírnit, nebo od ní dokonce zcela ustoupit? A pokud ne, co nás v budoucnu díky tomu čeká?

Pokud vím, tak v Ústavě ČR je napsáno, že lid je zdrojem veškeré moci ve státě. Tedy nějaké stesky, že něco nejde zrušit, jsou ubohé výmluvy politiků. Na druhou stranu, i kdyby se nepodařilo Green Deal jako takový zrušit, tak jej lze samozřejmě i zásadně upravit, a to na základě revizních doložek. Záležet bude na tom, kdo bude na dalších pět let zvolen do Evropského parlamentu. Zda jeho horliví zastánci bez ohledu na lidi, což jsou dnes piráti a Dozimetr/STAN s paní Nerudovou v čele, u SPOLU nevím, protože tam v tom mají sami guláš – nebo ti, kteří budou myslet na ty lidi, na něž ty nesmysly z Green Dealu plynoucí dopadnou.

V pořadu Bez obalu jste informovala o tom, že jste navrhla snížení platů europoslanců o padesát procent. Proč? A jaké byly odezvy?

Za prvé bych chtěla říct, že tento bod jsem navrhovala nikoli poprvé, aby si to někdo nevyložil jako předvolební tah. Ale výsledek byl stejný jako v minulosti. Proti snížení svého platu se postavily jak strany vládní koalice, tak europoslankyně ČSSD/SOCDEM, ale i europoslankyně zvolené za ANO 2011 a SPD.

Anketa

Jste rádi, že v USA prošel balík pomoci pro Ukrajinu?

6%
92%
hlasovalo: 25326 lidí

Mimochodem, víte, kolik by se tím ušetřilo? Asi pět miliard korun za jedno období. Hlavně by se ale možná evropští politici více přiblížili realitě běžného člověka, na nějž jejich rozhodnutí dopadají. A s polovičním platem by možná jinak koukali na nařízení, která vytáhnou z kapes běžných občanů další stovky milionů, miliardy či desítky miliard.

Vraťme se k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě. Jak ji hodnotíte?

Politik, kterému leží na srdci osud své země, dobro svého národa, by měl každé mezistátní jednání posuzovat pohledem toho, co to přinese dobrého občanům. A já slyšela od premiéra Fialy nejčastěji dvě slova – munice a Ukrajina. Takže premiéra, který má historicky nejnižší oblibu, poplácali v USA po ramenou, že pro ně dobře dělá práci, udělal si fotku v Bílém domě a bude si to moct napsat do životopisu. Až po sem by to bylo možná egoistické, možná smutné, ale ono je potřeba dodat i to B. A to, že tato návštěva byla českými občany draze – velmi draze zaplacena. I vrabci na střeše si cvrlikají, že je to odměna za nákup stíhaček za stovky miliard korun. A nějak podezřele často byla skloňována také americká společnost Westinghouse v souvislosti s jadernými elektrárnami. Asi pan Fiala dostal kázání i v tomto ohledu… Nedivila bych se, kdyby vláda vypsala nové řízení, neboť z toho stávajícího byla tato americká společnost vyřazena, což vzhledem k jejím „úspěchům“ není až tak překvapující…

Mimochodem, překvapilo vás, že byl Petr Fiala opět zvolen předsedou ODS? A co říci na to, že neměl protikandidáta?

Byly věci, které mě v ODS překvapovaly. Od porušených předvolebních slibů Fialy, přes to, jak snadno mu prošla účast v podezřelé kampeličce, až po to, kdy se tzv. euroskeptik Vondra spojil na jedné kandidátce s evropským roztleskávačem a vítačem Niedermayerem… ale volba předsedy mě nepřekvapila. Pod vedením Fialy se stala z ODS zase ta stará známá značka, která chudým bere a bohatým dává. Ve vedení mu pak kryje záda paní Decroix, jež neváhala použít falešného důchodce, aby pochválil vládu, že mu sebrala část důchodu. Naprostá šílenost. A partičku doplňuje zmíněný Vondra, který proti kandidátovi STAČILO! – exprezidentovi Agrární komory Jandejskovi – vytáhl vymyšlený pamflet. Důvěryhodnost těchto lidí je čistá a rovná nula.

Velmi diskutovaným tématem nejen posledních dnů je takzvaný migrační pakt. Co k němu říci?

Bylo k němu řečeno už mnohé, takže to zkrátím. Je velmi nevýhodný pro ČR. Obsahuje v sobě skryté kvóty, které sice halí do krásných slov o solidaritě. A vůbec nevyřeší problém, který s migrací Evropa má.

Stydím se za to, že Dozimetr Rakušan hraje s občany naprosto špinavou hru a za peníze daňových poplatníků má ještě tu drzost nechávat tyto lži a polopravdy vylepovat na plakátovacích plochách po celé ČR. Je to taková státní dezinformační kampaň, kterou platí lidé.

Ale ono to nestydaté utrácení lidmi těžce vydělaných peněz je v Dozimetru/STANu asi na denním pořádku. Ostatně stranický kolega ministr Bek s 200tisícovým platem si nechává od státu platit byt s nájmem 57 tisíc měsíčně. Naprosto otřesné.

Vy jste byla nedávno jedním z hostů křtu knihy Radima Panenky a Luboše Procházky Spiknutí – Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR.  Co na to, co v té knize zaznívá, říkáte?  

Zatím jsem bohužel neměla prostor si celou knihu přečíst, ale listovala jsem a v některých pasážích mi běhal mráz po zádech, co všechno je v naší zemi vlastně možné.

Každopádně se bavím nad tím, jak naše povrchní média mluví o tom, kdo byl na slavnostním křtu, ale nikdo nemluví o tom, co ta kniha obsahuje. Protože média v ní samozřejmě nehrají vůbec pozitivní roli… Všem ale doporučuji si tuto knihu koupit nebo vypůjčit – pokud tedy veřejné knihovny budou mít odvahu si ji pořídit, protože z těch ochutnávek, které jsem si zatím přečetla, to bude hodně zajímavé čtení. Ostatně proslýchá se, že kniha z pultů knihkupectví mizí velmi rychle…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Moc bychom si zasloužili, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 27.04.2024 13:37:54
opakování referenda o našem členství v EU. Po dvaceti letech to opravdu chce nechat občany ČR se znovu vyjádřit. Zkušeností je již dostatek, praxe již ukázala. Britové pochopili, vláda Velké Británie jim to umožnila. Tu možnost odejít z vězení různých komisí a parlamentů a vyčůraných funkcionářů jim závidím. Jde o tu možnost, jen odvahu Niedermayere, Kolajo a další kolaboranti. Vždyť můžete i vyhrát, tak co se bojíte demokratického hlasování??

|  5 |  0

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…