I kardiaci si mohou dopřát sluníčka

19.07.2013 0:10

Letní dovolenou u moře si mohou dopřát i lidé s nemocným srdcem, pokud podniknou potřebné přípravy. Velké horko pro ně znamená zvýšenou zátěž.

I kardiaci si mohou dopřát sluníčka
Foto:
Popisek:

Může je postihnout nevolnost a mohou trpět dušností. Nemoci srdce a cév jsou nejčastějším zdravotním problémem Čechů a jsou na prvním místě příčin úmrtí v Česku.

Odborníci kardiakům radí, aby ještě před odjezdem na dovolenou navštívili svého lékaře a probrali s ním, zda je výlet pro ně vhodný. Měli by si nechat napsat dostatek léků, jež pravidelně užívají.
   
Obecně nejvhodnější dobou pro pobyt u moře pro kardiaky je září, kdy už nebudou vystaveni takovému žáru. V červenci a srpnu šplhá rtuť teploměru u moře vysoko nad 30 stupňů Celsia, září bývá chladnější.
   
Při jízdě autem na dovolenou by měl řidič-kardiak dělat častěji přestávky, jeho zdraví neprospívá řídit na dlouhé trase v jednom zátahu. Únava u lidí s nemocným srdcem totiž nastupuje rychleji než u zdravých, reakce na neočekávané situace na silnici se zpomalují a hrozí nehoda. Na dlouhé cestě by měl kardiak občas zastavit a procvičit si nohy. Předejde zdravotním komplikacím, jako jsou městnání krve v nohou a vznik trombózy.
   
Kardiaci by se v létě měli držet ve stínu a polostínu. Lékaři doporučují jako cíl cesty raději než moře podhorské oblasti s nepříliš náročným terénem, kde se dá chodit na vycházky, jezdit na kole a věnovat se kondičnímu běhu či rekreačnímu plavání. Rozhodně by se kardiaci neměli pouštět do adrenalinových sportů.
   
Denně by měli vypít zhruba tři litry tekutin, střídat vodu, ovocné čaje a minerální vody. Nápoje nesmějí být ledové, lépe je pít vícekrát a po menších dávkách, organismus lépe tekutinu přijme.

(mb,ČTK,foto:archiv)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…