I naše nehty může postihnout plíseň

04.11.2010 0:00

Někdy si ani neuvědomíme, po čem vlastně chodíme. A ani nevíme, jak se nám k nehtu může dostat plíseň z odpadlé šupinky již nemocné kůže někoho jiného.

I naše nehty může postihnout plíseň
Foto:
Popisek:

Jakmile se infikovaná šupinka s plísní dostane na pro ni příznivé místo a infekce se začne šířit, nastává problém jménem mykóza, v případě postižení nehtové ploténky pak onychomykóza.

Mykóza nehtů (onychomykóza) je chronické infekční onemocnění, při němž mikroskopické houby (buď kvasinky nebo vláknité houby lidově označované jako plísně) parazitují na tkáních člověka. Mohou velmi zkomplikovat život diabetikům, lidem s oslabenou imunitou či pacientům s cévními problémy na dolních končetinách.

V České republice plísňovým onemocněním trpí přes 40 % populace.
Infekce se rozšiřuje odpadanými šupinkami kůže nebo nehtů se zlomky živých houbových vláken nebo jejich spór a z nehtů postihuje častěji než ostatní prsty palce. Nakazit se můžeme jak u bazénu, ve veřejných sprchách, v sauně, ve sportovních zařízeních, tak ale také z hotelových koberců nebo z přezůvek poskytnutých na návštěvě. Onemocnění se na nehty často rozšíří z postižení kůže mezi prsty a na jejich bříšcích, odkud se dostává na a pod nehtovou ploténku. Pro šíření plísně bývá velmi příznivé také nošení neprodyšné nebo málo prodyšné obuvi, pocení nohou a hlavně nedostatečná péče o ně.

Nejen viditelné změny
„Onemocnění se projevuje bílými, nažloutlými, ale i jinak zbarvenými skvrnami na okrajích nehtů, nebo i nehtovém lůžku. Tyto se postupně rozšiřují, dochází ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení. V pozdějším stádiu se mohou nehtové ploténky až oddělit od nehtového lůžka,“ charakterizuje onemocnění MUDr. Karel Mencl z mikrobiologického oddělení Pardubické krajské nemocnice. Mykóza nohou často silně zapáchá, svědí, často i pálí a postižené nehtové lůžko je nezřídka velmi bolestivé.

Hygiena nestačí
Plísním nohou lze předejít nejen dodržováním hygienických zásad, ale doporučuje se občas vydezinfikovat nohy a obuv například prostředkem Biodeur Prevent Foot powder. Musíme se však především chránit na veřejných místech. Nechodit bosi, používat i u vodních ploch např. žabky, nepůjčovat si pantofle, ani svoje nenabízet návštěvám a navštěvovat pouze takové pedikérské salony, u kterých máme jistotu, že jejich zaměstnanci veškeré nástroje pečlivě dezinfikují.

Náročná léčba
Léčba onychomykózy bývá dlouhodobá (9 až 12 měsíců). Pro použití se nabízí jak léčba tabletová (zde je však nutné sledovat funkčnost a stav vnitřních orgánů, kdy se tyto léky mohou použít. Tato léčba je nevhodná pro diabetiky, lidi s narušenou imunitou nebo s žilní nedostatečností), tak i různé protiplísňové roztoky, nebo kombinace obojího. Výběr z nabídek antimykotických prostředků je podmíněn znalostí o různém stupni vývoje a metabolizmu plísně. Sami můžeme použít např. tea tree olej, jedlou sodu či octovou koupel.

„Chytrá houba“ - Pythium oligandrum
V letech 1930 – 1932 izoloval tuto mikroskopickou houbu Charles Drechsler, ale až v roce 1965, kdy byla izolována z půdy českým odborníkem Dášou Veselým, došlo k zjištění, že se jedná o zdatného mykoparazita, který ke svému životu využívá jiné mikroskopické houby.

Chytrá houba Pythium oligandrum ke svému životu využívá jiné houby. Aktivně proniká do jejich buněk a rychle z nich pro sebe vysává živiny a potřebné látky. Když se napadená parazitická houba, třeba právě v nehtu, brání a schovává se, vypátrá ji a zničí. Po jejím zahubení odrůstá s pokožkou nebo nehtem, protože lidské buňky pro něj nejsou vhodným prostředím k životu. Čisté místo se tedy pokryje normální mikroflórou a prostředí pod nehtem a v jeho okolí je pak „vlastními silami“ vyhojeno. Tento plísňový parazit tedy „pouze“ zlikviduje parazita lidského a dá šanci přirozené obnově kůže či nehtu.

„Chytrá houba“, kterou pořídíte v lékárně např. pod výrobním názvem Biodeur, se dostane pod nehet bez nutnosti jeho pilování, leptání či dokonce strhávání. Přípravek je čistě ekologickým prostředkem, člověk se jím nemůže předávkovat a nemá žádné vedlejší účinky. Mohou ho proto používat i děti, těhotné ženy, lidé se sníženou imunitou, lidé trpící cukrovkou, žloutenkou nebo pacienti po chemoterapii, lidé s onemocněním vnitřních orgánů či nedokrvením končetin.

Po jeho použití zůstávají nehty zdravé, bez bolesti, nohy bez zápachu a člověk není pracovně ani společensky hendikepovaný.

(mb,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…