Interpelovaný Nečas: Kdyby Klasnová nebyla dáma, řekl bych, že jede jak pila

25.10.2012 17:30

Ona je ta paní poslankyně k nezastavení, blesklo ve čtvrtek hlavou premiérovi Petru Nečasovi, když jej ve sněmovně interpelovala předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová ve věci Lesy ČR. Svou myšlenku pak vzápětí Nečas řekl také poslancům a přidal i myšlenku o tom, že Klasnová „jede jak zaříznutá pila“.

Interpelovaný Nečas: Kdyby Klasnová nebyla dáma, řekl bych, že jede jak pila
Foto: Věci Veřejné
Popisek: Kateřina Klasnová,poslankyně VV

Poslankyni Věcí veřejných zajímalo, jak si vláda chce počínat dále v kontextu několika zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu k fungování Lesů ČR. Klasnová své dotazy přednesla v rámci tzv. ústních interpelací ve čtvrtek v jednací síni sněmovny. Její urputnost ale zaujala premiéra, neboť ten Klasnové odpovídal v této věci již několikrát v minulosti a dnes mu Klasnová položila navíc i další doplňující dotazy.

„Paní poslankyně je k nezastavení, když jde o Lesy České republiky. Kdyby se nejednalo o dámu, tak bych ji v tomto případě přirovnal k motorové pile. Ale protože se jedná o dámu, tak to v žádném případě nepoužiji, ale do této problematiky jste se ´zařízla´ opravdu velmi ostře,“ zmínil na to premiér.



Po několikaměsíčních odkladech a průtazích totiž měl předminulý týden kabinet jednat o kontrolním závěru NKÚ k hospodaření Lesů ČR a roli ministerstva zemědělství. Jenže nejednal, na což Klasnová ve čtvrtek reagovala velmi ostře.

„Tato vláda se nazývá protikorupční. Ale minimálně to, co se děje za vaší tiché podpory ve státním podniku Lesy České republiky, zcela popírá jakoukoli snahu o boj proti korupci. Vláda zcela ignoruje výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ve státním podniku Lesy České republiky, jejíž výsledky jsou známy již od ledna letošního roku, tedy devět měsíců,“ zdůraznila Klasnová.

Podala trestní oznámení

Ačkoli závěr přímo konstatuje porušení zákona, byla to ona, kdo na Lesy ČR podal trestní oznámení - k ní se přidal i vyšetřovatel NKÚ. "Podle analýz Lesů ČR i ministerstva zemědělství je ale vše v pořádku. Pokud chce vláda ke Kontrolnímu závěru přistupovat takto, může rovnou zrušit Nejvyšší kontrolní úřad," vyjádřila poslankyně znepokojení.

„Co zjistil Nejvyšší kontrolní úřad při této kontrole? Velmi zjednodušeně řečeno - závažná pochybení a porušení zákona, co se týká hospodaření se státními lesy. V konečném důsledku jde o úniky v řádech stovek miliónu respektive miliard korun na zakázkách na IT, mediální služby, inzerci, právnické služby, nevýhodný rozprodej nemovitého majetku, ať už se to týká pozemků či nebytových prostor. K obrovským únikům a nevratným škodám v lesnickém odvětví dochází také současně nastaveným způsobem prodeje dřeva,“ shrnula pak za sněmovním mikrofonem.

Podle ní na neprůhledné finanční toky poukazuje také to, že tento státní podnik je rekordmanem v zadávání zakázek firmám s neprůhlednou majetkovou strukturou. „Jen za roky 2007 až 2010 získaly firmy s anonymními akciemi zakázky od Lesů za čtyři miliardy korun,“ podotkla.

Závěr už byl v lednu, ale kabinet lavíruje...

Nejvyšší kontrolní úřad schválil podle ní svůj kontrolní závěr k této věci už v lednu tohoto roku. Nejprve se ředitelství Lesů ČR, dozorčí rada i ministerstvo zemědělství zabývaly několik měsíců svými odpověďmi a analýzami. Premiér je o to požádal 6. března, ovšem teprve 4. července se Lesy ČR vláda zabývala, projednávání ale přerušila, a přestože se měla k tématu vrátit do konce srpna, vše odložila na říjen. Jenže ani tehdy k ničemu nedošlo.

Podle ní kabinet učinil jen jedno, a to, že požádal Lesy ČR, aby se k závěru úřadu znovu vyjádřily. Jenže podle ní se mezitím těží to nejkvalitnější dřevo na úkor příštích letech a navíc za nejpříznivější ceny.

„Všichni, kdo zpochybňují Kontrolní závěr NKÚ, se zaštiťují zejména ekonomickými výsledky Lesů ČR v posledních dvou letech, kdy státnímu podniku stouply zisky a obrat se počítá v miliardách. Dnešní zisky Lesů ČR jdou ale na úkor příštích let. Teď se těží to nejkvalitnější dřevo, které logicky dojde a zisky začnou klesat. Navíc před několika dny zkrachoval největší obchodní partner Lesů ČR, Holding Less, což bude mít dalekosáhlý dopad na celé lesnické odvětví," připomněla Klasnová v této věci.

Musíte mít lepší poradce...

Ztráta Lesů ČR po krachu Less Jana Mičánka se dá podle ní jen v letošním roce odhadnout na tři čtvrtě miliardy. Řada lesnických firem je navíc na společnosti Less životaschopně závislá. Proto dojde prokazatelně k lavinovému efektu a bude krachovat ještě několik dalších firem.

„Musíte mít asi lepší poradce v této věci,“ podotkla také Klasnová směrem k předsedovi vlády.

„Já s vámi sdílím míru znepokojení, ovšem vláda situaci kolem státního podniku Lesy České republiky skutečně považuje za důležitou a závažnou,“ ubezpečil ale Nečas poslankyni a nevyloučil personální konsekvence, které nakonec z tohoto kontrolního závěru poplynou.

Porušování zákona o veřejných zakázkách dokazují pravidelně podle Klasnové i vyjádření Úřadu pro hospodářskou soutěž. Kromě NKÚ, který podal v souvislosti s Lesy ČR v dubnu trestní oznámení pro porušení povinností při správě cizího majetku, na poměry v Lesích ČR upozorňovala prý navíc i výroční zpráva BIS.

Nečas: Musí se teď vyjádřit dozorčí rada

„Musím říci, že vláda neprojednala závěry Nejvyššího kontrolního úřadu pouze z jednoho technického důvodu - že v době, kdy to mělo být na pořadu, pan ministr zemědělství měl jednání Rady Evropské unie pro zemědělství, byl v Bruselu a chtěl být osobně účasten tohoto bodu. Takže poté, co nebudou probíhat vlády, které jsou v průběhu pléna Poslanecké sněmovny, tak vláda České republiky v podstatě okamžitě na prvním jednání, které bude mimo plénum, bude tento kontrolní závěr projednávat,“ slíbil nakonec premiér poslankyni a místopředsedkyni VV.

Vláda podle něj rozhodně tuto záležitost projednávat bude, ale také chce, aby se k tomuto kontrolnímu nálezu vyjádřila dozorčí rada v čele s předsedou Zámečníkem.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…