Jaké změny nás zase čekají od Nového roku ohledně plateb zdravotního pojištění?

05.12.2014 12:10

Změny co do výše plateb se týkají tentokrát jak osob samostatně výdělečně činných, tak osob bez zdanitelných příjmů a mají vliv i na platby za zaměstnance. Od 1. 1. 2015 se totiž mění nejen průměrná mzda, ale i minimální mzda.

Jaké změny nás zase čekají od Nového roku ohledně plateb zdravotního pojištění?
Foto: thinkstock - playnet fotobanka
Popisek: ilustrační foto

Od průměrné mzdy se odvíjí minimální pojistné OSVČ, z minimální mzdy se počítá pojistné OBZP a minimální pojistné zaměstnanců. K 1. lednu 2015 se tedy nemění jen platby pojistného státem.

Od 1. ledna 2015 musí na zálohách odvádět částku 1 797 Kč podnikatelé, kteří jsou povinni dodržet minimální vyměřovací základ, ať už platí podle svého loňského přehledu OSVČ měsíčně částku minimálních záloh ve výši 1 752 Kč nebo svoji vypočtenou zálohu nižší než 1 797 Kč. Pro OSVČ je totiž vyměřovacím základem 50 % příjmu ze samostatné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení, ale minimálním ročním vyměřovacím základem je dvanáctinásobek 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství. Ta je pro rok 2015 stanovena ve výši 26 611 Kč, takže minimální měsíční vyměřovací základ OSVČ je 13 306 Kč a minimální záloha na pojistné 1 797 Kč. Minimální vyměřovací základ se nevztahuje např. na OSVČ, za které je plátcem pojistného i stát, nebo na ty, za které je současně v zaměstnání odváděno pojistné vypočtené alespoň z minimálního vyměřovacího základu stanoveného pro zaměstnance.

Zbystřit by měli i všichni pojištěnci evidovaní jako osoby bez zdanitelných příjmů. Zvýšení minimální mzdy totiž znamená zvýšení jejich vyměřovacího základu a tedy i vypočteného pojistného. Minimální mzda byla od 1. 8. 2013 stanovena na 8 500 Kč, ale od 1. 1. 2015 stoupá na 9 200 Kč. Pojistné z ní vypočtené (13,5 %) je tedy 1 242 Kč místo dosavadních 1 148 Kč měsíčně.

U zaměstnanců, resp. zaměstnavatelů se projeví zvýšení minimální mzdy z dosavadních 8 500 Kč na 9 200 Kč zejména při provádění doplatků do minima u zaměstnanců, u nichž je vyměřovací základ nižší než minimální mzda (a nejedná se o zaměstnance, u nichž minimální vyměřovací základ není stanoven). Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn jeho příjmů ze závislé činnosti, které jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob podle zákona o daních z příjmů, s tím, že minimálním vyměřovacím základem je minimální mzda.

Upozorňujeme také, že od 1. ledna 2015 jsou v zákoně o pojistném na veřejné zdravotní pojištěnízrušena ustanovení týkající se maximálního vyměřovacího základu pro OSVČ a zaměstnance. Znamená to nadále platit pojistné v plné vypočtené výší, bez horního stropu.

Platby v nové výši musí být zaplaceny poprvé už za měsíc leden 2015. OSVČ a OBZP platí pojistné do 8. dne následujícího měsíce, ale 8. února je v neděli, což znamená, že zálohu na pojistné za leden je třeba uhradit do 9. února 2015. Pojistné za zaměstnance se platí za jednotlivé kalendářní měsíce a je splatné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce. A pozor, za den platby pojistného se ve všech případech považuje den, kdy došlo k připsání částky na účet zdravotní pojišťovny.

Vzhledem k tomu, že VZP bude v rámci centralizace bankovních účtů postupně převádět veškerý platební styk na účty vedené u Komerční banky, je začátek roku i vhodným časem pro změnu bankovního účtu na platebním příkazu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…