Jaro volá po odlehčení jídelníčku, nezapomínejte ale na vyváženost a dostatečný příjem živin

29.04.2015 12:31

S jarními dny přichází i jarní sportování, očista organismu a snaha shodit přebytečná kila, která jsme přes zimu nabrali. S tím nepochybně souvisí úprava jídelníčku tak, aby byl nejen odlehčený, ale především vyvážený a zdravý. „Pokud člověk sportuje, potřebuje dostatečný přísun výživových látek, vitamínů i minerálů,“ upozorňuje Bc. Blanka Procházková, nutriční poradkyně společnosti RACIO.

Jaro volá po odlehčení jídelníčku, nezapomínejte ale na vyváženost a dostatečný příjem živin
Foto: archiv
Popisek: detox

„Mezi jídelníčkem profesionálního sportovce, pravidelného rekreačního sportovce a člověka, který právě mění svůj životní styl, je obrovský rozdíl,“ upozorňuje Procházková a radí, že je vždy důležité, aby byl vždy výdej energie kompenzován dostatečným energetickým příjmem tak, aby mělo tělo dostatek látek ke správnému fungování.

Strava se vždy skládá ze tří zásadních stavebních kamenů, bílkovin, tuků a sacharidů. „Bílkoviny jsou stavebními prvky organismu, zasluhují se o správnou stavbu a obnovu tkání,“ upozorňuje Procházková, která říká, že dostatečný příjem bílkovin je důležitý i při redukční dietě. „Nejlepšími zdroji bílkovin jsou luštěniny a sója,“ vyjmenovává specialistka společnosti RACIO rostlinné zdroje bílkovin a upozorňuje i na živočišné zdroje: „Nejvhodnější jsou ryby, drůbež a další libové maso, například králík, vajíčka nebo tvaroh.“

Sacharidy jsou velice důležitou součástí stravy, jedná se o látky, které jsou člověku hlavním zdrojem energie. Proto jsou při sportování potřebné, tělo je spaluje jako první a není dobré je vynechávat. „To je důvodem, proč by měly být sacharidy obsaženy v potravě až v 50 % přijímaných látek,“ upozorňuje Procházková, která dodává, že je důležité vybírat si jejich zdroj: „Sladkosti a další výrobky s vysokým obsahem průmyslově vyráběného cukru určitě nejsou nejvhodnější, jsou zdrojem jednoduchých cukrů, které způsobují zdravotní problémy.“ Oproti tomu komplexní sacharidy, které se vyskytují v čerstvé zelenině a ovoci, luštěninách a obilovinách, jsou pro tělo důležité. „Sacharidy se samozřejmě vyskytují i v pečivu. Klasické tukové pečivo ale není nejvhodnější variantou, zkuste jej dlouhodobě nahradit pečivem celozrnným nebo pufovanými výrobky, které jsou také celozrnné a zachovávají vysoké množství tělu prospěšných látek, protože metoda pufování je šetrným způsobem zpracování rýže, kukuřice a dalších obilovin,“ upozorňuje specialistka společnosti RACIO.

S tuky je to podobné jako se sacharidy, existují také „dobré“ a „špatné“. Ty „dobré“, zvané esenciální mastné kyseliny, si tělo nedokáže vyrobit samo, a proto je nutné přijímat je v potravě v dostatečném množství. „Tuky by při standardním stravování měly tvořit cca 25 – 30 % jídelníčku, při redukční dietě pak o cca 5 – 10 % lépe,“ vysvětluje Procházková, která upozorňuje, že vhodnými zdroji jsou ryby, semínka, například lněná, slunečnicová, nebo sója.

 „Existují obecná pravidla, ale nastavení správného jídelníčku je velice individuální záležitostí. Každý by měl v prvé řadě myslet na své zdraví,“ uzavírá nutriční poradkyně společnosti RACIO, která upozorňuje, že očista organismu by neměla být pouze jarní záležitostí, ale člověk by měl myslet na zdravé stravování celoročně.

Tip na zdravou svačinu podle Blanky Procházkové, nutriční poradkyně společnosti RACIO

Zdravá pomazánka z pečených červených paprik

·         2 červené papriky

·         200 g sýru feta

·         Bazalka

·         Sůl

·         Pepř

·         Olivový olej

·         Knäckebrot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papriku pokrájejte na malé kousky, poklaďte ji na pečícím papírem vyložený plech, pokapejte olivovým olejem a dejte do trouby, předehřáté na 200 stupňů, péct na cca 20 minut, dokud pevné slupky paprik mírně nezhnědnou.

Vychladlé papriky promíchejte s rozdrobeným sýrem feta, dochuťte hrstí bazalky, solí a pepřem a podávejte s křupavými knäckebroty.

Tip: Pokud Vám vadí větší kusy paprik a máte raději jemnější pomazánky, můžete papriky po vychladnutí rozmixovat spolu s fetou a bazalkou.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…