Jarolím vyzval Nečase k odvolání Bessera kvůli exřediteli archivu

06.12.2011 12:40

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím vyzval v otevřeném dopise premiéra Petra Nečase, aby co nejdříve odvolal ministra kultury Jiřího Bessera (STAN). Vadí mu nedávné odvolání ředitele Národního filmového archivu Vladimíra Opěly, které podle něj bylo "nenadálé a s přinejmenším podivným odůvodněním". Premiér by podle Jarolíma měl také zabránit soutěži na dodavatele nového depozitáře archivu jiným způsobem než otevřenou veřejnou soutěží.

Jarolím vyzval Nečase k odvolání Bessera kvůli exřediteli archivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Besser

V dopise, jehož text má ČTK k dispozici, Jarolím premiéra rovněž žádá, aby zrušil pověření náměstka ministra kultury Františka Mikeše k dočasnému vedení filmového archivu. V případě, že premiér žádosti nevyhoví, je Jarolím připraven "zvolit v dané věci trestně-právní cestu řešení v plném rozsahu".

Šlo o miliony

Ministerstvo kultury Opělovo odvolání zdůvodnilo tím, že vyplatil 3,5 milionu korun soukromému subjektu na základě neplatných dokumentů za práci, která z podstatné části nebyla a ani nemohla být nikdy provedena. Besser v pondělí před novináři zopakoval, že k rozhodnutí odvolat Opělu z funkce dospěl na základě dokumentů, které prý svědčí o tom, že archiv vyplácel opakovaně částku v řádech milionů korun architektovi Martinu Kotíkovi.

"Domnívám se, že zveřejněné důvody odvolání ředitele Národního filmového ústavu Vladimíra Opěly jsou natolik zástupné, že jejich - byť i několika hodinové - odůvodňování vzbuzuje maximální podezření, že skutečné důvody jsou zcela jiné," napsal premiérovi Jarolím s tím, že "zásadního manažerského pochybení" se dopustil především ministr kultury.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…