K čemu potřebuje naše tělo nutně kolagen

06.01.2014 0:00

Kolagen je skleroprotein, extracelulární, ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základní stavební hmotou pojivových tkání.

K čemu potřebuje naše tělo nutně kolagen
Foto:
Popisek:

Tvoří 25 - 30 % všech proteinů v těle savců, ve formě kolagenních vláken je složkou mezibuněčné hmoty. V současnosti je známo nejméně 27 rozdílných typů kolagenů.

Kolagen tvoří 30 % hmotnosti bílkoviny člověka, 10 % celkové hmotnosti člověka a až 70 % kůže. Je zodpovědný za pružnost, pevnost, správné navlhčení kůže a soustavné ponoření jejích buněk. Následkem stárnutí nastává deficit kolagenu, což je např. příčinou tvorby vrásek.

Kolagenové choroby tj. choroby charakteristické patologickými či degradačními formami kolagenu postihují např. srdce, cévy, svaly a kůži. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu.

Tablety často obsahují hydrolyzát kolagenu, který vyživuje vazivové tkáně a klouby. Tento hydrolyzát kolagenu, resp. kolagenní peptidy urychlují omlazování a regeneraci pojivových tkání člověka, i jakéhokoliv živočicha. Kolagen je nejčastěji spojován s kůží, jeho nedostatek s vráskami. Lidská kůže věkem ztrácí kolagen - slábne, až o čtvrtinu. Oslabuje ji dále slunce nebo kouření. Kůže přichází o kolagen a elastin, které v mladé kůži vytvářejí jakousi kostru kůže.

Ne každý zdroj kolagenu je zcela vhodný. Například často nejdostupnější klasická želatina, která není hydrolyzována, je velmi špatně stravitelná a jako proteinový zdroj nevhodná.

Kolagen také ovlivňuje regeneraci a růst svalů. Zejména vytrvalostní zátěží vznikají ve svalech a v jejich kolagenních pouzdrech mikro-trhlinky, které vnímáme jako únavu a bolest po sportu. Hydrolyzátu kolagenu  se používá zejména k obohacení lidské výživy o kolagenní bílkoviny v kloubních přípravcích, ale také v laciných proteinových nápojích, kde uměle zvedá obsah proteinů.

Jeho význam roste hlavně u sportovců nebo těžce fyzicky pracujících, kde je kladen důraz na dobrou vstřebatelnost a vysokou kvalitu kolagenních bílkovin a kde je namáhání obzvláště vysoké. Pohybový aparát sportovců je nejvíce zatěžován. Podávané kolagenní bílkoviny nejčastěji slouží k zabránění vzniku problémů s pohybovým aparátem, případně k ulehčení a poúrazové léčbě. V kombinaci s malým množstvím vitaminů B a minerálů (Mg, Ca) se hydrolyzovaný kolagen poměrně úspěšně používá jako prostředek k vyléčení nebo ulehčení onemocnění kostí a kloubů, jako jsou artritida nebo osteoporoza.

CM:foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…