Kauza ProMoPro u ledu. Ani po ročním šetření nebyl nikdo obviněn

05.01.2012 11:40

Kauza ProMoPro a nákup předražených audiovizuálních služeb v období českého předsednictví EU, které měl na starosti dnešní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), se rozuzlení hned tak nedočká. Ani po roce šetření policie nikoho neobvinila, čeká prý na znalecké posudky, které napoví, jak velkou škodu stát utrpěl.

Kauza ProMoPro u ledu. Ani po ročním šetření nebyl nikdo obviněn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Kauza ProMoPro, spojená s fungováním českého předsednictví EU v roce 2009, vloni v lednu rozbouřila české politické vody. Ukázalo se, že společnost ProMoPro poskytovala velmi drahé audiovizuální služby organizátorům akcí celoevropského významu. Bezproblémové fungování celého půl roku předsednictví měl tehdy na starosti současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Ani po roce vyšetřování nebyl nikdo obviněn. O tom, že se kauza ProMoPro ocitla „u ledu“ informuje dnešní Právo.

Chybí znalecké posudky. Jak velkou škodu vlastně stát utrpěl?

Podle všeho se celé vyšetřování zaseklo na znaleckých posudcích, které měly jasně říci, jak velkou škodu stát utrpěl tím, že nebylo vypsáno veřejné výběrové řízení na poskytování audiovizuálních služeb spojených s předsednictvím.

"Chybějí nám znalecké posudky, a dokud je neobdržíme, nepadne v té věci nějaké meritorní rozhodnutí. Nebudu však specifikovat kalé posudky a o kolik jde," prohlásil ředitel protikorupční služby Tomáš Martinec. Nechtěl upřesnit ani lhůtu, do které měl posudky dostat do ruky. Platí stále pouze ta informace, která říká, že šetření ještě neskončilo.

Sluší se připomenout, že na kauzu ProMoPro upozornili pracovníci Finančně analytického útvaru ministerstva financí v čele s Milanem Cícerem, který v minulosti pracoval jako náměstek protikorupční policie. Cícer má za to, že se celé vyšetřování táhne až neúměrně dlouho.

"Mám takový pocit, že na základě toho, jaké podklady a informace jsme dali a poté následně dodali, a z phoedu mé bývalé policejní praxe to trvá nějak dlouho," míní Cícer.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…