Když naše nejmenší trápí zácpa

28.11.2013 0:34

Malé děti často trpí nejrůznějšími zažívacími problémy. Jejich střeva nejsou ještě dostatečně zralá a často reagují přecitlivěle na sebemenší změny stravy i prostředí. To způsobuje především v prvních třech měsících bolesti bříška – tzv. kojenecké koliky, v pozdějším věku pak dokáže potrápit zácpa.

Když naše nejmenší trápí zácpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Hlavními příznaky zácpy jsou obtížné a méně časté vyprazdňování, doprovázené bolestmi a křečemi, častá je i plynatost a nechutenství.

U dětí jde o častý problém objevující se typicky v době zavádění příkrmů a pak ve věku mezi 2. a 5. rokem, kdy se děti učí samostatnosti. Dlouhodobější zácpa může být projevem jiného onemocnění, např. onemocnění štítné žlázy či vrozených vad trávicí soustavy. Nejčastěji se ale jedná o funkční onemocnění, kdy dítě cítí při vyprazdňování bolest, a proto se snaží další stolici oddalovat.

Příčin může být hned několik. Kromě nevhodného jídla to může být například i stres nebo strach, které vyvolávají žaludeční neurózu. Také porucha trávení, zánět slepého střeva a další onemocnění mohou způsobovat zácpu. Proto by rodiče žádné bolesti bříška neměli podceňovat.

Jak pomoci doma
  • Podávejte dostatek tekutin, aby se stolice změkčila
  • podávejte ovocné šťávy či rozmixované ovoce
  • masírujte bříško teplou rukou po směru hodinových ručiček
  • zajistěte, aby dítě mělo dostatek pohybu

Když se objeví u dítěte zácpa, nepodléhejte panice a v žádném případě mu nedávejte projímadlo, narušili byste mu normální činnost střev. Zapomeňte na studená, ostrá a nadýmavá jídla jako jsou luštěniny, syrová zelenina nebo nezralé ovoce a omezte sladkosti.

Zařaďte i probiotika
Některé probiotické kmeny jsou v přirozené formě obsaženy v kysaných mléčných výrobcích. Jsou to hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium. Patentovaný druh mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis s výjimečnými vlastnostmi obsahují např. Probiotické kapky BioGaia. Probiotické kultury významně zvyšují odolnost proti střevním potížím a infekcím, zlepšují trávení, zmírňují plynatost střev a zácpu. Po překonání kyselého prostředí žaludku se tyto „přátelské bakterie“ dostávají do střeva, kde vytvářejí střevní mikroflóru. Postupně osídlují lidský organismus a stávají se jeho významnou živou součástí. Pro děti však mají ještě několik dalších plus. Snižují riziko vzniku alergie nebo atopického ekzému a zároveň také posilují imunitní systém. Díky probiotickým kulturám tělo lépe využívá vitaminy, vápník a laktózu v mléce. Maminky, které kojí, dodávají probiotika svému dítěti v mateřském mléce. Pokud kojit nemohou nebo v okamžiku přechodu na mléčné a posléze na nemléčné příkrmy, jsou správnou volbou kvalitní výživy, které jsou probiotiky obohacovány. Pro děti nejpříjemnější cestou, jak probiotika přijmout, jsou kapky. Probiotické kapky se mohou buď přidávat do jídla, nebo mohou být podána samostatně. (Při přimíchání do jídla nesmí mít pokrm více než 45 °C). Navíc mají pro děti i další výhody, jako kladný vliv na rozvoj střevní mikroflóry a imunity.

Kdy kontaktovat lékaře
  • pokud se zácpu nedaří řešit výše uvedenými opatřeními
  • pokud se zácpa opakuje a přidávají se další problémy (nechutenství, bolesti břicha, silná bolest při vyprazdňování, horečka, zvracení apod.) 
  • pokud se ve stolici nebo na prádle objeví krev
  • bolest se dostavila velmi rychle a je intenzivní

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…