Kmoníček pro PL: Zeman v létě navštíví Kostariku, do konce roku zavítá do devíti zemí. Znovu pojede do OSN

06.05.2016 12:24

Plánovaná cesta prezidenta Miloše Zemana do Jižní Ameriky už nabývá konkrétní podoby. Delší dobu nebylo zcela uzavřené, které latinskoamerické země český prezident navštíví. Půjde o tři státy. V Kolumbii a Kostarice Zeman vykoná klasickou státní návštěvu a v Brazílii se zúčastní slavnostního zahájení olympijských her. ParlamentnímListům.cz to řekl hradní šéfdiplomat Hynek Kmoníček. Do konce roku se český prezident podívá do devíti států po celém světě.

Kmoníček pro PL: Zeman v létě navštíví Kostariku, do konce roku zavítá do devíti zemí. Znovu pojede do OSN
Foto: OSN
Popisek: Miloš Zeman při projevu v OSN

Dlouhá zahraniční cesta prezidenta republiky do latinskoamerických zemí se měla původně uskutečnit už v druhé polovině loňského roku, nakonec došlo k jejímu odložení na letošek. Zřejmě i kvůli náročnému programu samotného prezidenta. Jak známo, na podzim byl Miloš Zeman podruhé v Číně, v Ázerbájdžánu, na Valném shromáždění OSN v New Yorku a rovněž na summitu prezidentů zemí V4 v Maďarsku.

Nyní je o návštěvě jižní Ameriky definitivně rozhodnuto, bude se konat na přelomu července a srpna. Nejprve Miloš Zeman zamíří do Kolumbie, o které se již hovořilo. Tam prezident Zeman kromě metropole Bogoty navštíví ještě další místo. Druhou zemí, kde český prezident vykoná státní návštěvu, bude Kostarika.

Teprve poté prezident zamíří na slavnostní zahájení letních olympijských her do brazilského Rio de Janeira, které na stadionu Maracanã proběhne 5. srpna. Celá Zemanova jihoamerická mise bude vzhledem k počtu zastávek trvat zřejmě necelé dva týdny.

„Koncem července by pan prezident měl odletět na latinskoamerickou cestu, kde se nejspíš propojí dvě místa v Kolumbii, což je teď nejdramatičtěji rostoucí latinskoamerická ekonomika. Cesta ho nejspíš zavede i do Kostariky, kde bychom se po změně vlády mohli dostat k docela zajímavým tendrům hlavně v logistice a městské dopravě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz v rozhovoru Hynek Kmoníček, ředitel zahraničního odboru Hradu.

V srpnu se následně podle jeho slov tato cesta Latinskou Amerikou zakončí prezidentovou účastí na slavnostním zahájení olympiády v brazilském Rio de Janeiru. „Tak o tom zatím jednáme a doufejme, že to vyjde všechno propojit v jedné cestě. V druhé půlce srpna bude mít pan prezident konečně nějakou krátkou dovolenou,“ vypočítává Kmoníček.

Přestože dosud letos prezident, až na bratislavskou konferenci o sociální demokracii, nikde v zahraničí nebyl, latinskoamerická mise nebude zdaleka jediná. Už zhruba za měsíc Miloš Zeman zamíří do Makedonie a Arménie. „Po ní bude cesta na summit NATO ve Varšavě. Ještě v červenci bude o něco delší cesta na setkání většiny asijských a evropských lídrů EU – ASEM v Ulánbátaru v Mongolsku,“ prozrazuje hradní šéfdiplomat.

Počátkem září v Praze český prezident přivítá svůj bulharský protějšek a poté opět nasedne do armádního leteckého speciálu, který ho dopraví na zasedání Valného shromáždění OSN do New Yorku, kde byl již minulý rok.

A stále to není všechno. „Dávám dohromady ještě v tomto roce velkou státní návštěvu prezidenta v Portugalsku, kde je to také dlouhodobě plánovaná věc a bude to jediná státní návštěva v Portugalsku v tomto roce. Rovněž do Prahy do konce roku přijede srbský prezident. A pro příští rok máme v plánu i nějaké delší asijské cesty mezi lednem a březnem,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Hynek Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…