Koalice začala ve Sněmovně úřadovat. Schválila ponocování i zrychlený režim

18.12.2012 15:16

Poslanci dnes souhlasili s tím, aby se novela zákona o platech soudců a předloha o vyplácení některých sociálních dávek bez vlastnictví sKarty projednávaly zrychleně ve stavu legislativní nouze. Sněmovna si na návrh klubů ODS a TOP 09/STAN také odsouhlasila možnost nočního jednání.

Koalice začala ve Sněmovně úřadovat. Schválila ponocování i zrychlený režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Noční jednání sněmovny navrhnul šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Dovoluji si jménem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany navrhnout, aby Poslanecká sněmovna jednala a meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích dnes po 19., po 21. hodině a případně i zítra po nulté hodině,“ řekl Gazdík jen krátce po zahájení jednacího dne. Poslanci se tak připravují na obstrukce?

Faktem je, že poslanci Věcí veřejných dnes k projednávání pořadu schůze hned od počátku zdržovali debatu třeba tím, že žádali, aby se ve sněmovně jednalo o zdravotnických zařízeních, podobně jako to chtěli komunisté.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik totiž poslancům předestřel problém smluv mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami, neboť mnohé zařízení nemají ještě podepsané smlouvy o o úhradách péče. 

„To je téma, na něž média zapomínají. ale které je nesmírně důležité a pro mnoho občanů České republiky je zcela zásadní. A proto se chci znovu, tak jako minulý týden, zeptat, kdy budou konečně podepsány smlouvy o hrazení poskytované zdravotní péče mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními?“ poznamenal Kováčik.

KSČM podle něj žádá ministra Hegera o vysvětlení, proč se na hazardování se zdravím a životy občanů České republiky ministerstvo pouze nezúčastněně  kouká, a nečiní nic pro to, aby se smlouvy urychleně podepsaly.

„Proto bych chtěl poprosit, kolegyně a kolegové, vás všechny, kterým jde o věc, abyste podpořili můj návrh na zařazení nového bodu a ten bod by se jmenoval Informace ministra zdravotnictví České republiky k vážnému ohrožení poskytování zdravotní péče v České republice od 1. 1. 2013,“ řekl Kováčik.

Na ně pak navázali poslanci VV zdlouhavými proslovy o problémech zdravotnictví.

O platech soudců jednali minulý týden

Vláda zákon o platech soudců připravila urychleně poté, co poslanci minulý týden zamítli totožnou předlohu, která zvyšovala platy i jim. Nová verze zákona už navyšuje platy jen soudcům a žalobcům a naopak potvrzuje, že zákonodárci budou mít své mzdy ještě dva roky zmrazené.

Normu ale budou poslanci projednávat ve stavu legislativní nouze, platit by měla od 1. ledna 2013. Současnou úpravu platů soudců, která jim plat počítala z dvou a půl násobku průměrné mzdy, zrušil v květnu Ústavní soud. Podle nové vládní novely by měli nyní soudci brát 2,75 násobek průměrné mzdy.

Soudcům se ale ani tento nový koeficient příliš nelíbí. Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník dokonce dopředu varoval: pokud opětovně schválíte tento zákon s hranicí pod trojnásobku průměrné mzdy, bude to velký problém. Soudci totiž podle něj požadují trojnásobek.

„Je to nepřijatelný návrh, protože Ústavní soud jednoznačně zrušil snížení na 2,5. Řekl, že bezpečně ústavně konformní je trojnásobek průměrné mzdy. Jedná se zase o snahu obejít nález Ústavního soudu,“ řekl dnes ráno pro Český rozhlas prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Jenže ministr spravedlnosti Pavel Blažek to všechno prý nechá na poslancích. „Zatím rozhodla pouze vláda. Vláda není konečným státním orgánem, který rozhoduje v této věci, a já možná očekávám složitou debatu v Poslanecké sněmovně, která samozřejmě může dopadnout jinak a pro soudce a státní zástupce příznivěji,“ zdůraznil již dříve Blažek.

ČSSD nebude bránit přijetí

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc utvrdil, že jeho strana nebude projednání normy bránit, i když s ní nesouhlasí. 

„Já neočekávám, a tak jsme se dohodli na poslaneckém klubu, že by kdokoliv ze sociální demokracie podával pozměňovací návrhy k tomuto návrhu. Jsme si vědomi toho, že když tento zákon neprojde, tak soudci a státní zástupci s velkou pravděpodobností nebudou mít od ledna žádný plat,“ uvedl Tejc. 

Sociální novela má umožnit lidem, kteří dosud nemají kartu sociálních systémů, výplatu podpory v nezaměstnanosti ještě rok, konkrétně do doby vydání sKarty, dosavadním způsobem; tedy v hotovosti nebo převodem na účet. Stejně tomu bude v případě dávek pěstounské péče. Obě předlohy mají platit od ledna. Po Sněmovně je ale ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Senát by se k nim měl sejít po Vánocích.

Obě vládní normy doporučily poslancům schválit už dopoledne příslušné výbory.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…