Koaliční lídři zruší poplatek za položku na receptu

08.07.2010 10:00

Poplatek za položku na recept, který nyní platí pacienti v lékárnách, bude zrušen, jak si přála strana budoucí koalice VV. Dohodli se o tom 7.7.2010 lídři formující se koalice ODS, TOP 09 a VV.

Koaliční lídři zruší poplatek za položku na receptu
Foto:
Popisek:

Za celý recept by pacient měl platit, dosud se mluvilo o 30 korunách. Levné léky, třeba acylpyrin, si budou lidé platit ze svého. Podoba regulačních poplatků byla posledním z programových rozporů formující se vlády.
   
Nově by měli pacienti platit za pobyt v nemocnici, a to místo stávajících 60 korun stokorunu v případě, že se nerozhodnou pro nadstandard. Zvýší se také regulační poplatky za návštěvu specialisty bez doporučení obvodního lékaře. U praktických lékařů zůstane zachován poplatek ve výši 30 korun.
   
Regulační poplatek za položku na receptu koalice zruší a takzvané levné léky budou vyřazeny z veřejného pojištění. "Celkový regulační efekt bude stejný jako je dnes použití poplatku za položku na receptu," uvedl předseda ODS Petr Nečas.
   
Platba za recept bude konstruována tak, aby zacelila ztrátu lékárníků ze zrušení poplatku za položku a skutečnosti, že pojišťovny už nebudou přispívat na levné léky. Podle Nečase se celkem jedná asi o tři miliardy korun.
   
Regulační poplatek přiblíží podle Nečase náklady na pobyt v nemocnici reálným nákladům na "takzvané hotelové služby". "Bude odlišeno, zda se jedná o nemocniční zařízení, kde leží dejme tomu deset pacientů na pokoji od nemocničního zařízení, kde jsou třeba jen tři lidé," vysvětlil. Podle názoru koalice jsou dnešní poplatky neadekvátní nákladům.
   
Na žádost Leoše Hegera (TOP 09) nominovaného na ministra zdravotnictví bude koalice každý rok vyhodnocovat sociální dopady regulačních poplatků na jednotlivé skupiny obyvatel.
   
Definovat, co je nadstandard má ministerstvo zdravotnictví.
   
Předseda ODS a premiér Nečas novinářům po tříhodinovém jednání řekl, že dohoda je kompromisem. Do roka chce podle něj koalice stanovit, co je standardem hrazeným pojišťovnou, a co už ne. "Bude jasně definováno legislativou, co je nárok každého pojištěnce, a co tím pádem bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a co hrazeno nebude," řekl novinářům Nečas.
   
Už dříve se experti domluvili na tom, že je třeba posílit kontrolu nad zdravotními pojišťovnami i zdravotním pojištěním. Chtějí také podpořit práva pacientů a prosadit větší elektronizaci zdravotnictví.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…