Kočí míří na výslech. Bude o tajemných 120 milionech a puči na vládu?

19.11.2011 14:31

V celé kauze kolem údajného uplácení uvnitř Věcí veřejných stále není vysvětlena nahrávka, v které se říká, že měla Kristýna Kočí dostat sto dvacet milionů od ODS na vybudování další strany či odnože VV. Jak se zdá, ani policie se o ni blíže už nezajímala. Samotná Kristýna Kočí to vysvětluje tím, že mnohokrát před tím už zdůrazňovala, že v nahrávce šlo z její strany o úmyslné rozvíjení nesmyslných teorií. Nebude se o to zajímat policie ani při plánovaném úterním výslechu?

Kočí míří na výslech. Bude o tajemných 120 milionech a puči na vládu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá poslankyně Kristýna Kočí

"V úterý jdu skutečně jako hlavní svědek vypovídat v kauze uplácení Vítem Bártou. Mediální útoky na moji osobu a vytahování kauz starých několik měsíců či let, je jen snahou mě zastrašit a znevěrohodnit. K nahrávce Lukáše Vícha z 9. dubna, kterou máte na mysli, jsem se již vyjádřila nejméně stokrát. Vždy jsem ve všech médiích vysvětlila, že jsem jen rozvíjela nesmyslné teorie, které šířil Bárta, John či Babák v médiích a ve VV," reagovala na dotaz ParlamentníchListů.cz v současné době nezařazená poslankyně Kristýna Kočí.

SLEDUJEME kauzu: Peníze za mlčení ve VV

To, že se policie po obsahu té nahrávky a údajných 120 milionů nezajímala, jí zvláštní nepřipadá. "Vzhledem k faktu, že policie vyšetřuje pokus o podplacení mé osoby, který probíhal 29. března mezi dvěma osobami, nemá s tím nahrávka, zmanipulovaná v ostravské  ČT, žádnou souvislost," říká rezolutně pro ParlamentníListy.cz Kočí.

Co zaznělo na nahrávce, je přecházeno. Proč? ptá se Peake

Na rozdíl od ní, však to, že se policie o to, zda ty peníze skutečně někde jsou, nezajímá, připadá zvláštní její bývalé spolustranické kolegyni Karolíně Peake, která má nyní jako vicepremiérka na starosti právě boj s korupcí.

"Při výslechu, u kterého jsem v těch souvislostech byla, se mě nikdo na tuto část opravdu neptal. Je pravda, že se to úplně překrylo obálkami a tím, co se stalo z naší strany vůči Kristýně Kočí. To, co zaznělo na nahrávce, je ale zcela přecházeno. Přitom tam došlo ke zcela zásadním sdělením. Postupně se to navíc potvrzuje, na kongresu ODS premiér Petr Nečas přiznal, že co provedl Petr Tluchoř, bylo útokem nejen na Věci veřejné, ale na celou koalici. I Karel Schwarzenberg potvrdil, že to byl puč a snaha o rozbití koalice či našeho poslaneckého klubu. Ono se postupně potvrzuje, že i ostatní aktéři na politické scéně situaci četli podobně. Čekala bych, že se takovými zásadními sděleními bude někdo zabývat třeba z vlastní iniciativy. Na řešení těchto věcí snad ještě někdy dojde," doufá Peake, která v současné době zastává roli předsedkyně Legislativní rady vlády a předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí.

Psali jsme:
Nenápadný Nečas? Kdepak. Roste tu asi Capo di Tutti Capi, varuje Koskuba
Sobotka radí Nečasovi. Kalousek a Pospíšil ven. Mlč, vzkazují mu oba

"Máme na účtech 120 milionů na novou stranu" zaznělo na nahrávce

V nahrávce, která se dostala na veřejnost letos na jaře, probíhal mimo jiné dialog Kristýny Kočí s Lukášem Víchem. "No, vždyť počkej, my máme na účtech už 120 miliónů na novou stranu," řekla. "Sto dvacet milionů na co? Na novou stranu?", ptal se Vích a Kočí přitakala, že "fakt, na novou stranu".

Čtěte také:
Záznam tajné nahrávky Kristýny Kočí

To Vícha znejistělo a ptal se na to, zda je jistota, že ODS tu novou stranu podrží. "Že vás nenechá chcípnout? Já si nedokážu představit, že ten Nečas je schopen postavit vládu na 102 lidech, kteří budou fungovat. Já nevěřím, že to bude fungovat, že on půjde do takového rizika," pronesl s pochybnostmi Vích v záznamu rozhovoru. na to mu Kočí oznámila: "...akorát, že ta ODS mu to nedovolí."

Poté, co se obsah nahrávky provalil na povrch, strhla se politická i mediální mela, jakou Česko dlouho nezažilo. A Kristýna Kočí vysvětlovala na všechny strany.

Mystifikovala jsem schválně - dostala jsem varování, tvrdí Kočí

"Nahrávka byla pořízena na schůzce s dvěma mými bývalými spolustraníky z Moravskoslezského kraje - tajemnicí Markétou Dobešovou a členem frýdeckomístecké organizace a zároveň sponzorem Lukášem Víchem - a jenom dokazuje pravdivost obav politických stran z nahrávání schůzek zástupci VV," uvedla tehdy v prohlášení na svoji obranu Kristýna Kočí.

Čtěte také:

Dodala, že informaci o tom, že její schůzky s bývalými kolegy z Moravskoslezského kraje mohou být nahrávány a použity k její další diskreditaci a kompromitaci, obdržela již pár dnů předem.

"Tento fakt mi svou nonverbální reakcí před svědkem potvrdil i poslanec Jiří Rusnok. Když jsem se s ním na jeho, pro mě, nečekanou žádost sešla, zeptala jsem se, zda si nás nahrává, sklopil oči, zrudl a po velmi krátkém rozhovoru odešel. Od té doby jsem s touto informací pracovala a záměrně ve vedených rozhovorech osobně i po telefonu potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace, které šíří moji bývalý kolegové zejména Bárta, John či Babák. Abych předešla dalším možným spekulacím, záměrně jsem v rozhovoru se svými bývalými kolegy uvedla lehce doložitelnou lež, tedy tvrzení, že spiknutí připravujeme již třičtvrtě roku. V té době jsem však ještě ani nebyla poslankyní, tudíž jsem těžko mohla s kýmkoliv připravovat jakékoliv spiknutí," hájila se tehdy Kristýna Kočí. 

Sto dvacet milionů na účtě - jsou či ne?

Jelikož však vyšetřování policie není ještě zdaleka u konce, jen těžko lze říci, která ze stran je blíže pravdě. Každopádně, pokud by někde leželo přece jen 120 milionů k vybudování nové strany, byl by to pro Česko celkem zásadní fakt.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…