Kočí po přesazení: Superguru Bárta je emočně labilní a trpí stihomamem

08.12.2011 23:34

Poslanci ve čtvrtek měnili zasedací pořádek v jednacím sále. Usnesením při něm přesadili na jiná místa poslance, kteří už nejsou členy těch stran, za něž byli zvoleni v loňských volbách. Sociální demokraté proto navrhli přemístění svého expředsedy Jiřího Paroubka (nyní LEV 21) a jeho stranického kolegy Jiřího Šlégra. O další změny posléze požádal i předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta. A ti se vzápětí ostře ohradili.

Kočí po přesazení: Superguru Bárta je emočně labilní a trpí stihomamem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kristýna Kočí a Stanislav Huml

Vít Bárta totiž navrhl přemístit někdejší šéfku klubu VV Kristýnu Kočí i další bývalé rebely strany a dnes již nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Stanislava Humla. Na místo, které uvolnila Karolína Peake svým odchodem do vlády, navrhl usadit místopředsedkyni klubu Janu Drastichovou.

Škárka proti svému přesazení na jiné místo hlasoval. Kočí i Huml se zdrželi, Paroubek a Šlégr nebyli přítomni. Vzhledem k tomu, že šlo o zřejmě nečekaný akt, dalo se očekávat, že vyvolá ostré reakce. A přišly, již pár minut poté, co se tak v Poslanecké sněmovně stalo.

Čtěte také:

"Věci veřejné v úterý při přetváření placené funkce pro Radka Johna a dnes, ve čtvrtek, pro změnu při změně zasedacího pořádku, prokázaly, že jsou pro ně zajímavé pouze funkce a místa ve sněmovně. Osobně si ale myslím a pevně doufám, že poslanci Bárta, Babák, Vysloužil budou nakonec sedět někde úplně jinde," sdělil v sms zprávě Škárka ParlamentnímListům.cz. 

Svůj názor si nenechala pro sebe ani Kristýna Kočí. Pustila se pak, jak se dalo očekávat, do kritiky hlavně Víta Bárty.

Čtěte také:

"Dnešní vystoupení supergurua Bárty svědčí o jeho profesním amatérismu a emoční nevyrovnosti. Mohla bych být polichocená nadpřirozenými schopnostmi, které mi Bárta přisuzuje, ale mně je spíše líto, že v souvisloti s mým jménem trpí zjevně spíše stihomamem a neustálou paranoiou. Jsem zvědavá na důvod dalšího stěhování národů. Možná superguruovi nedošlo, že takto mě křesla nezbaví. Svůj mandát budu vykonávat stejně dobře vedle Jirky nebo Jardy nebo na zemi, když na to přijde," uvedla pro ParlamentníListy.cz také krátce po přesazení Kristýna Kočí.

Paroubek i Šlégr s přestěhováním souhlasí

Mezi sociálními demokraty zřejmě k nějakému otevřenému střetu kvůli stěhování, nedošlo. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc totiž řekl, že sociální demokraté se s Jiřím Paroubkem a jiřím Šlégrem na přesazení dohodli. Podle Tejce jde totiž o to dodržet jednací řád, podle kterého poslanci jednoho klubu mají sedět spolu.

Čtěte také:

Tejc ještě podotkl, že vzhledem k velkému rozsahu návrhů na změnu v zasedacím pořádku, je nutné, aby byly pečlivě zkontrolovány. Jinak by podle něj hrozilo, že někteří z přesazovaných přijdou o své místo.

Stěhování nebylo první...

Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka se přitom v tomto roce stěhovali již podruhé. Šestého dubna, krátce po rozhoření vládní krize o změnu místa jejich židlí žádali poslanci věcí veřejných včele s Radkem Johnem. Prohlašovali tehdy, že pokud sněmovna neschválí přesazení rebelů - tedy i Stanislava Humla, bude 21 poslanců Věcí veřejných na protest při jednáních sněmovny stát.

"My jsme o tom hovořili na klubu, a všem je velmi nepříjemné vedle těch lidí sedět. Dokonce je jim nepříjemné i sedět před nimi i sedět přes uličku, takže my považujeme přesazení za naprosto nutné," řekl tehdy k celé záležitosti pedseda strany John.

Čtěte také:

Věci veřejné pak prosadily přesazení odpadlíků podobně, jako byli za vlády Mirka Topolánka přesazeni přeběhlíci z ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Ze svých míst se později stěhovali také poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, kteří Topolánkovu vládu pomohli svrhnout.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…