Konečná strašila Nečase: Budeme muset na vás použít paragraf! To abyste sem přišel

08.11.2012 15:14

Komunistka Kateřina Konečná se dnes pěkně rozzlobila na premiéra Petra Nečase. Předseda vlády se totiž omluvil i z odpoledních interpelací. „Asi budeme muset použít paragraf 36 Ústavy a přijmout usnesení, abyste milostivě sněmovnu ve čtvrtek navštívil. To, co předvádíte, je totiž vrcholem nevkusu,“ hřímala za sněmovním pultíkem Konečná. Nečas a ani jeho ministři totiž nebyli ve sněmovně již dopoledne, takže se projednala jen jedna interpelace a poté byla ve sněmovně pauza.

Konečná strašila Nečase: Budeme muset na vás použít paragraf! To abyste sem přišel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

To snad ani není možné! Tak přesně asi tohle letělo hlavami opozičních politiků, když slyšeli, že se i z odpoledních ústních interpelací omlouvá z pracovních důvodů premiér Petr Nečas (ODS). Ten totiž spolu se svými ministry chyběl již dopoledne na písemných interpelacích, neboť naplánoval pro svůj kabinet jednání.

„Chtěla jsem tady bližší informace ke smlouvě mezi Českou republikou a Ruskou federací o sociálním zabezpečení. Jenže vy tu nejste, vaše pohrdání touto sněmovnou dosáhlo již vrcholu! Vaše důvody k omluvě kvůli pracovnímu zaneprázdnění jsou směšné, neboť již dopoledne jste si naplánoval zasedání vlády v době, když jste tady měl sedět!“ hřímala dnes za sněmovním mikrofonem rozpálená komunistka Konečná.

„Asi budeme muset velmi zvážit, zda nepoužít § 36 Ústavy, který říká, že se budeme muset usnést, abyste zde milostivě tuto Poslaneckou sněmovnu navštívil a ve čtvrtek se společně s mými kolegy podílel na jednání této schůze, protože to, co předvádíte, je nejenom vrcholem nevkusu vůči Poslanecké sněmovně, ale také celé republice,“ pronesla dále zjevně rozladěná Konečná směrem k prázdným lavicím členů vlády. Pak vysvětlila obsah toho, co chtěla od Nečase v rámci interpelace vědět.

Šincl: Asi jste oslavoval po té velké krádeži!

Podobně jako ona se také zachovali další zákonodárci. Ladislav Šincl (ČSSD) dokonce zmínil, že Nečas asi včera hodně oslavoval a to kvůli „velké církevní krádeži“, neboť ještě předtím musel přesvědčit několik koaličních poslanců, aby pro návrh církevních restitucí hlasovali. Vládní tábor pak označil za "koalici církevního tunelu". V rámci kritiky Nečasovy absence také uvedl, že si premiér dnes nenašel čas ani na "velice zajímavý seminář" ve sněmovně o hrazení nákladů na obnovitelné zdroje. "Místo toho tam poslal jen své takzvané podržtašky," dodal.

„Chtěl jsem zmínit tady dotazy na Drábkovy pracovní tábory, ale tento dotaz stahuji,“ dodal Šincl. Postupně pak své interpelace na Nečase stáhla z přihlášek většina převážně opozičních zákonodárců.

Ivan Ohlídal z ČSSD stačil ale ještě mezitím na záda premiéra nandat obavu, že jednou se lidem tohoto státu bude muset zodpovídat. „A to za své činy i za činy vlády i za činy této koalice. A to nemyslím jenom v tom, že prohrají volby, které budou následovat, že jich pak bude sedět možná jenom pár řad v této sněmovně. To je jejich věc. Ale jestli se nebojí osobní odpovědnosti, že se lidé naštvou a budou po něm žádat, aby složil své účty,“ zmínil Ohlídal.

Zdůraznil, že premiér pokračuje ve svém arogantním jednání, které započalo už minimálně včera při projednávání významných zákonů, které budou mít silný dopad na občany našeho státu i na občany možná ani ještě nenarozené.

Opozice byla ve svých odsudcích tak rozohněná, že je dokonce musel mírnit předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD). Vyzval je, aby zmírnili úroveň hlasitosti svých vystoupení a byli tak jen „přiměřeně rozhořčeni".

Již za půlhodiny bylo hotovo...

Sněmovna nakonec interpelace na premiéra „smázla“ již do 15.00 hodin. Poté poslanci přešli rovnou na interpelace jednotlivých ministrů. Když ale ty začaly, v sále seděli v tu chvíli jen dva – ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Později k nim přibyl i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), jenž odpovídal například na metanolovou aféru. Při tom kromě jiného uvedl, že dnes na Moravě zemřel další člověk na otravu metylalkoholem.

Připomeňme, že poslanci jednali ve středu do noci. Důvodem byly již zmíněné církevní restituce, které se koalici podařilo po horkokrevných debatách odhlasovat půl hodiny po půlnoci. Proto nebylo divu, že zákonodárci byli natolik „unavení“, že dnes ráno prostě někteří z nich nepřišli do práce.

Po zhruba půlhodině jednání tak musel dopoledne předsedající schůze Lubomír Zaorálek (ČSSD) schůzi přerušit a to do 11 hodin. V sále totiž v tu chvíli nebyl dostatečný počet poslanců ani do stanoveného kvóra 67 zákonodárců.

Klaus si jako předseda sněmovny vládu hlídal

„Je ostuda, když nejsou na interpelacích členové vlády a ani premiér. Když jsem ale já pobýval v českém parlamentu, tak si vzpomínám, že jsme tam přijali usnesení, že musí být na interpelacích přítomen alespoň místopředseda vlády, což se pak dodržovalo. Jinak se to jednání také přerušilo, čímž se dosáhlo toho, že na interpelace pak zástupci vlády chodívali,“ prozradil v této souvislosti ParlamentnímListům.cz europoslanec za KSČM Jaromír Kohlíček. Ten byl poslancem českého parlamentu v letech 1998 až 2004.

Podle něj usnesení o přítomnosti alespoň místopředsedy vlády na interpelacích bylo také zčásti dílem nynějšího prezidenta Václava Klause, jenž byl v letech 1998 až 2002 předsedou Poslanecké sněmovny. „On si to Klaus hlídal. Zpětně ho hodnotím slovy, že byl velmi dobrým předsedou sněmovny,“ dodal Kohlíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…