Lázně, které okouzlily i Goetha

08.07.2013 15:00

Františkovy lázně, které jsou součástí Lázeňského trojúhelníku, slaví letos již 220 let od svého založení. Pro svou polohu uprostřed parků a lesíků jsou někdy nazývány také „zelenou perlou Chebska“.

Lázně, které okouzlily i Goetha
Foto:
Popisek:

Pobyty ve Františkových lázních jsou vhodné pro pacienty, které trápí onemocnění srdce a cév, pohybového aparátu a také různé typy gynekologických onemocnění, včetně neplodnosti. Stále oblíbenější jsou však dnes i krátkodobé wellnes pobyty, které napomáhají relaxaci těla i duše. Léčebné i wellness procedury využívají bohatých františkolázeňských přírodních léčivých zdrojů, jako je léčivá voda, slatiny a plyn.

Lázně byly založeny roku 1793 z vůle samotného císaře Františka I., po kterém jsou také pojmenovány. Léčivé účinky tamějších pramenů jsou však dobře známy již od 15. století. Nejstarším objeveným pramenem je Františkův pramen, který měl na přelomu 16. a 17.století pověst zázračného pramene a byl exportován v keramických lahvích. Současný klasicistní rondel s dórskými sloupy, který pramen zakrývá, patří mezi symboly Františkových Lázní. Dalším oblíbeným pramenem je například pramen Natálie, pojmenovaný po srbské královně Natálii. Pro svou příjemnou a osvěžující chuť se před válkou vyvážel až do Ameriky. Voda z pramenů se používá na pití i ke koupelím. Mezi známé hosty Františkových lázní patřili vedle císaře Františka I.i J.W.Goethe, kníže Metternich, Božena Němcová, Johann Strauss, Vítězslav Nezval či Franc Kafka.

Rozhodli jste se vyzkoušet alespoň na několik dní, co vám mohou slavné západočeské lázně nabídnout? Pokud patříte mezi zákazníky českého pekařství Mr.Baker, můžete mít zdarma nejen pobyt, ale dokonce i cestu! Každý, kdo do 20.září nakoupí v pekařství Mr.Baker (www.mrbaker.cz) v minimální hodnotě 35 Kč, získá jedno razítko. Po nasbírání šesti razítek získáte nejen pexeso s originálními postavičkami Mr.Baker, ale také možnost vyhrát poukaz pro dvě osoby na dvoudenní zájezd do Františkových lázní s dopravou od Českých drah zdarma!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…