Letní dovolená za dveřmi: Předejděte novým vráskám, dejte své pokožce napít!

08.06.2016 0:00

Kdy jindy je hydratace těla důležitější, než v letních měsících. Pro organismus je zásadní nejen vnitřně, ale i zevně. Zvláště pak v končinách, kde je pokožka vystavena pro nás neobvykle silnému slunečnímu záření, často v kombinaci s působením slané vody.

Letní dovolená za dveřmi: Předejděte novým vráskám, dejte své pokožce napít!
Foto: dodavatel TZ
Popisek: obličej

Pokud se chystáte na dovolenou k moři, přibalit opalovací krémy nestačí. Svěží, zdravý a mladistvý vzhled pokožky pomohou udržet moderní metody hydratace.

Slunce k životu potřebujeme, ale všeho moc škodí. Sluneční záření je komplexem paprsků různé vlnové délky. Nejškodlivější zpravidla bývá krátkovlnné záření, do kterého spadá známé neviditelné ultrafialové UV záření. Jeho působením se z těla uvolňují volné radikály, neboli nadbytečné molekuly kyslíku, které poškozují kožní buňky. Spáleniny a předčasné stárnutí kůže či oslabení imunitního systému má na svědomí záření UVA a UVB. UVC se k nám přes zemskou atmosféru nedostane.

Jak eliminovat negativní dopady?

Stoprocentní bezpečí nezajistí ani zatažená obloha či ochrana slunečníkem. Přes lehce zamračenou oblohu může proniknout i více než 90 procent slunečního záření a ve stínu jste chráněni pouze asi z 50 procent. Nezanedbatelné množství záření navíc odráží také písek a samozřejmě voda. Opalovací krémy na takový nápor sami nestačí. Nejefektivněji negativní dopady omezíte jejich včasným předcházením, například návštěvou dermatologa a využitím jedné z metod moderní medicíny. Pořádnou vzpruhu pokožce dodáte například mezoterapií. „Jde o metodu, kdy se mikrojehličkami aplikují do střední vrstvy kůže speciální léčivé roztoky. Tyto výživné látky kůži hydratují zevnitř, zvyšují její pružnost a poddajnost,“ uvedla MUDr. Helena Reisingerová, dermatoložka kliniky Mediestetik.

Vitamínový doping

Léčebné roztoky obsahují vysoké koncentrace vitamínů, aminokyselin a koenzymů. Tyto látky mají zásadní význam pro regeneraci. Do koktejlu pro mezoterapii patří vitaminy (A, C, E, D vitamíny skupiny B, PP, atd.), stopové prvky (Co, Ni, Zn, Si), složky zlepšující mikrocirkulaci a tok lymfy a kyselina hyaluronová. Právě ta je klíčem k lepší pokožce. Tato kyselina se přirozeně nachází v mezibuněčné hmotě lidského těla a její hlavní funkcí je vázat na sebe vodu, potažmo aktivovat růst kolagenových vláken.

Podpořit vitalitu pokožky můžete také užíváním vitamínů v podobě potravinových doplňků, v létě například tolik oblíbeného beta – karotenu. „Beta-karoten je přirozeným zdrojem vitaminu A, a antioxidantem, který především chrání kůži před volnými radikály vznikající působením slunce,“ uvedla Mgr. Markéta Lopourová, lékárnice z internetového obchodu Lekarna.cz.

Užívat doplňky s beta-karotenem je ideální 3 - 6 týdnů před plánovanou dovolenou, pokračovat během ní, ale i po jejím skončení. „Beta-karoten dodává pokožce lehké zbarvení, ale nefunguje jako ochrana proti slunečním paprskům. Tam je třeba vždy použít krém s dostatečně vysokým ochranným faktorem,“ upozornila Mgr. Lopourová. Beta-karoten můžete tělu dodat také přírodní cestou. Je obsažen v mrkvi, meruňkách, papáji, mangu, broskvích, špenátu, brokolici nebo kapustě.

Výživa a zpevnění v jednom

Dermatolog vám může připravit i kombinaci kyselina hyaluronové s glycerolem. Jedná se o metodu hydroliftingu. Specifické složení glycerolu v této kombinaci stimuluje pokožku k vyšší produkci kolagenu, což ji kromě výživy také zpevňuje,“ dodala MUDr. Reisingerová. V rámci hloubkové hydratace prostřednictvím tzv. biorevitalizace lze aplikovat také čistou kyselinu hyaluronovou. I když se v případě těchto ošetření používají mikrojehličky, obavy z bolesti nejsou na místě. Znecitlivění dané oblasti zajistí speciální krém a po ošetření můžete rovnou začít balit kufry. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…