Lidovci potápí důchodovou reformu. Peticí s tisíci podpisů

30.08.2011 12:26

Petici proti bezohledné důchodové reformě dnes představili v Poslanecké sněmovně členové vedení Křesťanské demokratické unie – Československé strany lidové (KDU-ČSL). Podle nich se nejedná o žádnou reformu, ale o převedení části rozpočtu na desítky let soukromým penzijním fondům.

Lidovci potápí důchodovou reformu. Peticí s tisíci podpisů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Představitelé KDU ČSL upozornili na to, že podle návrhu vlády by mohli lidé mladší 35 let rozdělit 28 procent svého odvodu na sociální důchodové pojištění, které odvádí každý pracující na dvě části. Hlavní část, 25 procent odvodu by podle návrhu KDU-ČSL směřovala do státního důchodového systému, zatímco zbylá 3 procenta by byla vyvedena do privátních fondů. To vše by bylo podmíněno tím, že by si pracující občan k těmto 3 procentům  přidal navíc svůj osobní 2procentní vklad.

KDU-ČSL zároveň upozorňuje, že důchody lidí s nízkými a průměrnými příjmy mají být v budoucnu ještě nižší, než kdyby k žádné reformě nedošlo.

Lidovci nevěří ani vládám budoucím

„Nikdo z nás neví, co se stane v následujících 40 letech. Může přijít krize, vysoká inflace, měnová reforma," uvádí petice. Podle ní je proto těžké mít důvěru v to, že budoucí vlády naspořené peníze nezdaní jako stavební spoření, nebo neznárodní, jak se to stalo v Maďarsku či Argentině.

„Nesouhlasíme se základními principy vládní důchodové reformy tak, jak ji představila vláda a zároveň jsme nabídli vlastní koncepci," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Hlavní řešení vlády spočívá v řešení důsledků a nikoli příčiny," dodal.


Čtěte také: 


Konstatoval, že demografický deficit, který vznikl v období mezi lety 1990 a 2010, činí mínus 1 milion dětí. A to je podle Bělobrádka třeba řešit. „Ne řešit následky tím, že v systému, kde chybí peníze, se znovu peníze vyjmou a zpětně se doplní tím, že se zvýší DPH," kritizuje Bělobrádek pro ParlamentníListy.cz vládní důchodové schéma.

Podle Bělobrádka má KDU-ČSL recept, který je naopak 7 miliard v přebytku. Odvody do sociálního pojištění by se zvýšily o 3 procenta. „Za každé dítě by se odvody snížily o 3 procenta. Ten, kdo by měl jedno dítě, by tak byl na stejném odvodu jako dnes, se dvěma dětmi by to už bylo citelně o další 3 procenta nižší a s každým dalším dítětem by se snížení z odvodů zvyšovalo," říká Bělobrádek.

Možnost odpočtu z daní pouze pro pracující

Podle něj by to navíc pomohlo především lidem, kteří se o děti starají. Vzhledem k tomu, že se jedná o odvody z příjmu, jedna se podle předsedy Bělobrádka o lidi pracující. KDU-ČSL by tímto podle něj preferovala rodiče, kteří se o dítě starají a chodí do práce, „aby na ně dopadala chystaná zátěž méně". Podle šéfa lidovců to postihne buď osoby, které děti nemají, nebo ty, které nepracují. „Tito lidé ale v případě, že pracují, mají peněz více a mohou si tak připlatit penzijní připojištění a podobné služby," konstatoval. „Já sám ho mám také," dodal a zároveň připomněl, že dítě od narození až po ukončení vysoké školy „stojí" 1,5 milionu korun a že v dnešní společnosti je 10 procent bezdětných žen.

Kromě předsedy Pavla Bělobrádka vystoupil na tiskové konferenci také místopředseda KDU-ČSL pro sociální záležitosti Marian Jurečka. „Vládou navrhované vyvedení části finančních prostředků z průběžného pilíře do kapitálových fondů v řádu desítek miliard korun ročně poškodí nejen rodiny s dětmi a důchodce, ale kvůli navýšení DPH na něj nakonec doplatí i živnostníci, podnikatelé nebo zemědělci," konstatoval Jurečka. Podle něj chce vláda nahradit důchodový systém, který je například vůči inflaci imunní, systémem, který je inflací velmi zranitelný.

Lidovci proto apelují na vládní koalici, aby nezaváděla takzvaný opt-out, tedy vyvedení prostředků a neprohlubovala demografický problém v České republice. Varují, že zavedení nového důchodového systému je „naprosto zásadním a v mnoha ohledech i nevratným krokem. Proto by podle nich vláda měla hledat shodu napříč politickým spektrem.

Na dotaz Parlamentních Listů.cz, zda lidovci konzultovali svůj návrh také se zástupci koaličních stran Bělobrádek odpověděl, že petice byla už několik měsíců vyvěšena na internetu. „Není bez zajímavosti, že ze 13,5 tisíc signatářů je na listině podepsána také řada regionálních politiků z koaličních stran," dodal Belobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…