Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století

27.07.2011 10:32

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k vládním reformám. Ty poměrně ostře zkritizoval. Penzijní reformu považuje za loupež století a zvažuje podání ústavní stížnosti na reformu zdravotní. Chce především podporovat rodiny a omezit státní byrokracii a rozkrádání při státních zakázkách.

Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století

Výkony ministra financí Miroslava Kalouska nehodnotí příliš příznivě. „Je potřeba se podívat na data. Přes velké škrty se žádný úspěch nedostavil. Tak je třeba se zamyslet, kde se stala chyba. Nesouhlasím s plošnými škrty. Ty by měly být selektivní. Současné situace by se mělo využít k velké restrukturalizaci státní správy, která je přebujelá. Náš byznys živí obrovské množství lidí, jejichž výkon neodpovídá tomu, co vykonávají," řekl ParlamentímListům.cz Bělobrádek.

Dobře zaplatit dobré úředníky

Na druhou stranu zde jsou podle něho skupiny, které by zasloužily větší podporu, jako jsou hasiči nebo policisté. „To platí i pro úředníky finančních úřadů. Když stát nebude tyto lidi dobře platit, jejich výkon tomu bude odpovídat. Přitom je jasné, že dochází ke spoustě daňových úniků, které chybí ve státní kase. Kolikrát se setkáte, že se vás nějaký podnikatel zeptá, zda chcete doklad. Zdanění hazardu je sice príma, ale je to salámová metoda, že sice ukrojíme ze salámu jedno kolečko, ale neřeší se podstata věci, ale tento sociopatický jev, který stojí společnost v důsledku mnohem více. To je podobně jako s kuřáky. Získáte sice peníze, ale léčba stojí mnohem více," říká šéf lidovců.

Více: Ekonomové proti Kalouskovi: Nezvedejte daně, hledejte úspory

Podle Bělobrádka je za prvé nutné restrukturalizovat státní správu, kde lze ušetřit mnoho peněz, za druhé jsou nutná protikorupční opatření. „Ta jsou nyní jen deklaratorní a můžeme se jim jen smát. Třetí věc je, že peníze lze získat omezením daňových úniků či zdaněním hazardu," dodává Bělobrádek.

SLEDUJEME téma: vládní reformy

Podle něho je správné snížit počet úředníků, ale zvýšit výkon. „Ale vláda toto nezvolila. Ta řekla: tady máte o deset procent méně a udělejte si co chcete. Ale každý vedoucí udělá to, že spíše snížit plat, než aby ty lidi vyhodil. Aby nevypadal jako ten špatný. Je nutná redukce tabulkových míst. Bylo by dobré udělat zákon o státní službě a zavést definitivu. Protože kvalitní člověk si vybere raději dobře placené místo v soukromém sektoru než špatně placené ve státním," domnívá se Bělobrádek.

Penzijní loupež století

Bělobrádek se ostře pustil i do vládní penzijní reformy, kterou kritizuje i prezident Václav Klaus: „Penzijní reforma je po mém soudu loupež století s tím, že naštěstí se odstoupilo od povinného vstupu do penzijních fondů. To jsme opravdu považovali za loupež století. Teď, když to bude dobrovolné, tak nevěřím tomu, že nějaké velké procento lidí do těch soukromých penzijních fondů půjde. Člověk nemusí být ekonom, aby pochopil, že je to velký risk, který nepřináší žádnou jistotu."

Čtěte také: Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů

Bělobrádek se shoduje s prezidentem v tom, že důchodová reforma by měla vypadat jinak. Nyní existují tři alternativní koncepce současnému návrhu. První je návrh ČSSD blízký odborům. Tedy zvýšit pojistné a rodinám s dětmi zvýšit dávky. Druhý má například Strana svobodných občanů a je to i názor prezidenta, že by měl být rovný důchod a zbytek ať si člověk dospoří.

Podpora rodin s dětmi

„Třetí, ten je náš, že základem důchodového systému musí nadále zůstat průběžný systém, pouze ten zajišťuje nutnou solidaritu, při změnách parametrů je vždy udržitelný a zajišťující základní jistotu důchodu. Současně je imunní vůči inflaci. Navrhujeme zvýšení současné základní sazby z 28 procent na 31 procent. Za každé vyživované dítě navrhujeme slevu na sociálním pojištění tři procenta, kterou budou moci uplatnit oba rodiče současně, aby byly podporovány rodiny s dětmi. Také je třeba se zamyslet, zda by 20 procent invalidních a sirotčích důchodů mělo být vypláceno z důchodového pojištění, jestli to není spíše otázka sociálního pojištění," myslí si předseda KDU-ČSL.

Čtěte také: Echt pravičák: Vláda jde proti rodině. Obrovská chyba

KDU-ČSL vždy také prosazovala oddělení důchodového fondu od státního rozpočtu. „Již v devadesátých letech o to byl velký boj a považuji za chybu, že jsme to neustáli. Josef Lux chtěl oddělit důchodový účet od státního rozpočtu a zisk z malé privatizace do něj vložit. Tím pádem by zde existoval ještě nějaký přebytek. Tyto peníze se projedly a ty nám chybí," zlobí se předseda křesťanských demokratů.

Rodina je nejlepší pro řešení sociálních problémů

Systém sociálních dávek nelze podle Bělobrádka nastavit tak, aby nebyl částečně zneužíván. „Musíme si jen říci, do jaké míry jsme ochotni tolerovat to, že určitá část, se zneužije. Lepší je také sociální prevence, aby se předcházelo tomu, že se lidé do takových problémů dostanou. Mělo by se posílit postavení rodin. Tedy rodina, která je schopna a ochotna postarat se o děti, postižené či nemohoucí by měla mít podporu státu minimálním zdaňováním. Socialistické „ženy do výroby, děti do jeslí, postižení do ústavů a nemohoucí do eldéenek je špatná cesta. Tito lidé mají zůstat v rodinách. Klidně může stát podpořit tyto rodiny i negativní daní, něco jim doplatit. Je to lepší než vydávat sociální dávky," tvrdí Pavel Bělobrádek.

Čtěte také: Pravicový profesor o vládě: Zkorumpovaná ODS, levičák Kalousek

Sociální dávky jsou podle Bělobrádka zneužívány i lidmi žijícími na hromádce. „Tyto ženy nejsou svobodné matky, to nejsou samoživitelky. Žijí ve vztahu, který není formalizován. Přesto mají výhody proti klasickým rodinám," říká šéf lidovců.

Progresivní daně

Podle Bělobrádka je také potřeba vrátit se k progresivnímu zdanění, ne proto, že by to bylo dramatický zisk pro státní rozpočet, ale protože tam vznikne prostor pro společné zdanění manželů a prostor pro snížení daní pro ty, kteří se starají o děti či nemohoucí členy své rodiny.

„Progresivní zdanění znamená solidaritu vysokopříjmových s nízkopříjmovými. Zde vzniká prostor pro mechanismy, jako je společné zdanění manželů. Nemyslím si, že Václav Klaus je socialista, ale za něj bylo pět daňových pásem. Progresivní zdanění není sprosté slovo. Funguje v Británii, Francii či Americe nevidím důvod, proč by nemohlo fungovat u nás. Věřím, že drtivá většina společnosti je ochotna přistoupit na progresivní zdanění za podmínky, že peníze, které se odvedou státu se neprošustrují," řekl Bělobrádek.

„Problém není v tom, jestli někoho potrestáte za to, že má vyšší příjem. To už pro ně nehraje takovou roli. Pro někoho je tisíc korun obrovská částka a pro někoho to je pod jeho rozlišovací schopnost. Problém je v tom, že se dvacet procent ze státních zakázek rozkrade, že se rozkrade deset procent ze zdravotnictví. To je podstatné. Jestli člověk zaplatí o 300 korun více státu, tak mu to nebude vadit, pokud půjdou ty peníze na správné věci," dodal.

Důchody jako záminka pro zvýšení DPH

Podle Bělobrádka je důchodová reforma pouze záminkou ke zvyšování DPH. Podle něho není dobrým řešením jednotná sazba. „Prostor pro zvýšení je, ale nevidím ho tak razantní. Je jasné, že to nejvíce zasáhne střední třídu. Bohatí lidé to moc nezaznamenají. Mohou to zaznamenat u auta nad dva miliony. U chudých budou kompenzace, které zaplatí osmdesát procent obyvatelstva. Takto razantní zvyšování DPH je nerozumné. Bude to mít negativní dopad na spotřebu. Když se sníží spotřeba, sníží se i výroba," vysvětluje.

SLEDUJEME téma: DPH

Bělobrádek míní, že lez ušetřit i na transparentnosti státních zakázek. Navíc řada zakázek není třeba. Rovněž je podle něho nutné zrušit listiny na doručitele.

Čtěte také: Klaus: Zaměňovat zvýšení DPH za důchodovou reformu je pokrytecké

Státní zakázky

„Není problém, že státní zakázky existují, ale že jich je mnoho zcela zbytečných. Ze státních zakázek se 20 procent rozkrade. A 50 procent zakázek je zcela zbytečných. Klasický příklad. Potřebujeme opravit chodník, ale místo toho předláždíme celé náměstí, protože máme kofinancování od EU. Děláme to, ale i když to nepotřebujeme. Utratí se peníze. Státních zakázek by mělo být méně a více transparentní. V mnoha věcech nesouhlasím s panem senátorem Kuberou, ale Teplice, kde dělá primátora, nepoužívají kofinancování z EU, což mi přijde jako správné, protože se pak vyhazují věci, které nepotřebujeme. Ale my do toho musíme svoje peníze vložit ze svého. Když je tam nedáme, tak nám zůstanou. A díky tomu se velká část peněz investuje do něčeho, co vůbec nepotřebujeme," míní šéf lidovců.

K tématu: I pravicový myslitel je proti. Primitivní Kalouskova DPH je asociální

U zdravotní reformy nesouhlasí Bělobrádek se stanovení standardu a nadstandardu. Vadí mu také, že to není definováno zákonem, ale je dáno zmocnění pro vyhlášku ministra. „Jestliže v Listině práv je dáno, že zdravotní péče je daná zákonem a jestliže v zákoně je dané zmocnění pro ministra a ministr to bude moci kdykoli definovat měnit, tak nám to nepřipadá vhodné, ani ústavní," říká.

Senátní klub se zákonem o zdravotních službách zabývá. „Je na zváženou, zda se nepřipojit k ústavní stížnosti, protože podle nás je ten zákon protiústavní," dodal Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…