MZ radí-po povodních své domy dezinfikujte

19.05.2010 14:00

Domov po záplavách je po návratu potřeba nejen vysušit a uklidit, ale i dezinfikovat. Lidé v zatopených oblastech by měli pít pouze vodu, jejíž zdravotní nezávadnost je ověřena.

MZ radí-po povodních své domy dezinfikujte
Foto:
Popisek:


Při všech pracích je potřeba kvůli riziku infekce užívat ochranné pomůcky, hlavně gumové rukavice a pevnou obuv. Rady, jak postupovat při úklidových pracích bezpečně a bez rizika ohrožení zdraví, zveřejnilo na svém webu ministerstvo zdravotnictví.
   
Nutné je zlikvidovat všechny zaplavené potraviny včetně zemědělských plodin. Výjimkou jsou konzervy a potraviny hermeticky uzavřené ve skle. I konzervy je zvnějšku potřeba očistit v saponátové vodě, vydezinfikovat a opláchnout čistou vodou.
   
Vyhodit by se měly i nezaplavené chlazené potraviny, které byly ponechány nad teplotu šest stupňů Celsia déle než čtyři hodiny. Stejně tak mražené potraviny, jestliže roztály a byly takto ponechány déle než dvě hodiny. Kdo má jakékoli pochybnosti o nezávadnosti potraviny, měl by ji vyhodit.
   
Místnosti je po návratu nutno vysušit, uklidit a dezinfikovat. Vhodné je udělat v příbytku průvan. Pokud je to možné, lze využít ventilátory a teplovzdušné stroje. Po odstranění bahna je potřeba odstranit zvlhlé tapety a omítky.
   
Zdi, podlahy, nábytek, nádobí i auto či kolo se má vydezinfikovat pomocí dvouprocentního roztoku Chloraminu T. Připraví se rozpuštěním osmi vrchovatých polévkových lžic prášku v deseti litrech vody. Použít lze i jiný přípravek s dezinfekčním účinkem, například Savo. Dezinfikované nádobí je nutné opláchnout pitnou vodou, stejně i hračky. Lidé by neměli zapomenout rovněž očistit a dezinfikovat oblečení a prádlo.
   
Kdo není napojen na veřejný vodovod, musí počkat s odběrem vody z vlastní studny do doby, než bude zdroj sanován a proveden rozbor kvality vody. Důležitá je také dezinfekce odpadních sifonů a žump.
   
Při práci v zatopených prostorách hrozí riziko infekce přenášené vodou kontaminovanou výkaly lidí či zvířat - třeba dysenterie či leptospiróza. Jejich původci můžou vnikat do organismu člověka i drobnými oděrkami na kůži. Proto je vhodné používat při práci vždy gumové rukavice a holinky a poté si ruce vydezinfikovat. Pokud člověk dostane zvýšenou teplotu, měl by jít k lékaři a informovat ho o tom, že pracoval v zatopeném prostředí.
   
Záplavy v posledních dnech postihly Moravu a Slezsko, vyžádaly si zatím jednu oběť. Kvůli povodním bylo dosud evakuováno na 900 lidí, celkem 238 lidí museli hasiči zachraňovat, neboť neuposlechli předchozích výzev k dobrovolnému odchodu z ohrožených oblastí.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…