Ministr Drábek tvrdě vyjel na Barboru Tachecí a stěžuje si na ČT

15.02.2012 10:51

Ministr Jaromír Drábek stále ještě nestrávil reportáž, která pošpinila Úřad práce v Havířově, a proto zvažuje podání stížnosti k Radě ČT. V rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí ho navíc rozlítilo, když se novinářka při dotazování po vlastnících firmy iDTAX ne příliš lichotivě vyjádřila o obchodní komoře, které on sám v minulosti předsedal.

Ministr Drábek tvrdě vyjel na Barboru Tachecí a stěžuje si na ČT
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Začátek tohoto roku znamenal pro ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka hodně hektické období, v němž se na něj a jím řízený resort takřka nepřetržitě valila kritika. V rozhovoru Přímo k věci s Barborou Tachecí pro MF Dnes však tvrdí, že veškeré úsilí vynaložené při přechodu na nový systém výplaty sociálních dávek se vyplatilo a reforma přinese úsporu ve výši jedné miliardy.

Z útoků, kterým čelili jeho lidé, se ho nejvíce dotkl ten, který mířil na Úřad práce v Havířově. „Česká televize natočila reportáž o tom, jak matky v azylovém domě nemají peníze a jak se na ně lidé musí skládat a nosit jim potraviny. Přitom ani v jednom případě nešlo o pochybení úřadu práce, ale žadatelek,“ zlobí se Drábek.

Politici si stěžují Radě ČT jen ojediněle

Ministr dokonce zvažuje, že se obrátí na Radu České televize se stížností na uvedenou reportáž, která ještě vystupňovala už tak napjatou atmosféru na úřadech práce. „Uděláme si přehled výstupů veřejnoprávních médií a podle toho rozhodnu, budu-li dělat další kroky. Situace skutečně byla natolik vyhrocená, že to stojí za zvážení,“ myslí si Drábek.

„Stížnosti na vysílání dostáváme od politiků jen tu a tam. Jasně převažují podání od ostatní veřejnosti. Týkají se většinou pořadů Máte slovo Michaely Jílkové a Otázek Václava Moravce, když tam jsou hodně kontroverzní témata. Většinou stížnosti směřují na to, co kdo z hostů řekl a podle nich říct neměl. Nebo na odvysílané kauzy v pořadu Reportéři ČT,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně Rady ČT Dana Eklová.

Březnový chod nového systému rozhodne o ministrově osudu

Rada by si vyžádala stanovisko od generálního ředitele České televize a případná stížnost ministra Drábka by prošla stejnou procedurou jako kterákoli jiná. Zda se ji ale ministr rozhodne podat, v tuto chvíli jisté není. Ale v lednu byl nápor na úřadech práce v souvislosti s přechodem na nový systém výplaty sociálních dávek skutečně extrémní, takže z toho plynuly i některé reakce, mezi nimiž byla i ona reportáž.

Během února by se situace podle ministra měla stabilizovat a v březnu by se měla blížit rutinnímu provozu. V opačném případě by z toho šéf resortu vyvodil osobní zodpovědnost. „Pokud by se hromadně přestaly plnit zákonné termíny výplat dávek, tak to je pro mne důvod k odchodu,“ přiznává Drábek, že pak by to vnímal jako své manažerské selhání.

Mezinárodní obchodní komora není skrumáž soukromých podniků

Naopak se brání tomu, že jeho náměstek Vladimír Šiška v návrhu tezí sociální reformy šil na míru zakázku společnosti iDTAX, jejímž byl v té době většinovým vlastníkem. „Je to společnost, která byla zřízena usnesením Výkonné rady Mezinárodní obchodní komory jako její servisní společnost. A já jsem ji jako tehdejší předseda Mezinárodní obchodní komory zakládal,“ namítá Drábek, že by šlo o soukromou firmu, jejíž produkt by náměstek Šiška doporučoval státní správě.

Když ale novinářka podotkne, že obchodní komora není nic jiného než skrumáž soukromých podniků, rozpálí to ministra doběla. „No promiňte! Mezinárodní obchodní komora tady existuje devadesát let, je nositelem pravidel mezinárodního obchodu, pravidel mezinárodní arbitráže a vy tomu řeknete skrumáž soukromých podniků? Proti tomu musím velmi rázně protestovat,“ ohrazuje se Drábek.

Ministrův výraz ztvrdl a novinářka se až lekla

„Nevěřila bych, že pověstného kliďase vykolejí tak obyčejné slovo skrumáž. Když jsem ho použila v souvislosti s Mezinárodní obchodní komorou, jejíž pobočku v minulosti vedl, bylo ministrovo rozhořčení prudké a tón jeho protestů tak mrazivý, že mi vytvořil jinovatku po těle,“ přiznala Barbora Tachecí své pocity během rozhovoru ve svém sloupku Jejíma očima.

„Ty tam byly jeho úsměvy a výraz v jeho očích v milisekundě ztvrdl tak, že jsem se lekla. Je dobře, když politik umí překvapit, a není nutné, abychom mu vždy rozuměli. Nakonec jakékoliv náhlé a nečekané vybublání může být dílem prožitého stresu, říkají chytré knihy. Takže jsem se oklepala, připustila, že Jaromír Drábek má za sebou hodně náročné týdny, a nechala jinovatku roztát. Ostatně co taky jiného, že?“ poznamenala Tachecí ke svému rozhovoru s ministrem pro MF Dnes.

Drábkův podřízený nenavrhoval firmu, ale způsob řešení

Přesto musel ministr ještě čelit dotazu, zda mu nevadí, že jeho náměstek v nástinu sociální reformy doporučoval využití produktu od firmy, kterou vlastnil. „Nedoporučoval využití produktu od konkrétní firmy. Doporučoval ověřené řešení, jehož realizátor by byl samozřejmě vybrán transparentním výběrovým řízením,“ trvá si na svém ministr Drábek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…