Na sociální dávky má jít ze státní kasy víc peněz. Ale kde je vláda vezme?

12.07.2012 21:50

Výše peněz vyplacených ze státního rozpočtu na sociální dávky i důchody by se v příštích letech měl zvedat. Přesto podle aktuálních čísel, schválených vládou, bude v příštím roce na tyto výdaje putovat méně peněz, než tomu bylo loni.

Na sociální dávky má jít ze státní kasy víc peněz. Ale kde je vláda vezme?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) i přes razatní úsporná opatření hodlá v příštích letech na důchodech i sociálních dávkách utrácet více peněz. Počty důchodců totiž rostou. Celkový objem financí vynaložený na tuto rozpočtovou kapitolu však bude v příštím roce nižší než v roce minulém. Na sociálních dávkách a penzích stát v roce 2013 vynaloží něco přes 490 miliard korun. Loni to bylo téměř 509 miliard.

Důvody pro nižší růst penzí vládní kabinet zdůvodňuje jednoduše. V rámci úsporných opatření je nutné, aby se uskromnili i tyto skupiny obyvatel. Takové záměry ale tvrdě kritizují opoziční strany, odbory i sdružení seniorů. Letos se například konala dosud největší demontrace důchodců, kterou zorganizoval šéf Rady seniorů Zdeněk Pernes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…