Nejčastější onemocnění ústní dutiny

14.02.2016 0:00

Nedostatek vitamínů, nepravidelná péče, nedokonalé čištění zubů, vyhýbání se návštěvám u zubaře a dentálního hygienisty, a také nesprávné stravování – to a mnoho dalších faktorů má vliv na váš úsměv.

Nejčastější onemocnění ústní dutiny
Foto: dodavatel TZ
Popisek: u zubaře

Mezi nejčastější onemocnění patří zubní kaz, paradontitida, záněty dásní a afty. Prozradíme vám, proč vznikají a jak se jich zbavit, abyste se mohli stále usmívat.

PARADONTITIDA

Paradontitida je zánětlivé onemocnění dásní a závěsného aparátu, které nás ze stomatologického hlediska po zubním kaze trápí nejčastěji. „Toto onemocnění vzniká jako důsledek působení bakterií, které se usazují na zubech či pod povrchem dásní a uvolňují toxiny. Ty mají za následek vznik zánětu, který se nejprve usadí na dásních, poté i na systému, který plní funkci pevného ukotvení zubů,“ vysvětluje průběh onemocnění dentální hygienistka Lenka Rusinková, DiS.

Příčiny

Příčinou bývá snížená hygiena ústní dutiny, kouření, avitaminózy (nedostatek vitamínů) a zubní kámen.

Léčba

Po konzultaci s lékařem lze nemoc vyléčit správnou hygienou úst. Pomoci vám může i revoluční objev českých vědců – Chytrá houba /Pythium oligandrum/, která si poradí nejen s paradontitidou, ale i s mykózami, atopickým ekzémem a psoriázou. Mikroskopická houba působí na nepřátelské buňky jako upír. Čerpá z nich látky, které potřebuje pro výživu. Parazituje na plísních způsobujících choroby, a když svoji úlohu splní, ztratí se. Za čtyřicet let výzkumu se nikdy nestalo, že by houba zůstala parazitovat na člověku, protože ten pro ni nepředstavuje příjemné prostředí, ve kterém by přežila. Když parazitující plíseň zneškodní, uvolňuje prostor běžné mikroflóře a napomáhá tak hojení,“ říká člen vývojového týmu Radim Klimeš. Pythium má oproti klasickým lékům několik výhod. Přípravek nemá vedlejší účinky a doteď se neobjevily ani alergické reakce. Mohou ho používat i děti a těhotné ženy.

ZUBNÍ KAZ

Je to narušení zubní skloviny, které je infekční a poškozuje tkáň zubu. Jedná se o nejčastější onemocnění, které vzniká působením baktérií, jež pokrývají povrch zubní skloviny. Rozkládají sacharidy na organické kyseliny, které odvápňují sklovinu a snižují tvrdost – zub bolí (intenzivně reaguje na teplo a chlad).

Příčiny

Špatná ústní hygiena a nevhodné stravování jsou rájem pro vznik kazu.

Léčba

Vhodnou léčbu stanoví lékař na základě řádného vyšetření a určení stádia kazu. Prvotní stádium zubního kazu lze již léčit bez vyvrtání, a to pomocí fluoridů nebo ozónem. Pokročilejší stádium si žádá vyvrtání kazu a vyplnění otvoru plombou. Pokud kaz v pokročilém stádiu zasáhl i zubní dřeň, musí se ošetřit kořenové kanálky.

AFTY

Jsou nepříjemné a bolestivé malé puchýřky na povrchu ústní sliznice, a postihují více než 25% lidí.

Příčiny

Zatím není známo, jak a proč vznikají. Předpokládá se, že souvisejí s nesprávným způsobem stravování, příliš rázným čištěním zubů, nebo emočním stresem. Látky, které podněcují vznik aftů, se nacházejí zejména ve žvýkačkách, zubní pastě s obsahem laurylsulfátu (SLS), ale také v citrusech, ananasu, čokoládě, hořčici a v octu.

Léčba

Při léčbě se osvědčil lidový recept - použití alkoholu, ne však jeho pití, ale na lokální vysušení postiženého místa. Vhodné jsou výplachy odvarem ze šalvěje či heřmánku a také zvýšený příjem vitamínů C a B. Vyhněte se ostrým kořeněným jídlům a konzumaci citrusů.

ZÁNĚTY DÁSNÍ

Projevují se celkovými příznaky – malátností, zvýšenou teplotou, zvýšenou tvorbou slin a zápachem z úst. Dásně jsou červené, oteklé, snadno krvácejí.

Příčiny

Příčinou bývá snížená hygiena ústní dutiny, kouření, avitaminózy (nedostatek vitamínů) a zubní kámen.

Léčba

Po konzultaci s lékařem lze nemoc vyléčit správnou hygienou úst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…