Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál

06.05.2024 8:40

Ukrajina hledá vojáky pro válku s Ruskem kde může. Nejen v zahraničí, ale i mezi nemocnými. Podle nových tabulek budou vojenské služby, alespoň v omezené míře schopní všichni, které nemoc příliš neomezuje. Například pacienti s kompenzovaným HIV, vyléčenou rakovinou či tuberkulózou, žloutenkou, očními vadami a spostou dalších nemocí, které by normálně znamenaly, že armáda o takové lidi nebude mít zájem. I lehce mentálně retardovaní budou schopni služby v podpůrných rolích. Rusové takové problémy nemají, naopak sestavili novou operační skupinu.

Rakovina, tubera, HIV? Nevadí, vzhůru do války. Na Ukrajině zašli zase o kus dál
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Výcvik ukrajinských vojáků

Velmi diskutovaným následkem změny ukrajinského mobilizačního zákona je konec poskytování konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí. Cílem je získat další vojáky, kterých má podle vojenských analytiků Ukrajina vážný nedostatek. Proto se koneckonců snižoval odvodový věk na 25 let.

Jenže nejde jen o mladé a muže v zahraničí. Ani někteří nemocní se nyní odvodům nevyhnou. Nové tabulky, uveřejněné na stránkách ukrajinského parlamentu, ukazují, kdo je nově schopen služby a kdo je jí schopen v podpůrných rolích.

Jedná se například o lidi s vyléčenou tuberkulózou, kteří mohou sloužit u podpůrných jednotek, při tréninku, jako stráže v týlu, u zdravotníků, ve vojenské logistice, u radistů a jiných nebojových jednotkách. Ti, kdo mají po tuberkulóze jen malé následky, jsou schopni služby. Do služby chce Ukrajina povolat i lidi se žloutenkou typu B, a to ty, kdo mají chronickou hepatitidu se středně těžkými projevy do podpůrných rolí a ty, kterým se neprojevuje nebo skoro neprojevuje i do bojových rolí. Stejně tak jsou na tom pacienti s HIV, pouze těžká forma nemoci bez kompenzace znamená, že se vyhnou odvodům.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 26386 lidí
Pro podpůrné role jsou dle této změny vhodní i ti, kterým odstranili nádor a u kterých nádory rostou pomalu. U koho je rakovina v dlouhodobé remisi, ten je dokonce uznán jako schopný služby jako takové. Podobně jsou na tom ti, kdo mají nemoci krve, např. anémii. Pokud jim nemoc příliš neztěžuje život, jsou dle zákona schopni služby, pokud jenom středně, jsou schopni služby u podpůrných jednotek. Stejně tak cukrovkáři.

Odvodům se nevyhnou ani mentálně postižení, tedy například ti, kdo mají demenci nebo následky po úrazu mozku. Kdo má „lehké projevy“, je schopen služby u podpůrných jednotek. I drogově a alkoholově závislí jsou prý schopni služby u podpůrných jednotek, pokud jejich příznaky nejsou moc silné. Stejně tak pacienti s psychózami, např. schizofrenií, pokud nejsou příliš zasaženi. Tabulka v článku 19 i přímo zmiňuje, že lehce mentálně retardovaní mohou sloužit u podpůrných jednotek.

A takto tabulka pokračuje dál a dál, přes nemoci srdce, očí, plic, trávicího traktu, jater atd.

Článek 19 tabulky o zdravotní způsobilosti ke službě (Google překlad)
Zdroj: Ukrajinský parlament

Rusové takové problémy podle všeho nemají. Jak uvádí analytik Tyler Weaver, minulý týden začali Rusové postupovat na celé frontě, se znatelnými, nicméně skromnými úspěchy. „V současné době Rusové většinou dělají samostatné průlomy do dlouhé frontové linie a zatím nezačali proces všeobecného zatlačování fronty nebo se nepokusili prorazit a protrhnout frontu a zahájit manévrovou bitvu.  Vzhledem k tomu si myslím, že lze s jistotou říci, že se nacházíme v úvodní fázi ruské ofenzivy, která navazuje na jejich snahu vytlačit ukrajinskou armádu z pevnostní linie před Doněckem (a z dělostřeleckého dosahu civilního obyvatelstva města) v průběhu zimy a rozvíjí ji,“ říká.

Podle něho se skoro jistě nejedná o hlavní ruský úder. „Zřejmě sledujeme operaci, která má za úkol zastavit ukrajinskou armádu na jednom místě, přinutit je použít všechny zbývající rezervy než padne kladivo na kovadlinu,“ odhaduje.

Připomíná, že Rusko má novou operační skupinu N, která zatím sedí tiše na severovýchodě fronty. „Neviděli jsme ani velmi silné raketové údery, které by předcházely hlavní ofenzivě, ačkoli vzhledem ke zprávám o zhruba 40 bombardérech, které začátkem tohoto týdne vzlétly do vzduchu bez doprovodného úderu, je možné, že Rusové na ni provedli generální zkoušku.  A rozhodně jsme neviděli to, co by podle mě bylo největším indikátorem, že jde do tuhého – ruské výsadky s cílem obsadit klíčové body za ukrajinskými liniemi, jako byla zahajovací operace války na letišti Hostomel,“ nadhazuje, co by ho přesvědčilo, že začíná hlavní ofenziva. Podotýká také, že na rozdíl od ukrajinské ofenzivy, kde bylo v podstatě jasné, kam zaútočí, tak Rusové své úmysly dobře skrývají.

Také varoval čtenáře, aby si nezvykali. To, že válka byla poslední rok a půl dost statická neznamená, že nemůže být za chvíli velice dynamická. „Ve skutečnosti může být takový náhlý zlom a šok přesně tím, na co Rusové spoléhají, aby zabránili jakýmkoli pokusům NATO o intervenci,“ odhadl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud nebrání k nástupu vojenské služby lehká mentální retardace, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 06.05.2024 10:24:19
tak padla poslední bariéra a mohou nastoupit do podpůrných složek VŠICHNI naši politici Pětikoalice, celá vláda, ČT24, obec Řeporyje a Hrad. Podle oficiálních zpráv z UA soudím, že problém není ani tak v munici (kterou tak říčně shání Fiala), ale v počtu osob, schopných držet zbraň nebo se alespoň plížit vůkol s nádobím v ruce, či šmirglem na latrínu. To druhé pro fialisty jak dělané. Tak hybaj!

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…