Nejčastější otázka poslanců zní: Kde je Nečas? Zkrátí se tak interpelace

14.02.2013 13:53

Kde v těchto dnech tráví svou dovolenou ministerský předseda, prý nikdo neví. Není to známo údajně ani mluvčímu vlády Michalu Schusterovi. Ten ParlamentnímListům.cz totiž řekl, že nemá o Nečasově dovolené žádné bližší informace. "Zastupuje jej první vicepremiér Karel Schwarzenberg," řekl pouze Schuster.

Nejčastější otázka poslanců zní: Kde je Nečas? Zkrátí se tak interpelace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda představila nové emisní plakety, schválila misi vojáků do Mali a přislíbila již žádné daňové úpravy do konce svého volebního období

Tak to je nevídané! Předseda vlády je na dovolené a kvůli němu tak musí být dnes zkrácené interpelace. Poslanci se ale tomu velmi podivují. Kam odjel pan premiér? To znělo dnes nejčastěji sněmovnou.

„Jak to, že pan premiér tady není? Je sice omluven, ale je na výletě, na dovolené, jak to vlastně je? On bojkotuje písemné interpelace už mnoho měsíců. Je snad nezvěstný, pane ministře Kalousku? Co se tedy děje, kde je premiér?“ běsnil dnes dopoledne za sněmovním pultíkem socialista Ivan Ohlídal, neboť se nemohl premiéra tázat v rámci interpelací tak, jak měl v plánu.

„Předseda vlády je zvěstný a těší se dobrému zdraví. Má jen řádnou dovolenou a vládu řídí pan vicepremiér Schwarzenberg. O žádné krizi vládnutí tak nemůže být ani řeč,“ odvětil na jeho výtky krátce poté ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Hamáček dopolední jednání utnul. V sále nebyl téměř nikdo

Jenže nejenom kvůli absenci ministerského předsedy, ale nakonec i celé vlády a dokonce i poslanců – ti nebyli také v sále, takže dolní komora nebyla ani usnášeníshopná – musel předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD) do 11.00 hodin zrušit celé dopolední jednání sněmovny.

„Je zajímavé, že do sálu poslanci míří, ale mne tady na tabuli stále klesá kvórum. Přerušuji proto schůzi do 11.00 hodin,“ zavelel Hamáček přesně v 10.07 hodin. Poslanci se tak následně rozešli do svých kanceláří. Od 11.00 hodin se zabývali zejména body, které se týkají Armády České republiky.

„Jelikož je na předsedu vlády odpoledne vzneseno 18 interpelací, a on je z jednání omluven, tak ty odpolední interpelace na premiéra budou mít krátký průběh. Na ostatní interpelace tak přijde řada dříve,“ oznámila pak před polední pauzou zákonodárcům předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Svým sdělením tak ještě více umocnila otázku, kde se premiér v těchto dnech nachází.

„Pan premiér je tento týden v zahraničí na dovolené a z jednání Poslanecké sněmovny se řádně omluvil,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz mluvčí vlády Michal Schuster

„Ty informaci nemám,“ dodal pak k otázce, kde se Nečas nachází.

Jednání vlády řídil Schwarzenberg

Premiér se koncem minulého týdne účastnil summitu EU, kde lídři zemí unie více než 24 hodin diskutovali o podobě evropského rozpočtového výhledu na roky 2014 až 2020. Češi hrozili vetem, nakonec země získala pro příští období možnost čerpat zhruba 20,5 miliardy eur (přes 517 miliard korun).

Středeční jednání vlády tuto středu pak již řídil první vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Právě Schwarzenberg má Nečase dnes zastat i ve sněmovně, jenomže dosud svou sněmovní lavici ani nestačil zahřát.

Předseda vlády v lednu oznámil, že jeho manželství prochází krizí a s manželkou Radkou, se kterou mají čtyři děti, nežije už několik měsíců. Dovolenou si ale, jako mnoho českých rodičů, vybral v době jarních prázdnin.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…